nasvet strokovnjaka
Koliko igrač potrebuje dojenček?

Za nasvet smo vprašali:

dr. Ljubico Marjanovič Umek, razvojno psihologinjo in predsednico komisije za oceno igrač

Seznam, kaj vse potrebujete za novega člana družine je običajno zelo dolg, na njem pa se običajno znajdejo tudi prve igrače za dojenčka. A tukaj se običajno takoj postavi vprašanje, kakšne igrače dojenček pravzaprav potrebuje? Za nasvet glede izbire smo prosili razvojno psihologinjo dr. Ljubico Marjanovič Umek. 

Katere igrače so najprimernejše za dojenčke do 3 mesecev?

Pri dojenčku, starem do treh mesecev, je pri presoji, zakaj so določene igrače primerne za navedeno starost, nekatere pa ne, potrebno upoštevati tako njegove zaznavne, spoznavne, kot tudi gibalne zmožnosti. Glede na to so primerne igrače predvsem:

  • različni mobili, obešeni nad dojenčkovo posteljo, ki si jih dojenček ogleduje, spremlja njihovo premikanje, ki ga lahko povzroči sam, najprej z nenamernimi, kasneje z namernimi gibi rok in nog;
  • ropotuljice in podobni predmeti, ki jih lahko dojenček prime v roko in z njimi niha, tolče, preprijema in ob vsem tem praviloma tudi sproži določene zvoke;
  • manjše odejice z vgrajenimi barvnimi aplikacijami, ogledali, vrvicami, na katerih dojenček leži in vse navedeno ogleduje, prijema, otipava ipd.
  • Priporočeno je tudi, da ima eno ali dve mehki igrači, kot je na primer lutka iz blaga, medvedek ali kakšna druga žival, ki dojenčku ob dotikanju (z roko, obrazom) daje občutek prijetnosti, topline.

Pri vseh navedenih igračah je ključna ocena varnosti igrače.

Igrače v prvih mesecih dojenčkove starosti naj bodo v močnih barvah.

Ali so za dojenčke primerne glasbene igrače?

Da, če gre za igrače, ki imajo prijetne in pomirjajoče glasove. Še posebej so dojenčki navdušeni, ko se učijo in naučijo, kako lahko tudi sami vplivajo na to, da bodo na primer ob premikanju figuric na mobilu slišali še glasbo.

Za dojenčka do 3. meseca starosti so najboljša izbira predvsem različni mobili.
Za dojenčka do 3. meseca starosti so najboljša izbira predvsem različni mobili.

Na kakšen način lahko pri igri z malčkom sodeluje tudi starš?

Starš je tisti, ki izbire ustrezne igrače za dojenčka, kar je ključnega pomena. Pomemben je tudi kot soigralec, ki dojenčku, ko pokaže željo po igranju, občasno pokaže, kako se da to ali ono igračo uporabljati, sledi njegovi igri, pri tem pa se z dojenčkom pogovarja, izraža čustva, se smeji. Je pa ključno, da je v igri dejaven dojenček oziroma se igra on, ne starš namesto njega.

Zakaj dojenček potrebuje igračo?

Tudi dojenček se že uči oziroma pridobiva nove izkušnje, ki so pomembne za njegov miselni, zaznavni, gibalni, čustveni in socialni razvoj. Pri tem mu ustrezno izbrane in kakovostne igrače nudijo nove in različne možnosti za pridobivanje izkušenj iz okolja in prilagajanje na dejavnosti predmetov. Tako na primer z igračami rokuje in »vstopa« v prostor ter pri tem razvija zaznavne in gibalne izkušnje ter skladnost gibov telesa, rok in oči; igrače zlaga drugo v drugo, v njihovo prostornino potiska roko ali manjše predmete ter tako pridobiva osnovne miselne izkušnje; mehko igračo stiska v roko ali k sebi in »ugotovi«, da se tako počuti bolj varno, ko je vznemirjen.

Koliko igrač naj ima dojenček in kako pogosto jih je smiselno menjavati?

Dojenček rabi malo igrač, saj isto igračo, prav zaradi navedenih načinov učenja, uporablja znova in znova. Ko kot starši opazimo, da igrača dojenčka ne zanima več, je smiselno, da jo za nekaj časa pospraviti in mu ponudimo drugo oziroma druge. Čeravno gre za 12 mesecev dolgo obdobje v razvoju, je bolj pomembno, da dojenčku po mesecu ali dveh kupimo novo igračo, ki mu nudi nove možnosti igranja in je bolj primerna za njegovo starost.

Dojenček igrače relativno hitro »preraste«, ker je razvoj v tem obdobju izredno hiter.

Ali otroku dovolimo, da nosi igrače v usta?

Da, ker je to njegov način igranja. Zato je še toliko bolj pomembna varnost igrače: material, iz katerega je igrača narejena, barva oziroma zaščita igrače, velikost igrače (najmanj 10 cm) in posamezni deli igrače, ki morajo biti tako pričvrščeni, da jih dojenček s svojimi načini igranja ne more odstraniti.

Dojenček se z igračo igra tudi tako, da jo ponese v usta.
Dojenček se z igračo igra tudi tako, da jo ponese v usta.

Katere materiale izbiramo?

Izbiramo različne materiale: od lesa, tkanine, pliša, pa do plastike – odvisno od igrače. Vsi pa morajo biti varni, torej je pomembna kakovost in obdelava materiala. Za dojenčka je zanimivo, če ima igrače iz različnih materialov; dobro je tudi, da ima kakšno igračo iz materialov, kot so les in tkanine, ki praviloma dajejo dojenčku večji občutek topline kot ostali materiali.

Ali igrače že v prvih mesecih prilagajamo glede na spol? Torej fantkom izbiramo igrače v modrih barvah, fantovskih motivih, punčkam pa v roza barvah?

Ne, za dojenčke in dojenčice so primerne enake igrače po funkciji in zunanjem izgledu. Je pa pomembno, da so igrače v prvih mesecih dojenčkove starosti v močnih barvah, kar je povezano z njegovo zmožnostjo zaznavanja.

Malček si velikokrat izbere igračo, medvedka, odejico, ki jo nosi povsod, v vrtec, z njo spi (tako imenovane „ninice“). Zakaj si jo izbere?

Res je, kot ninice uporabljajo dojenčki in malčki različne igrače. Sklepamo, da ninica postane tista igrača, s katero je imel konkreten dojenček, malček pozitivne izkušnje, ki jo je imel ob sebi tudi v čustveno manj ugodnih situacijah in se je lahko z njo, vsaj deloma, tudi sam potolažil. To so igrače, ki še dolgo v otroštvu lahko posamezniku nudijo občutek varnosti in stalnosti.