od mamice za mamico
O nosečnosti in materinstvu z Glorio Kotnik

Se lahko na kratko predstaviš?

Sem Gloria Kotnik, trikratna olimpijka v deskanju na snegu, sedaj pa mamica dvomesečnemu Maju. 

Kakšna je bila tvoja nosečnost? Si se med njo držala načel zdravega življenja?

Moja nosečnost je bila lepa. Res sem vesela, da nisem imela težav s slabostjo. Ker sem bila že prej navajena zdravega načina življenja sem se seveda tega držala tudi med nosečnostjo.

Jedla sem raznoliko hrano, predvsem pa to, kar mi je sporočalo telo. Sem pa med nosečnostjo pojedla nekoliko več sadja in zelenjave, kot običajno. Seveda so se na jedilniku znašle tudi različne pregrehe, sploh v zadnjem trimesečju.

Skozi vso nosečnost sem bila aktivna, hodila sem v hribe in telovadila po prilagojenem programu. Meni osebno je bil največji izziv to, da sem se odpovedala utežem, ki so me sicer na treningih spremljale vsak dan. Skrb za zdrav razvoj otroka je bila na prvem mestu. 

Kakšna je bila tvoja izkušnja s porodom?

Na porod sem se dobro pripravila, porodnega načrta pa nisem imela, saj si stvari nisem želela preveč komplicirati. Sem si rekla, kar bo, pa bo. Še dobro, saj nisem niti pomislila na kaj drugega kot naravni porod, na koncu pa sem imela urgentni carski rez.

Izkušnja s porodom ni bila takšna kot sem si jo predstavljala ali želela, ampak je vseeno moja, edinstvena in neponovljiva. Hvaležna sem, da se je kljub zapletom moj otročiček rodil zdrav in da je bilo tudi z mano vse vredu. 

Kako se znajdeš v vlogi novopečene mamice? Katere stvari so te najbolj presenetile?

Mislim, da se znajdem, priznam pa, da sem se od začetka kar lovila. Vse je novo, v stvari nisi prepričan, ampak potem vse skupaj hitro steče. Preseneča me predvsem to, da se vsak dan zgodi kaj novega, občutki ob tem pa so prelepi.

Kako se počuti partner v vlogi očka?

Zdi se mi, da ga kar razganja od ponosa. Dobro se znajde in mi je v veliko pomoč, res se lepo dopolnjujeva. Prav nič mu ni težko narediti, kljub temu, da ima ogromno dela. Potrpežljivosti pa se je najbrž naučil že v nosečnosti, smeh.  

Kaj komaj čakaš da boste kot cela družina počeli skupaj, ko Maj tudi malce odraste? 

Zelo se veselim predvsem vseh mogočih športnih aktivnosti in potovanj. Želim si, da bomo kot družina čim več časa aktivno preživeli v naravi. Najbrž pa se najbolj veselim dneva, ko bo Maj lahko stopil na snežno desko in užival v snežnih radostih. 

Kaj si vzela s sabo v porodnišnico? Kateri izdelki so se znašli v tvoji materinski torbi? 

V porodnišnico sem vzela le najnujnejše, saj nisem želela tovoriti preveč stvari. S seboj sem imela samo izdelke za osebno higieno, telefon, največ prostora pa so zavzeli prigrizki.

Kateri so TOP 3 izdelki, ki bi jih priporočala vsem mamicam?

  • Bacek Ewan - Priporočam, da ga začnete uporabljati takoj, da dojenček ne pozabi prijetnih zvokov iz trebuščka, ki ga pomirjajo. Nam pomaga pri umirjanju in boljšem spancu. Res lahko rečem, da dela čudeže in je ena izmed stvari, ki bi jih priporočila vsem.
  • Gnezdo - Maj veliko boljše spi v gnezdu, kot pa samo v posteljici. V posteljici se je premetaval iz ene strani na drugo, se odkrival in pogosteje zbujal. V gnezdu se počuti bolj varno, mirno spi, pa tudi prijetno toplo je, saj je prostora za premikanje manj, pa še kovtrčka ne more razbrcati. Še ena super lastnost gnezda je, da ga lahko prenašaš in uporabljaš povsod. Maj se tako kamorkoli gremo počuti domače in spi kot bi doma. 
  • Igralna podloga - Zanimiva je od rojstva naprej in spodbuja otrokov gibalni razvoj. Priporočam, da izberete čim bolj pisano, da bo dojenčku zanimiva, po možnosti tudi z zvočnimi efekti. 

Maj ima od rojstva naprej vedno ob sebi ovčko Ewana.
Maj ima od rojstva naprej vedno ob sebi ovčko Ewana.

Kako ti uspeva usklajevati uspešno kariero in družinico z dojenčkom?

Do pred kratkim sem se še ukvarjala s športom in ob tem tudi vodila podjetje, tako da sem bila že pred tem navajena početi sto stvari hkrati in čim bolje izkoristiti čas. Razlika je le v tem, da sedaj urnika ne delam jaz, ampak Maj.

Največji izziv vidim predvsem v postavljanju prioritet. Zdi se mi, da se ni spremenilo veliko, le da zdaj vem, kaj je res pomembno in kaj na koncu dneva šteje. To je čas preživet z družino. Ostalim mamicam bi svetovala, da dobro izkoristijo vsako minutko ki je na voljo in ne pozabijo poskrbeti tudi zase. 

Kako se kot novopečena mamica sedaj znajdeš tudi na Instagramu, kjer si začela predstavljati tudi drugačne vsebine, ki so vezane na majhnega sončka, ki se je pridružil vaši družini? 

Tudi tukaj se še malo lovim, moram pa priznati, da sinčka Maja z veseljem slikam in snemam. Veliko raje, kot sebe, smeh. Delim le stvari, v katere verjamem in pri nas preizkušeno delujejo. Upam, da sem sem in še bom pomagala čim več mamicam. Pred tem so se vsebine na instagramu vrtele predvsem okrog športa in potovanj, ampak tudi tega ne bom čisto opustila. 

Ali tudi sama spremljaš katero mamico na Instagramu? 

Nekaj mamic spremljam, sem pa predvsem hvaležna za vse nasvete, ki jih dobim od svoje mame, najbližjih in mnenj, ki si jih izmenjamo s prijateljicami.

Kakšen nasvet bi podala vsem bodočim mamicam? 

Moj nasvet vsem bodočim mamicam je, da takrat ko so zmedene od vseh nasvetov, ki jih prejmejo, premislijo in na koncu poslušajo sebe. Vsaka mama najbolje ve, kaj je dobro za njenega otroka. 

Moj nasvet vsem bodočim mamicam je, da takrat ko so zmedene od vseh nasvetov, ki jih prejmejo, premislijo in na koncu poslušajo sebe.