5 nepogrešljivih dodatkov za previjalni kotiček

V prvem letu po otrokovem rojstvu bo previjalni kotiček zagotovo eden izmed bolj pomembnih prostorov v vašem domu. Bodoči starši se že v nosečnosti lotijo opremljanja previjalnega kotička v otroški sobi, spalnici, dnevnem prostoru ali kopalnici.

Kje je najboljši prostor za previjanje? Večina staršev se bo strinjala, da je bližina tekoče vode izredno pomemben kriterij za izbiro ustreznega previjalnega prostora. Če imate dovolj prostorno kopalnico, lahko previjalno mizo pripravite kar tam. Brez skrbi, če to v vašem stanovanju ni mogoče – tudi v drugih prostorih se previjalni kotički odlično obnesejo in z nekaj preprostimi dodatki bodo hitro postali zelo praktični.

Pomembno je, da lahko v prostoru, kjer boste dojenčka previjali, zagotovite ustrezno sobno temperaturo. Dojenčki namreč težko uravnavajo svojo telesno temperaturo, hkrati pa jim bo po kopanju še posebej hladno.

Previjalna miza ali pralni stroj?

Družine, ki imajo težavo s pomanjkanjem prostora, se pogosto zelo dobro znajdejo in namesto previjalne mize uporabijo kar pralni stroj. Površina Poleg tega, da je v bližini tekoča voda, je prostor na stroju ravno dovolj velik za previjanje dojenčka. Opremite ga z eno izmed previjalnih podlog in zagotavljamo vam, da se bo dojenček na njej odlično počutil.

V primeru, da razpolagate z dovolj prostora, pa je seveda še bolj praktično, da previjalni kotiček opremite s previjalno mizo oziroma previjalno komodo. Tako si zagotovite dostop do dodatnih poličk in predalnikov, v katerih boste lažje organizirali oblačila, pleničke in ostale previjalne pripomočke

Ne spreglejte Pikapoloničine ponudbe čudovitih previjalnih blazin.
Ne spreglejte Pikapoloničine ponudbe čudovitih previjalnih blazin.

5 stvari, ki jih potrebuje vsak previjalni kotiček

1. Udobna in mehka previjalna podloga

Mehka previjalna podloga je nepogrešljiva, ne glede na to, če boste dojenčka previjali na previjalni mizi, na pralnem stroju ali kakšni drugi omarici. Izbirate lahko med različnimi dimenzijami previjalnih podlog, zato boste zagotovo našli pravo za vaš prostor. Podloga naj pokriva celotno površino, na kateri boste previjali dojenčka, saj se lahko dojenček pri obračanju udari. V prodajalnah Pikapolonica so vam na voljo podloge v različnih barvah in z različnimi dizajni. Izberite tisto, ki vam je všeč, saj se boste tako v previjalnem kotičku odlično počutili.

2. Zabavne igrače za dojenčka

V prvih tednih in mesecih je previjanje dojenčka precej preprosto. Ne premika se veliko, poleg tega pa jih okolica še ne zanima, zato so med previjanjem večino časa pri miru. Večji kot so, več jih zanima in manj jim je pri srcu, da morajo pri miru ležati na enem mestu. Takrat vam bodo zanimive igračke prišle še kako prav. Najbolje se obnesejo ropotuljice, preproste knjige ali obešanke, če jih imate možnost kam namestiti.

Izberite igračo, ki je najbolj primerna za starost vašega dojenčka.
Izberite igračo, ki je najbolj primerna za starost vašega dojenčka.

Občasno lahko igračo v previjalnem kotičku nadomestite s katero drugo iz otrokove zbirke. Tako bo namreč igra med previjanjem ostala zanimiva. Ne bodite pa presenečeni, če bodo dojenčku najbolj zanimive povsem običajne stvari – plenica, paket vlažnih robčkov ali posodica s kremo.

3. Koš za plenice

Ko boste načrtovali previjalni kotiček, poskrbite, da bo zraven previjalne mize tudi dovolj prostora za koš. Tako vam ne bo potrebno zapustiti sobe, da bi odvrgli umazano pleničko. Koš za plenice je narejen tako, da se neprijetne vonjave ne bodo širile po prostoru, zato vam ni potrebno skrbeti tudi, če imate previjalni kotiček v dnevnem prostoru.

Zagotovo si težko predstavljate, da bi obtičali z majhnim dojenčkom na previjalni mizi in umazano plenico v roki. Koš za pleničke je obvezen dodatek za vsak previjalni kotiček!
Zagotovo si težko predstavljate, da bi obtičali z majhnim dojenčkom na previjalni mizi in umazano plenico v roki. Koš za pleničke je obvezen dodatek za vsak previjalni kotiček!

4. Vlažilni robčki

Tudi, če ste se odločili, da boste za umivanje uporabljali krpice za večkratno uporabo, je dobro, da imate ob previjalni mizi vedno vsaj en paket vlažnih robčkov. V primeru, da vam zmanjka krpic za umivanje z vodo ali pa si pozabite pripravit posodico za vodo, boste lahko brez skrbi previli dojenčka. Vlažni robčki se odlično izkažejo tudi pri odstranjevanju kakšnih madežev z oblačil ali previjalne podloge. Dobro jih je imeti pri roki.

5. Tetra plenice

Tetra plenice so vsestranski dodatek, ki je pri življenju z dojenčkom še kako praktičen. Poleg tega, da se odlično izkažejo kot odejice, igralne podloge in podloge za podiranje kupčkov, so tetra plenice nepogrešljive tudi ob previjalnih mizah. Prav vam bodo prišle tako za umivanje dojenčka, kot za brisanje podloge, v primeru, da se dojenček polula. Če bo temperatura v prostoru nižja, lahko s tetra plenico dojenčka tudi pokrijete.

Zraven klasični tetra pleničk bele barve najdete v naši ponudbi tudi raznolike pleničke s čudovitimi potiski.
Zraven klasični tetra pleničk bele barve najdete v naši ponudbi tudi raznolike pleničke s čudovitimi potiski.

Seveda ne pozabite imeti ob previjalni mizi tudi dovolj velike zaloge plenic. V prodajalnah Pikapolonica lahko izberete navadne ali ekološke plenice, za vse večje dojenčke pa so na voljo tudi plenice za odvajanje.

Previjanje naj bo prijetna in umirjena izkušnja

Naj bo previjanje tako za vas, kot za vašega dojenčka, prijetna izkušnja. Če je dojenček močno vznemirjen ali lačen, ga nikar ne odlagajte na previjalno mizo. Zelo verjetno je, da se bo vznemiril še bolj in začel previjalno mizo povezovati s slabimi občutki. Če ni nujno, se previjanja raje lotite, ko je dojenček sit in boljše volje. Vzpostavite očesni stik in mu pripovedujte o tem, kaj sledi. Lahko ga tudi pobožate, se poigrate z njegovimi rokicami in trebuščkom. Pri previjanju bodite nežni in umirjeni, saj se bo tako veliko bolje počutil tudi dojenček. Če je med previjanjem nemiren, ga lahko poskusite umiriti tudi z nežno glasbo ali pa mu prepevajte kar vi. Vaš glas ga bo pomiril, poleg tega pa bo z veseljem opazoval vaš obraz med petjem.

Udoben in primerno opremljen previjalni kotiček je ključen za to, da se boste med previjanjem vsi dobro počutili. Poskrbite za dobro organizacijo in za to, da boste imeli najpomembnejše pripomočke vedno na dosegu roke. Prostor, kjer boste previjali dojenčka, naj bo tudi primerno segret. Ko boste pripravljeni na opremljanje previjalnega kotička, vas z veseljem pričakujemo v prodajalnah Pikapolonica, kjer imamo bogat nabor izdelkov in dodatkov za previjanje.