Koliko naj otrok poleti pije?

Poletje je že v polnem teku in temperature so res visoke. Da se lahko primerno ohladimo, je potrebno, da tudi dovolj pijemo. Še posebej velja to za dojenčke in majhne otroke, ki so na vročino zelo občutljivi. Koliko tekočine moramo ponuditi našemu otroku, je zelo odvisno od temperature v prostoru, od njegove aktivnosti in od njegove starosti.

Doječki se v prvih mesecih po rojstvu lahko primerno odžejejo že z maminim mlekom. Dodatno tekočino jim ponudimo le, če je zelo vroče, če se izdatno potijo ali če zbolijo. Količina dodatne tekočine je zelo majhna, morda le nekaj čajnih žličk, a je lahko bistvena za dojenčkovo dobro počutje. Dosledno moramo tekočino ponujati dojenčkom, ki pijejo adaptirano mlečno formulo in tistim, ki že uživajo gosto hrano. Nekateri otroci so na začetku uvajanja goste hrane lahko celo zaprti, ravno zato ker niso popili dovolj tekočine, kar jim povzroča precejšnje nelagodje, morda celo odklanjanje goste hrane. Kliknite tukaj in preverite ali vaš otrok dovolj pije. 

Koliko tekočine na dan potrebuje moj otrok?

  • Od rojstva do pol leta starosti: nekaj čajnih žličk
  • Od prve polovice prvega leta : pol litra tekočine (vključujoč materino mleko ali formulo)
  • Od 1-3 leta: približno 1 liter tekočine

Pogasite žejo z izbiro bio sadnih sokov ali vode HiPP.
Pogasite žejo z izbiro bio sadnih sokov ali vode HiPP.

Najprimernejša tekočina za gašenje žeje je voda. Hipp otroško vodo lahko poiščete tukaj. Občasno lahko otrokom ponudimo tudi čaje in sadne sokove, ki pa naj bodo primerno razredčeni. Pretirano pitje sadnih sokov lahko vpliva na kvar zob in na otrokov tek, saj tako zaužijejo precej prostih sladkorjev. Nekje od osmeg meseca dalje je smiselno začeti otroka navajati na samostojno pitje iz lončka. To velja tako za vodo, čaj, sok in tudi mleko. Otrok bo tako postajal vse bolj samostojen, stik zob z morebitno sladko pijačo pa bo krajši.

Pred nami je poletje, torej krasen čas za navajanje na pitje iz lončka, saj se bo vaš otrok verjetno kar nekajkrat polil, preden bo samostojno pitje obvladal. Svetujemo vam, da ga pri osvajanju te nove veščine spodbujate, a da mu vseeno dopustite kar največjo mero samostojnosti.

HiPP - za najpomembnejše v življenju
Spletna stran je na voljo TUKAJ