nasvet pikapolonice
Čof-čof: naj bo dojenčkovo kopanje zabavno in veselo!

Dnevi v porodnišnici so minili kot bi trenil. Zdaj ste z malo štručko že doma. Vaša sreča je nepopisna, ko to dišeče in nebogljeno bitjece privijete k sebi. Ničesar ne moreš ljubiti bolj kot svojega otroka.

Ste se naučili vsega, kar so vam povedale mame, kar ste slišali že v materinski šoli in prebrali v knjigah in revijah? Seveda, več kot pripravljeni ste, da se brez tuje pomoči posvetite starševstvu in vsem lepim rečem, ki jih le to prinaša. Na začetku boste morda še nekoliko leseni, a nič ne de. Vsak dan boste bolj prepričani vase in vaši gibi in prijemi bodo postali zanesljivi. Kmalu boste prvič lahko že prvič skopali svojega dojenčka.

Prvo kopanje novorojenčka

Običajno je pri prvem kopanju zraven tudi patronažna sestra, ki vas bo usmerjala. Sicer pa, lotimo se skupaj tega nadvse prijetnega opravila! In če bo zraven še ati, lahko pričaramo pravo družinsko idilo.

Naj bo prvo kopanje udobno in prijetno za oba – vas in dojenčka.
Naj bo prvo kopanje udobno in prijetno za oba – vas in dojenčka.

Prvič bomo dojenčka lahko kopali šele takrat, ko je popek že popolnoma zaceljen. Običajno je to nekaj tednov po porodu. Dokler popek ni popolnoma zaceljen in rosi, uporabljamo za njegovo čiščenje alkohol ali fiziološko raztopino. Dokler je rana sveža, obstaja možnost infekcije. Pred kopanjem se primerno oblecite in si umijte roke. Naj se vam nikamor ne mudi!

Voda v otroški kopalni kadi naj ne sega previsoko, natočimo je le za nekaj centimetrov visoko. Naj ima temperaturo med 36 in 38°C. Prostor za kopanje naj bo topel in prijeten. Kopalna kad naj bo na stabilnem podstavku in dovolj visoko, da se vam ne bo potrebno ves čas sklanjati. Res bodite pozorni na temperaturo vode, saj dojenčku ne bo všeč ne premrzla in ne prevroča. Če bo njegova prva izkušnja s kopanjem negativna, se bo tega rituala branil na vso moč še dolgo časa. In prijetne dogodivščine se lahko spremene v nočno moro – za vas in za otroka.

Kaj potrebujete za brezskrbno kopanje?

 • kopalno kad
 • 2 x tetra pleničko
 • kopalno brisačo s kapuco
 • vato
 • otroško milo
 • lekarniško mandljevo ali olivno olje
 • hladilno mazilo
 • 70 % alkohol ali fiziološko raztopino
 • otroške škarjice za nohte
 • glavnik ali krtačko
 • vodni termometer

Kako pogosto je potrebno kopati dojenčka?

Dojenčka lahko kopamo vsak dan, milo pa uporabljamo le enkrat tedensko, da ne bi preveč izsušili njegove nežne kože. Pred kopanjem otroka zavijmo v bombažno plenico, da ga ne bi zeblo. Potem ga, kar ovitega v plenico, položimo v vodo. Počasi. Pazimo, da nam otrok ne zdrsne iz rok. Za čiščenje obraza uporabljamo vato in ga ne milimo. Za umivanje oči lahko uporabimo tudi fiziološko raztopino. Čistimo jih od notranjega očesnega kota proti zunanjemu. Ostale dele telesa umivamo po naslednjem vrstnem redu: čelo, nos, lica, pod noskom, lasišče, vrat, prsni koš, trebuh, hrbet, roke in noge (od prstov navzgor), spolovilo in ritko. Lasišče umivamo bolj redko, na vsakih nekaj dni.

Otroka obrišemo v suho in mehko brisačo, pravzaprav ga bolj popivnamo oziroma otremo kot da bi ga brisali. Suhega namažemo z mandljevim ali olivnim oljem (tudi glavico vključno z lasiščem), ga počešemo in oblečemo v čista oblačila. Na glavo mu damo bombažno kapico.

Nikoli, ampak res nikoli ne pustite otroka samega v kopalni kadi!

Ste vedeli? S krtačko ali glavnikom češemo otroka tudi, če še nima las. Prvih nohtov ne strižemo, da ne poškodujemo občutljive kožice (vsaj en mesec). Do takrat naj ima otrok dolge rokave, ki mu segajo čez prstke ali pa mehke bombažne rokavičke, da se ne popraska.

Otroka lahko kopate tudi v čebričku. Ko bo nekoliko večji (od dopolnjenega 6. meseca dalje) ga lahko namestite tudi v kopalni sedež.