Kako premagati krče in urediti prebavo dojenčka?

Tako zaprtost kot driska sta za otroka in starše zelo neljubi težavi. Dojenček se v nobenem primeru ne počuti dobro, posledično pa smo v stiski tudi starši.

Dojenčki blato odvajajo zelo različno.
Nekateri 3-krat na dan, drugi le 3-krat na teden.

S to veliko razliko je vse lepo in prav, dokler kakanje za dojenčka ne predstavlja zelo velikega napora. Zvijanje zaradi bolečin v trebuščku, napenjanje in jok pri odvajanju blata zagotovo predstavljajo težave z zaprtostjo. Takrat je potrebno dojenčku pomagati, saj mu resnično ni prijetno.

V kolikor svojega dojenčka hranite izključno z mlečno formulo, ponovno preverite navodila za pripravo. Upoštevati jih morate dosledno, saj lahko le tako zagotovite pravo razmerje med mlečnim prahom in vodo. Dojenčkom, hranjenim le z mlečno formulo, je občasno potrebno ponuditi tudi nekaj vode ali čaja, še posebno v vročih poletnih dneh ali v času kurilne sezone. Materino mleko dojenčku na začetku omogoča, da se ta odžeja, adaptirano mleko pa je ves čas enako gosto, zato je zraven tega potrebno ponuditi tudi nekaj vode ali čaja. 

Med krčki pa dojenčki potrebujejo tudi veliko crkljanja.
Med krčki pa dojenčki potrebujejo tudi veliko crkljanja.

Kaj povzroča zaprtost?

Zaprtost se lahko pojavi tudi ob uvajanju goste hrane, saj še dojenčkovo črevesje na novo hrano ni navajeno. Za pomoč proti zaprtosti dojenčku večkrat ponudimo na primer jabolčni sok, kašico z jabolki in žiti in pa zadostno količino vode.

Dojenčku omogočimo veliko gibanja, saj le to v veliki meri stimulira prebavo. Takoj ko se bo dojenček privadil na novo hrano, se bo tudi dojenčkova prebava uredila.

Previdno z uvajanjem korenčka!

To je ena izmed prvih zelenjav, ki jo uvajamo, a naj vas opozorimo, da deluje zapiralno. Če boste dojenčku prevečkrat ponujali le korenček, se lahko zgodi, da bo zaradi tega zaprt.

Zapiralno deluje tudi banana, kar pa nam včasih lahko pride zelo prav. Preveč tekoče blato in ves čas polna plenička sta lahko za dojenčka ravno tako moteča, kot zaprtost ali pa celo še bolj. Lahko se zgodi, da se mu vname plenični predel, kar težave le še poslabša. Pri tem poskrbite, da boste izbrali pleničke, ki so udobne in ne dražijo nežne otroške kože. Ekološke pleničke Kit & Kin so kot nalašč za takšne težave, več o njih si lahko preberete tukaj.

Ste mogoče pomislili na izraščanje zob? Tudi to je lahko vzrok za tekoče blato. Tukaj si lahko preberete kaj storiti, če ima otrok preredko blato. 

HiPP - za najpomembnejše v življenju
Spletna stran je na voljo TUKAJ