Dojenje: sit dojenček je zadovoljen dojenček

Zgodnji znaki lakote so:

  • hitro premikanje zaprtih ali odprtih oči;
  • odpiranje ust, plazenje jezička in obračanje glavice;
  • nežno godrnjanje;
  • sesanje prstkov ali česar koli v bližini ust.

Če pri otroku zamudite zgodnje znake lakote, se pojavijo pozni znaki lakote. Otrok takrat že glasno joka, izteguje glavico in vrat in ga je tako težje pristaviti k dojki. V takem primeru ga je potrebno najprej potolažiti in umiriti in šele nato pričeti s pristavljanjem k dojki.

Ali dojenček popije dovolj?

Verjetno vas bo najbolj skrbelo, če otrok dovolj popije pri dojki in kako pogosto ga pristavljati. Prve dni po porodu je mleka še bolj malo, otrokov želodček je majhen, tako da svetujemo tudi do 12 podojev znotraj 24 ur. Pogosto pristavljanje je namreč pomembno prav zaradi vzpostavitve odnosa »ponudba – povpraševanje« - več bo podojev in daljši bodo, več bo mleka. Dojenček bo zadovoljen, vi pa pomirjeni.

Kaj pa ritem in urnik sesanja?

V prvih dneh življenja imajo lahko novorojenčki zelo različen ritem sesanja. Nekateri sesajo pogosto in krajši čas, drugi sesajo celo ure, a nato več časa spijo. Naj vas to ne skrbi, tak ritem hranjenja je povsem naraven. Pomembno je, da ste z otrokom ves čas skupaj in ga pristavite k prsim takrat, ko to želi.
Zelo pomembno je, da novorojenček ni dojen po časovni shemi pač pa glede na svoje potrebe. V prvih dneh po porodu je običajno, da se doji od 8- do 12-krat znotraj 24 ur. In običajno je tudi, da imajo »dojenje v skupku«, kar pomeni, da se dojijo večkrat zapovrstjo s krajšimi časovnimi presledki. Po takšnem dojenju nekateri tudi za daljši čas zaspijo.

Kako dolgo dojiti?
Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije in Unicefa priporočajo izključno dojenje do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti, ob ustrezni dopolnilni prehrani pa nato še do drugega leta starosti; če mati in otrok želita, pa še dlje. Resničnost in veljavnost priporočila potrjujejo številne in vedno nove znanstvene raziskave.

Cvetka Skale, dipl. m.s., univ.dipl.org., IBCLC, predsednica Društva svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, zaposlena na Odseku za neonatalno pediatrijo Ginekološko porodniškega oddelka v Splošni bolnišnici Celje in predavateljica na Visoki zdravstveni šoli v Celju