nasvet strokovnjaka
Dojenje in duda

Dojenčki imajo izjemno visoko potrebo po sesanju, ki v primeru običajnega hranjenja ni potešena. Sesanje otroka pomirja in sprošča. Daje mu občutek varnosti in gotovosti - kot vaša bližina. Vaš otrok bo tako lahko zelo dobro ločil med sesanjem dude in sesanjem hrane. Dojenček v povprečju vsakih 13 minut zadovoljuje svojo potrebo po sesanju. Duda je primerno nadomestilo za sesanje, kadar otroka ne želite dojiti. Vse dokler je duda prilagojena čeljusti, ne bo škodovala zobem in čeljusti pri njunem razvoju.

Nasvet babice

Preberite modri nasvet babice, ki se z vprašanji o uporabi dude srečuje že leta.

Na podlagi mojih dolgoletnih poklicnih izkušenj sem prepričana zagovornica dude. Dojenček ima izrazito potrebo po sesanju, ki pa je veliko primerih zgolj z dojenjem NI mogoče potešiti. Sesanje otroka pomirja in je pomembno za njegov optimalni razvoj (še posebej za možgane).

Sem absolutna zagovornica dojenja in sem zaradi svojega globokega prepričanja svoja dvojčka dojila sedem mesecev. Vendar brez dude tega posebnega izziva zagotovo ne bi zmogla.

Z dudo lahko od samega začetka v proces vzgoje otroka pritegnete tudi partnerja. Vsak oče je srečen, če lahko svojega jokajočega otroka hitro potolaži s pomočjo dude. Alternativa, da bi otroku pustili sesati prst ni vedno in povsod izvedljiva. Zame osebno ostaja najboljša rešitev duda, ki po dojenju poteši potrebo otroka po sesanju. Po mojih izkušnjah sodeč lahko otroku do šestega meseca starosti brez pomislekov pustite sesati dudo. Po tej starosti pa svetujem, da dudo uporabite samo še pri spanju ali tolažbi.

Najnovejše študije dokazujejo, da duda pri spanju zmanjša tveganje za sindrom „nenadne smrti dojenčka“ (SIDS – Sudden Infant Death Syndrome). Četudi se vam kot materi misel na sindrom zdi neznosna, obstajajo ukrepi, s katerimi lahko občutno zmanjšamo tveganje za SIDS.

Navedene previdnostne ukrepe priporoča ameriško združenje pediatrov in temeljijo na znanstvenih študijah. K pomembnim ukrepom že dolgo prištevamo spanje v hrbtni legi, spanje v hladnem prostoru (18 do 20° C sobne temperature). Od oktobra 2005 pa ta priporočila obsegajo tudi uporabo dude pri vsakem spanju v prvem letu starosti otroka (vendar pa dude ne smete otroku dati nazaj v usta, če mu je med spanjem padla iz njih). V primeru da otrok dudo zavrača, ga ne silite k njeni uporabi.

Vir: http://www.mambaby.com/