nasvet pikapolonice
Novorojenček je tukaj! Kaj pa sedaj?

Nega novorojenčka je nekaj novega za vsako mlado mamico. Vsak nasvet je še kako dobrodošel. Poporodno obdobje je zanimivo, pestro, pogosto pa tudi zelo zahtevno. Vsaka mamica pa po porodu doživlja nove občutke, se privaja na spremembe, včasih pa jo lahko pestijo tudi skrbi, strahovi in otožnost.

Da bodo prvi dnevi in tedni z novorojenčkom nekoliko lažji, vam v članku navajamo nekaj nasvetov, ki vam jih bodo zagotovo olajšali. Poleg tega smo za vse mlade mamice zapisali tudi nekaj besed o poporodnem obdobju in počutju za mamice – predvsem o poporodni depresiji, otožnost ter o telesnem in čustvenem stanju mamice.

Brez skrbi, vsega, kar morate znati, se boste naučile sproti.
Zaupajte si!

Nega novorojenčka

Nega novorojenčka se začne že v porodnišnici, ko je potrebno dojenčku zamenjati prvo pleničko in oskrbeti popek. Tam vam bodo za vso pomoč in nasvete na voljo izkušene medicinske sestre, ki vas bodo naučile najpomembnejših prijemov. Če imate kakšno vprašanje, jih brez skrbi vprašajte, saj se boste tako tudi doma počutile bolj samozavestne.

Pomoč medicinskih sester

Od rojstva pa vse do odhoda domov je novorojenček skupaj z mamo, tako podnevi, kot ponoči. Seveda vam bodo v pomoč medicinske sestre. Umile bodo vašega dojenčka, vam pokazale kako ga previti, kako otroka pravilno pristaviti k prsim, naučile pa vas bodo tudi nege popka, ki je zelo pomembna. Tako boste ob odhodu domov že poučene o negi in dojenju otroka. Seveda je vsak dan z dojenčkom drugačen in pred vami so številnimi novi izzivi. 

Nega popka pri novorojenčku

Vse o čiščenju popka vam bodo zaupale medicinske sestre v porodnišnici, veliko o tem pa vam bo povedala tudi patronažna sestra, ki vas bo po porodu obiskovala na domu. Podajamo nekaj osnovnih smernic za čiščenje popka, a ne pozabite, da se dojenčki med seboj razlikujejo. V primeru dvomov, se vedno posvetujte z zdravniškim osebjem.

Za čiščenje popka potrebujete: sterilne zložence (5x5 cm), fiziološko raztopino ali 70% alkohol ter vatirane palčke.

Postopek čiščenja se razlikuje glede na stanje popka ob odhodu iz porodnišnice:

Popek je še privezan oziroma zapet: Previdno primete za vrvico oziroma sponko in obrišete s sveže pokapanim zložencem. Vsak zloženec uporabite le za eno potezo, nato ga zavržete. Najbolje je, da to storite ob vsakem previjanju.

Popek je odpadel: Z levim palcem in kazalcem razprete predel popka. Nato popek temeljito obrišete s pokapanim zložencem s krožnim brisom. Postopek po potrebi ponovite z novim zložencem. Najbolje, da to storite ob vsakem previjanju.

Popek je zaceljen: Popek po vsakem kopanju očistite s pokapano vatirano palčko.

Dokler popek ni popolnoma suh, novorojenčka umivajte le s krpico in ga ne kopajte. Pri prvem kopanju bo prisotna patronažna sestra, ki bo presodila, kdaj je za to pravi čas. Poleg tega vas bo naučila, kako dojenčka pravilno skopate.  

 

Materino mleko je najbolj popolna hrana za dojenčka.
Materino mleko je najbolj popolna hrana za dojenčka.

Kaj in kako jedo novorojenčki

Edina in osnovna hrana za dojenčke je materino mleko. Dojenje je tako, v prvih mesecih otrokovega življenja, nepogrešljivo. V kolikor dojenje ni mogoče, lahko dojenčka hranite tudi z načrpanim mlekom ali nadomestnim mlekom, posebej prilagojenimi za novorojenčke. V kolikor dojenje ni možno, se ne obremenjujte z mislijo, da ste zaradi tega kaj slabša mama. Vaš dojenček bo srečen in zdrav tudi, če bo hranjen z nadomestnim mlekom, pomembno je le, da ste ob njem.

Med dojenjem poskrbite, da bo tako vam, kot dojenčku udobno. Prostor naj bo miren, saj se bo dojenček sicer težko pomiril, pa tudi vam bo manj prijetno.

Pri dojenju se nikar ne obremenjujte z urnikom in štetjem minut, ki jih dojenček preživi na dojki. Dojenje je za novorojenčka namreč mnogo več – tolažba, povezanost, pomiritev. Zato dojite takrat, ko vaš dojenček to potrebuje. Tudi, če se vam zdi naporno, ne pozabite, da bo to obdobje hitro minilo. Med hranjenjem redno podirajte kupčke, da dojenčka ne bodo mučili vetrovi ali druge prebavne težave.

Kako spijo novorojenčki?

Vsaka bodoča mamica že vnaprej ve, da jo v prvih tednih oziroma mesecih čaka kar nekaj neprespanih ur. Novorojenčki in dojenčki namreč nimajo enakega spalnega ritma, kot ga imamo odrasli. Kljub temu pa novorojenčki veliko spijo, navadno okoli 20 ur na dan, zbujajo pa se približno na 3 ure. Po previjanju in hranjenju običajno zaspijo nazaj. Prve tedne bo tako vaš dnevni in nočni ritem prilagojen negi novorojenčka vsake 3 ure. A brez skrbi, ne bo za vedno tako. Zato, če se lahko, počivajte, ko dojenček spi. Tako si boste vsaj malo odpočili in nabrali nekaj energije za nego in hranjenje. Več o spanju dojenčkov vam zaupamo v enem izmed prihodnjih blogov.

Kako ustvariti dobro okolje za bivanje z novorojenčkom?

Novorojenčki v resnici niso tako občutljivi na okolje, kot se nam zdi na prvi pogled. Prostorov, v katerih bivate, ni potrebno dodatno segrevati, ampak je bolje, da ohranjate primerno sobno temperaturo. Edini prostor, ki ga morate dodatno segreti je kopalnica oziroma soba, kjer boste dojenčka kopali. Novorojenčki namreč ne zmorejo sami uravnavati svoje telesne temperature, zato jim v hladnem prostoru ob slačenju in kopanju ne bo prijetno.

Poskrbite, da bo v prostorih, kjer bivate z dojenčkom, dovolj vlažen zrak. Posebej pozorni morate biti pozimi, ko je zaradi ogrevanja zrak bolj suh. Prostore redno zračite, da dovajate svež zrak.

 

Kdaj se lahko z dojenčkom odpravite na sprehod

Ne glede na letni čas, se lahko z dojenčkom odpravite na sprehod, ko se boste počutile pripravljene. Seveda se ven nikar ne odpravljajte v primeru zelo slabega vremena, hude vročine ali močnega vetra. Pomembno je, da pozimi dojenčka dovolj oblečete in ga zaščitite pred vetrom. V primeru, da se vam je najmlajši član pridružil poleti, pa poskrbite, da mu v vozičku ne bo prevroče in da bo košara dobro prezračena.

Nizke temperature naj ne bodo ovira za sprehod.

Na začetku naj sprehod ne bo predolg, da se bosta oba z dojenčkom lahko v miru navadila na novo aktivnost. Ko bosta pripravljena, pa se lahko redno odpravita na daljši sprehod. Vam bo prijalo in koristilo gibanje, dojenčka pa bo svež zrak prijetno uspaval.  

Mamica, kako se počutiš po porodu?

Po rojstvu otroka je najbolj pomembno, da damo mamici in novemu članu družine priložnost, da se spoznata in povežeta. Za mamico in novorojenčka je pomembno, da sta čim več časa fizično skupaj. Če je le možno, naj vam kdo pomaga in postori hišna opravila, medtem ko vi hranite dojenčka ali skupaj z njim počivate.

Če se po porodu ne počutite najbolje in se vam zdi, da vas obletavajo nenavadne misli, se nikar ne počutite slabo. To je povsem normalno, saj je rojstvo otroka velika sprememba, na katero se je težko povsem pripraviti. V nosečnosti in po porodu se ne spreminja le telo, ampak tudi vaše doživljanje sveta, vas v novi vlogi, spremenijo se prioritete in ritem življenja. Kar 10 do 15 odstotkov žensk se po porodu sreča z vsaj eno epizodo poporodne depresije, ki lahko nastopi tudi po več kot pol leta po porodu.

Tudi ob tako veselem dogodku, kot je rojstvo otroka, se ženske spopadajo s tesnobo, potrtostjo, strahom, žalostjo in obupom.

Če se vam zdi, da se počutite slabše, kot bi bilo normalno in se nikakor ne morete veseliti dni z vašim dojenčkom, se obrnite na osebe, ki so vam blizu in se pogovorite. Nikar naj vam ne bo odveč poiskati tudi strokovno pomoč. Poporodna depresija je pojav, ki ga sproži kombinacija nenadnih hormonskih sprememb v kombinaciji z vsemi spremembami, ki jih življenje z dojenčkom prinaša.

Nega novorojenčka se na prvi pogled zdi malce strašljiva, a brez skrbi – navadile se je boste prej, kot si mislite. Nenazadnje je to vaš dojenček in kot mame, boste naredile vse, da mu bo prijetno, da bo sit in se bo dobro počutil.