od mamice za mamico
7 nasvetov, ki bi si jih danes dala ob rojstvu prvega otroka

Ob rojstvu prvega otroka, se ti svet res postavi na glavo. Preden se zgodi, si je težko predstavljati, kakšno bo življenje po rojstvu otroka. Drugačno, zagotovo. A kaj to pomeni?

Materinstvo v naša življenja prinese velike spremembe, na katere pa lahko do neke mere vplivamo tudi same. Lahko se na primer odločimo, če se bomo z otrokom raje zadrževale doma ali pa bomo tvegale kakšno neprijetno situacijo in se skupaj z dojenčkom odpravile po nakupih, na kavo in na izlet. Skrb za dojenčka lahko prepustimo tudi očetu, prosimo mamo za kosilo in prijateljico za enourno varstvo ali pa poskušamo biti same za vse in odklanjati pomoč. Sama sem si življenje z dojenčkom predstavljala na nek svoj način, a me je kljub temu marsikatera situacija presenetila – v dobrem ali slabem smislu.

Prvi tedni po prihodu dojenčka so resnično edinstveni.
Prvi tedni po prihodu dojenčka so resnično edinstveni.

7 nasvetov za lažje in lepše prve mesece z dojenčkom

Če bi se lahko s tem znanjem in izkušnjami, ki jih imam danes, vrnila 10 mesecev nazaj, bi si dala naslednjih 7 nasvetov:

1. Zapomni si, da vse mine.
Neprespane noči, izraščanje zob, razvojni mejniki, ki dojenčka pogosto spravijo v slabo voljo – vse mine. Meni je ta »mantra« pogosto pomagala, da nisem izgubila živcev in se v joku sesedla v kot sobe. Tudi najbolj pridni, mirni in potrpežljivi dojenčki nas slej ali prej presenetijo s kakšno situacijo, ki je bolj naporna od ostalih. Prav res drži, da vse mine in da se slabe trenutke hitro pozabi. Sama temu nisem verjela, a danes, 10 mesecev po rojstvu prvega sina, vidim, da se velikokrat spomnim na vse lepe trenutke, na slabe pa le še redko.

2. Počivaj, beri knjige in glej serije.
Prvi tedni po porodu so res posebni, naporni in drugačni. Je pa to tudi obdobje, ko dojenček spi več, kot bo spal kasneje – tudi, če to pomeni, da spi na tebi. Izkoristi te trenutke, minute in ure, da počivaš z njim, prebereš kakšno knjigo in pogledaš najljubšo serijo. Kasneje, ko bo dojenček večji, ko se bo začel premikati, bo časa za to manj. Brez skrbi, še vedno bo čas za stvari, ki jih imaš rada, a če bi se danes vrnila v prve tedne po porodu, bi zagotovo prebrala kakšno knjigo več.

3. Odpravi se ven – na sprehod.
Že res, da je najlažje biti doma, kjer je udobno in imaš vse na dosegu roke, a meni je danes žal, da se nisem večkrat odpravila od doma. Če smo šli vsi skupaj, torej je bil zraven tudi mož, sem se z veseljem kam odpravila, saj se počutila bolj »varno«. Če sem morala iti sama, me je ves čas skrbelo, kako bo, če bo dojenček jokal, če bo lačen, če mu bo vroče, preglasno,… saj veste, tipične skrbi vsake mame. Danes se iz hiše večkrat odpraviva kar sama. Ni vedno zabavno in enostavno, a ker se na pot vedno odpravim dobro pripravljena, me ne skrbi več. V mojem previjalnem nahrbtniku nikoli ne manjka svežih pleničk, vsaj en bodi za preobleči ter veliko prigrizkov in igrač.

Za novopečene mamice je pomembno, da se skupaj z dojenčkom odpravijo iz hiše ter da se o materinstvu pogovarjajo s svojimi bližnjimi.
Za novopečene mamice je pomembno, da se skupaj z dojenčkom odpravijo iz hiše ter da se o materinstvu pogovarjajo s svojimi bližnjimi.

4. Prosi ljudi, da te fotografirajo z dojenčkom.
Priznajmo si, vsaka mama ima poln telefon slik dojenčka, je res? Dojenček z vsemi možnimi izrazi na obrazu, v vseh oblačilih, ki so mamici najbolj všeč, pa z atijem, babico, dedkom, prijateljicami. A na redkokateri sliki je dojenček z mamico, vsaj pri meni je tako. Moj album je poln fotografij mojega sina in veliko fotografij imam, na katerih sta skupaj z atijem. Zelo malo (beri: skoraj nič) pa je takšnih, na katerih bi bila z njim tudi jaz. Že res, da se po porodu nisem najboljše počutila in mi fotografiranje ni bilo preveč po godu, a če bi lahko zavrtela čas nazaj, bi moža in druge okoli sebe večkrat prosila, da me fotografirajo z mojim dojenčkom. Danes bi mi bilo vseeno za mastne lase, poporodne kilograme in podočnjake do tal – vse kar bi videla, bi bil moj majhen dojenček v mojem objemu.

5. Vzemi si čas zase.
Če si vzameš čas zase, nisi slaba mama, res ne. Kljub temu, da si mama in da je to zagotovo najbolj pomembna in najlepša vloga, ki jo imaš, ne pozabi, da si še vedno tudi to, kar si bila prej – prijateljica, ženska, karieristka. Ja, vse to si lahko tudi, ko si mama, le malo organizacije in čim manj slabe vesti je potrebno. Čas, ki si ga boš vzela samo zase, te bo nahranil in napolnil z energijo. Mame se vse prevečkrat izgovarjamo na materinstvo in s tem opravičujemo čas, ki si ga ne vzamemo za prijateljice, neoprane lase in trenirko, ki pralnega stroja ni videla že.. no, predolgo. Pojdi pod dolg tuš, spij kavo s prijateljico ali si privošči dolg sprehod. S tem, ko si ti vzameš čas zase, omogočiš dojenčku in njegovemu očetu, da stketa svoje vezi in okrepita svoj odnos.

Čas, ki si ga boš vzela samo zase, te bo napolnil z energijo.

6. Pogovarjaj se.
Materinstvo je velika sprememba. Kar naenkrat tvoje potrebe niso več na prvem mestu. To lahko v nas, ženskah, spodbudi različna čustva in to je normalno. Ne počuti se krive, če si jezna, žalostna ali če je vse, kar si želiš, 10 minut miru in tišine. O občutkih, ki jih doživljaš, se pogovarjaj – s partnerjem, prijateljico ali mamo. Lažje ti bo.

7. Zapisuj si pomembne mejnike – sproti!
Dojenčkovi dnevniki in albumi so nekaj, kar dobi ali kupi skoraj vsaka mama, a le redko katera te dnevnike tudi dosledno izpolnjuje. Mejnikov, ki si jih boš želela zapomniti, je v prvem letu res veliko. Če jih ne zapisuješ sproti, jih lahko hitro pozabiš – če ne zaradi drugega pa zato, ker materinstvo resno načne tudi tvoj spomin. Vzemi si tistih nekaj minut in vsak poseben mejnik, trenutek in dogodek zapiši. Če imaš fotografijo, jo prilepi zraven. Že čez nekaj mesecev se jih boš z veseljem prebirala.

Nasvetov, ki bi jih lahko podala, je še veliko. Vedno je tako, da na situacije, ki so že minile, kasneje gledaš s čisto drugimi očmi, saj v tem času zrasteš, odrasteš in si bogatejši za nove izkušnje. A v eno stvar sem prepričana že od začetka – materinstvo ti življenje spremeni toliko, kot dovoliš, da ti ga. Ne pozabi, da ima otrok tudi očeta, ki bi z njim rad preživljal čas, pusti ljudem, ki ti želijo pomagati, da ti, ne pozabi nase, predvsem pa uživaj v vsakem trenutku – tudi tistih najtežjih.

ELENA

Mamica, ki je delila izkušnje:

Elena Jurman Lesinšek