nakupni vodič
Ste že izbrali pravi otroški voziček?

Na kateri kos otroške opreme najprej pomisli vsaka bodoča mamica, ko izve, da je noseča? O katerem marsikatera sanja, še preden zanosi?

Nekatere imajo svojega favorita izbranega že mesece ali leta prej, spet druge še tik pred zdajci ne vedo, za katerega bi se odločile. Otroški voziček. Seveda. Prvo prevozno sredstvo vsakega dojenčka. Z otroškim vozičkom naredimo na stotine kilometrov, ga vzamemo s seboj na vse izlete in potovanja in nas vse od rojstva otroka pa tam do dobrega leta, spremlja na prav vsakem koraku. In prav zaradi tega je pomembno, ne samo, da lepo izgleda, temveč, da je tudi funkcionalen, kompakten in enostaven za uporabo.

Prvi voziček, za katerega se večina staršev odloči pred rojstvom novega družinskega člana, je običajno set 3 v 1.

Set 3 v 1 sestoji iz:

 • ogrodja, h kateremu sodi globoka košara, ki jo ponavadi uporabljamo do otrokovega 6. meseca,
 • avtosedež oziroma lupinica, ki je namenjena dojenčkom do teže 10 kg (skupina 0) ali 13 kg (skupina 0+) in
 • sedežni del, ki je najpogosteje namenjen za otroke do teže 22 kg.

Na kaj morate biti pozorne pri izbiri?

Pri izbiri otroškega vozička bodite vselej pozorne na njegove ključne značilnosti. Glede na te značilnosti boste kasneje omejene na teren, kjer ga boste lahko uporabljale ter velikost prtljažnika avtomobila, v katerem ga boste lahko vozile. Ne pozabite preveriti tudi načina zlaganja in udobja, ki ga voziček nudi otroku.

Glede na hiter tempo življenja, številna potovanja in družinska potepanja ter željo po samostojnosti sodobnih mamic, priporočam, da izberete voziček:

 • S čim lažjim, a stabilnim ogrodjem, 
  ki omogoča dobro vodljivost vozička in zagotavlja, da boste voziček brez napora dvigovale in prenašale.
 • Z enostavnim sistemom zlaganja,
  ki vam omogoča hitro zlaganje in postavljanje, ko boste želele voziček hitro pospraviti. 
 • S kvalitetnim vzmetenjem koles,
  ki dobro blaži tresljaje in omogoča prijetne sprehode na vseh terenih. Izbirate lahko med napihljivimi, gel in EVA kolesi različnih velikosti, pri čemer je potrebno upoštevati, da večja kot so kolesa, bolj primerna so za raznolike terene, tudi prod, kamenje in celo korenine dreves na gozdnih tleh.
 • Z vrtljivimi prednjimi kolesi z možnostjo blokade,
  ki vam zagotavlja lažje manevriranje,
 • Z nožno zavoro,
  ki nudi zaščito v primeru, ko voziček postavite in želite preprečiti, da bi se samodejno premaknil ali zdrsnil po terenu.
 • Z veliko nakupovalno košaro,
  ki vam zagotavlja dovolj prostora za vsakodnevne nakupe, otroške potrebščine in najljubše igrače.
 • Ne pozabite tudi na nastavljiv ročaj,
  da bo vožnja vozička prijetna za vsakogar, ne glede na višino. 

Najprej boste uporabiljale avtosedež/lupinico

Od rojstva do prvega sprehoda običajno mine 2 do 3 tedne, lahko tudi več ali manj, povsem odvisno od vremenskih razmer, počutja mamice in zdravstvenega stanja dojenčka, zato košare ne boste potrebovali takoj po porodu. Vsekakor pa boste, da boste lahko dojenčka pripeljali iz porodnišnice, potrebovali avtosedež oziroma lupinico.

V setih 3 v 1 so običajno vključeni avtosedeži skupine 0 – za dojenčke do teže 10 kg in skupine 0+ – za dojenčke do teže 13 kg. Praviloma se lahko prvi avtosedež uporablja do starosti približno 12 mesecev, odvisno od teže in velikosti otroka.

Kdaj ga boste zagotovo morale menjati?
Lupinico je potrebno nadomestiti z novim avtosedežem, ko otrok doseže predpisano težo oziroma, ko je tako velik, da teme doseže zgornji rob lupinice.

Katera je največja razlika med lupinicami?
Največja razlika med posameznimi modeli je način pripenjanja. Nekatere lahko v vozilo pripnete le s pomočjo varnostnega pasu vozila. Druge lahko na dodatno bazo, ki jo z isofixom pritrdite v vozilo, s klikom namestite nanjo, medtem ko je otrok pripet s pasovi jajčke. Nov standard testiranja imenovan i-size zahteva, da so vsi avtosedeži v avtomobilu nameščeni z isofix pritrdilnim sistemom, ki poskrbi, da je avtosedež vedno pravilno nameščen. Hkrati pa določa tudi, da mora biti otrok do 15. meseca starosti z avtosedežem nameščen v nasprotni smeri vožnje.

Kaj pa globoka košara?

V košari bo otrok preživel vsaj prvih 6 mesecev, zato je pomembno, da je prostorna in zračna, z možnostjo prilagoditve hrbtnega naslona in nastavljanja strehice.
V kolikor ima slednja še reženj z mrežo proti komarjem ali vizir, je to le dodaten bonus za še več zračnosti in svetlobe.

Izbirate lahko med trdimi, mehkimi, zložljivimi in spremenljivimi košarami, ki se lahko spremenijo iz košare v sedežni del in obratno.
Katero boste izbrale, je odvisno od tega, kaj vam je všeč, kakšno zračnost želite in koliko prostora imate na voljo za shranjevanje vozička oziroma vseh njegovih delov. Tistim z manj prostora priporočam izbiro manjše, kompaktnejše košare, ki se lahko zloži. Tak voziček boste lahko pospravile tudi v manjšem stanovanju ali ga prevažale v manjšem avtomobilu.

Sedežni del je tisti, ki ga boste uporabljali najdlje.

Od približno 6. do 15 meseca ali še dlje, odvisno od tega, kako hitro bo otrok shodil oziroma, kako hitro boste komplet 3 v 1 zamenjale s športnim vozičkom.

Pri sedežnem delu je ključno, da ga lahko popolnoma prilagodite potrebam otroka in mu s tem omogočite udobje, ki ga potrebuje tako za sedenje kot spanje.
To mu boste zagotovile z:

 • nastavljivim hrbtnim naslonom in nastavljivim naslonom za noge, ki bo otroku omogočil udobje tudi med spanjem,
 • odstranljivim sprednjim varovalom ter pettočkovnim varnostnim pasom, ki ga bosta zaščitila pred morebitnimi padci, a ga ne bosta ovirala pri gibanju,
 • nastavljivo strehico z režnjem z mrežo proti komarjem ali vizirjem za boljšo cirkulacijo zraka in večjo zračnost ter, vsekakor zelo zaželeno možnostjo podaljšanja, ki otroka zaščiti pred soncem in vetrom tudi, ko leži.

Kateri voziček je pravi zame?

Poskusite najti voziček, ki bo združeval všečen dizajn in funkcionalne karakteristike. Takšnega, ki bo ustrezal vašemu načinu življenja, ki bo zadostil vašim pričakovanjem in ga boste lahko uporabljale dolgo časa.

Različne mamice, različni stili življenja, različni vozički. 

Če ste aktivni, se veliko sprehajate po razgibanih terenih, morda tečete ali rolate, priporočam voziček s kompaktnim, robustnim, a lahkim aluminijastim ogrodjem, večjimi gel ali EVA kolesi, s kvalitetnim vzmetenjem in podaljšano strehico na športnem delu.

Če potrebujete voziček zgolj za mestne sprehode in krajše izlete, se lahko brez slabe vesti odločite za voziček, z nekoliko manj vzmetenja,  z manjšimi kolesi, a vendarle zračno košaro in športnim delom s strehico, ki bo otroka zaščitila pred sončno pripeko.

Seveda pa ne pozabite tudi na morebitne dodatke, kot so torba za previjalne potrebščine, držalo za stekleničko, mreža proti komarjem, zimska vreča in dežna prevleka.
Vozičkate lahko v vsakem vremenu, le otroka morate primerno zaščititi. Naj bodo sprehodi čim bolj prijetni. :)

Gabrijela Ajhmajer Neuvirt

Mamica, ki je delila izkušnje:

Gabrijela Ajhmajer Neuvirt, mama blogerka, Mamin Twist, vodja blagovne znamke FreeON v podjetju Apollo