Katero igračo izbrati za posamezno razvojno obdobje?

Izbor igrač za darilo otrok je izjemno pomemben! V Pedosani so mnenja - »manj je več«. Da bo izbira igrač dobra in smiselna v posameznem razvojnem obdobju ter da boste razumeli, kaj dojenček v določenem obdobju zmore, so vam v Pedosani pripravili kratek priročnik, katero igračo izbrati.

Članek je pripravila:
Pedosana - strokovnjaki na področju gibalnega razvoja dojenčkov in otrok.

Dojenček se v prvem letu življenja intenzivno razvija, tako z vidika gibalnega kot mentalnega razvoja. Njegov razvoj poteka preko različnih razvojnih faz, zato je za posamezno obdobje dobro izbrati funkcionalno igračo, ki mu pomaga doseči naslednji razvojni mejnik. Ponujajte mu do največ dve igrači hkrati in jih menjajte. Če je igrač več, lahko zaradi preobilice vsega okoli sebe izgubi koncentracijo.

Igrače za obdobje od rojstva do tretjega meseca (0-3 mesece)

Dojenček bo nekaj tednov po rojstvu večinoma le jedel in spal. Polek naravnega procesa navajanja eden na drugega se že zelo intenzivno privaja tudi na okolje. V prvih mesecih življenja se mu intenzivno razvija vid. Ko bo več buden, se mu približajte na razdalji 20 do 30 centimetrov, ujemite njegov očesni stik in se pogovarjajte z njim. Dojenček se razvija od glave navzdol in od sredine navzven. V obdobju do tretjega meseca bo njegov razvoj potekal vse do ramenskega obroča. Dojenček se bo učil obračati glavo v obe smeri (levo in desno), tako v hrbtni, kot trebušni legi.

Vodite ga z igračo rdeče barve ali z liki kontrastnih barv (črno – belo), da bi glavo obrnil v sredino in tudi čez, na drugo stran. Tukaj preverite celotno ponudbo otroških igrač za najmlajše. Obračanje glave v obe smeri je pomembno z vidika preprečevanja razvoja asimetrije telesa. Izberite primerno igralno podlogo s katero bo kobacanje bolj prijetno. Z igro na igralno podlogi pa boste spodbujali tudi nadaljni razvoj motorike in čutov. 

Igralna podloga je nepogrešljiv pripomoček vsakega starša.
Igralna podloga je nepogrešljiv pripomoček vsakega starša.

Igrače za obdobje med tretjim in šestim mesecem (3-6 mesecev)

Dojenčkov razvoj v tem obdobju sega od ramenskega obroča do medenice. V tem obdobju se mu intenzivno razvijajo roke. Z njimi se spoznava, jih opazuje, počasi začne razpirati dlani in si pomaga z njimi odrivati od podloge – med pasenjem kravic.  Pri tretjem mesecu mu ponudite igračo, ki je večja, po možnosti okrogla ali ovalna (žoga, večja ropotuljica ipd.).

Lesene igrače

Ko je dojenček v hrbtni legi, mu ponudite igračo iz smeri popka, da lahko pogleda zanjo, dvigne roke in jih sklene skupaj. Z igračo ga pogladite tudi po nogah, če je mogoče kar po goli koži in s tem spodbudite, da noge potegne k sebi. Ponujajte mu igrače, ki jih lahko sam prime in nese v usta in tako zaznava svet okrog sebe. Otroške igrače, ki jih lahko so uporabite: gumijaste ali bombažne igrače, igrače iz mehkejše plastike in podobno.

Za gradnjo telesne sheme je dobro, da ima dojenček roke privzdignjene nad sabo, in kolena nad kolki ter se na tak način igra z igračo (nad sabo). Dokler dojenček svojih rok ne zna dobro uporabljati, priporočamo, da mu igračo ponujate vi in mu šele kasneje ponudite igralni lok, saj se mu viseče igrače umikajo in lahko roke obrača napačno. Igralni lok mu namestite tako, da bo imel viseče igrače nad popkom.

Igrače za obdobje med šestim in devetim mesecem (6-9 mesecev)

Dojenčkov razvoj je že v predelu medenice in se nadaljuje naprej proti nogam. V tem časovnem razponu se pri dojenčku običajno pojavi strah pred ločitvijo od mame (separacijska kriza), saj se šele v tem obdobju začne zavedati, da sta z mamico dva in ne ena skupna celota. Zato je pomembna igra »Ku-ku« ali »Kje si«, kar pomeni, da si obraz prekrijete z dlanmi in se mu spet pokažete. Ali pa dojenčka pokrijete s tetra pleničko čez obraz in ga odkrijete ali pa se odkrije sam. Na tak način se uči ločitve od vas.

Skrivalnice so pomembna igra! 
Skrivalnice so pomembna igra! 

Dojenček naj bo čim več na oblazinjeni in nedrseči podlagi – igralne blazine in naj se igra tudi sam. V tem obdobju je že zelo spreten z rokami, zato mu ponujajte igrače, s katerimi se bo že samostojno igral. Zelo zanimive bodo premikajoče se igrače, ki spuščajo glasove. Ko bo osvojil SAMOSTOJNI SED, mu ponudite večje LEGO kocke in lesene kocke, ki jih bo zlagal v posodo in ven iz nje ter se na tak način zamotil za daljši čas. Natikanke in igrače s kladivom bodo zelo zanimive zanj.

V tem obdobju pa tudi že zelo dobro sprejemajo knjige. Če je dojenček že osvojil samostojni sed, si ga namestite v naročje tako, da ima noge v kolenu pokrčene in stopala na podlagi. Skupaj listajta knjigo. Dokler dojenček še ne sedi, pa to izvajajte leže.

Pobrskajte po bogatem knjižnem kotičku.
Pobrskajte po bogatem knjižnem kotičku.

Igrača za obdobje od kobacanja do hoje

Dojenček se v tem obdobju začne premikati po prostoru po dlaneh in kolenih (kobacanje). Kobacanje je zelo pomembna razvojna faza, tako z vidika gibalnega kot tudi mentalnega razvoja. Igrača, ki ga bo zanimala v tem obdobju, bo premikajoča se igrača (avtomobilček, voziček, živali na vrvici), saj jo bo premaknil in šel zanjo. Lahko ga vodite k premikanju naprej tudi vi, na primer z gosenico na vrvici. Zelo zanimive bodo tudi igrače, ki ponazarjajo predmete iz realnosti. Na primer otroški telefon, glasbila in lesene igračke

Lesene igrače in sprehajalec

Zelo rad se igra s starejšimi od sebe in jih posnema in uporablja igrače za igro vlog. Med raziskovanjem prostora po vseh štirih je za razvoj izredno pomembno, da premaguje ovire. Ovira ste lahko že vi starši ali pa kocke, klančine, valji in ostale ovire. Pri raziskovanju prostora bo začel tudi vstajati ob opori in še pred samostojno hojo, potiskati predmete pred seboj. Dojenček lahko potiska predmet pred seboj in ob njem hodi, vendar mu je dobro ponuditi tak predmet, ki zanj ne bo prehiter in bo dovolj stabilen. Otroški sprehajalec je odličen pripomoček za učenje nadzora nad svojim telesom v pokončni drži. 

Za osvajanje samostojne hoje je lahko odlična takšna igrača, ki jo drži z eno roko in jo potiska pred sabo (na daljšem ročaju in se ob potiskanju naprej vrti).

Nakupujte otroške igrače po starosti

Pričakovanje igrače v očeh najmlajših prižge iskrice, vznemirjeno se sprašujejo, če so jim starši kupili tisto, kar so si najbolj želeli. Hkrati je lahko za starše, babice in ostale odrasle izbira prave igrače včasih pravi izziv. Igrača mora biti primerna glede na to, koliko je otrok star in v katerem razvojnem obdobju je. Tako bo igra prijetna, hkrati pa bo spodbujala otrokov razvoj. Da bo odločitev lažja, smo za vas pripravili izbor najboljših igrač glede na starost otroka.