6 korakov do nakupa otroškega vozička

Izbira otroškega vozička ni mačji kašelj, še posebej za bodoče starše, ki se z nakupi opreme za novorojenčka srečujejo prvič. Kako naj vendar v široki ponudbi otroških vozičkov izberemo tistega, ki bo pravi za našega novega družinskega člana? Seveda si želimo izbrati najboljše, vendar ali to pomeni tudi, da moramo izbrati najdražje? Kako se izbire sploh lotiti?

Brez skrbi! Pripravili smo 6 vprašanj in odgovorov, ki vam lahko služijo kot koraki pri nakupu otroškega vozička.

Ne pozabite! Če potrebujete pri nakupu otroškega vozička dodatno pomoč in svetovanje:

 • se lahko s svojimi vprašanji obrnete na prijazne prodajalke v prodajalnah Pikapolonica,
 • nas lahko kadarkoli kontaktirate preko našega Facebook ali Instagram profila.

Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč.

1. Potrebujem samo otroški voziček, ali se bolj splača kupiti komplet z otroškim avtosedežem?

Oceniti morate, katera varianta se vam, glede na potrebe vaše družine, najbolj izplača. Če se s starševstvom srečujete prvič in nimate doma še nobene otroške opreme, je vsekakor smiselno razmisliti o setu 2 v 1, 3 v 1 ali 4 v 1. Gre za komplete, ki zraven ogrodja vozička praviloma vključujejo kombinacijo naslednjih komponent:

 • otroški avtosedež (lupinica),
 • goboka košara,
 • športni (sedežni) del vozička).

Nakup seta ni praktičen le s stroškovnega vidika, temveč si tako zagotovite tudi, da so vse komponente med seboj kompatibilne. S tem si boste morebiti v prvih mesecih po prihodu dojenčka prihranili kar nekaj sivih las.
Nakup seta ni praktičen le s stroškovnega vidika, temveč si tako zagotovite tudi, da so vse komponente med seboj kompatibilne. S tem si boste morebiti v prvih mesecih po prihodu dojenčka prihranili kar nekaj sivih las.

2. Poceni otroški voziček. Da ali ne?

Nakup vozička je pri nakupu otroške opreme večji finančni zalogaj, še posebej, če se odločimo za nakup seta. Višji cenovni razred seveda nudi določene prednosti, vendar so tudi otroški vozički nižjega in srednjega cenovnega ranga oblikovani v skladu s strogimi varnostnimi standardi. Dandanes se varnosti otroške opreme posveča veliko več pozornosti, kot nekoč. Tudi najcenejši otroški vozički, ki so na voljo v EU, morajo ustrezati določenim direktivam in smernicam, zato vam tudi pri izbiri nižjega cenovnega razreda vozička ni potrebno preveč skrbeti. (Kljub temu se prepričajte, da ima izbrani izdelek ustrezne varnostne certifikate).

Predlagamo, da se izogibate nakupovanju otroške opreme iz druge roke, kar še posebej velja, če zraven vozička kupujete tudi otroški avtosedež. Oprema iz druge roke je morda cenejša, vendar bi lahko bila poškodovana. To lahko ogroža varnost vašega najmlajšega, zato nikar ne uporabljajte otroških vozičkov in otroških avtosedežev, če niste 100 % seznanjeni z njihovo preteklostjo.

Dandanes se varnosti otroške opreme posveča veliko več pozornosti, kot nekoč.

3. Ali lahko otroški voziček kupim kar preko spleta?

Seveda. Tudi če nakupa ne dokončate na spletu, vsekakor predlagamo, da ponudbo vozičkov najprej dobro preučite v spletni trgovini. Na spletni strani Pikapolonica so pri posameznem artiklu navedene vse značilnosti, ki jih boste kot uporabnik morali poznati. Tako si lahko ustvarite jasno sliko o tem, kaj od vozička pričakujete in kaj je možno dobiti za vsoto denarja, ki ste jo pripravljeni odšteti.

Številni starši se pred nakupom otroškega vozička odpravijo tudi na fizično prodajno mesto, kjer izdelek preizkusijo. Gre namreč za del otroške opreme, ki ga boste uporabljali skoraj vsak dan, zato je izredno pomembno, da se ob uporabi počutite udobno in samozavestno.

V fizični prodajalni lahko preizkusite stvari, ki jih na spletu ne bi mogli – na primer vodljivost, sestavljanje in zlaganje otroškega vozička. Tako se tudi v praksi prepričate, da ste izbrati pravega.
V fizični prodajalni lahko preizkusite stvari, ki jih na spletu ne bi mogli – na primer vodljivost, sestavljanje in zlaganje otroškega vozička. Tako se tudi v praksi prepričate, da ste izbrati pravega.

4. Katere kriterije moram upoštevati pri nakupu?

Na spletu najdete cel kup nasvetov o kriterijih za nakup vozička. Najbolje je, da upoštevamo besede mamic, ki so z nakupovanjem otroških vozičkov že dobro seznanjene.

Mamica Gabrijela, ustvarjalka bloga mamin Twist, je v svojem zapisu med najpomembnejše kriterije pri izbiri otroškega vozička uvrstila:

 • čim lažje, vendar stabilno ogrodje,
 • dobra vodljivost in preprosto manevriranje,
 • preprost sistem zlaganja,
 • kakovostno vzmetenje koles,
 • vrtljivost sprednjih koles in možnost blokade,
 • nožna zavora,
 • prostorna nakupovalna košara,
 • nastavljiv ročaj.

5. Kdaj bomo potrebovali športni voziček / marelo?

Športnega vozička (oziroma marele) ne boste potrebovali vse dokler vaš najmlajši družinski član ne bo samostojno sedel. Pred otrokovim rojstvom vam marele ni potrebno kupiti, saj boste za to imeli več kot dovolj časa. Če se odločite za nakup kompleta, ki že vključuje športni sedežni del, potem lahko, ko dojenček dovolj zraste, košaro preprosto zamenjate s športnim delom.

Športni sedežni del otroškega vozička priznane blagovne znamke Cybex v čudovitem modrem odtenku.
Športni sedežni del otroškega vozička priznane blagovne znamke Cybex v čudovitem modrem odtenku.

Marele praviloma veljajo za vozičke, ki so najbolj priljubljeni v toplejših mesecih, saj nudijo prijetno zračnost. Prav tako so izredno lahki vozički, ki zloženi ne zahtevajo veliko prostora, zato so kot nalašč za potovanja in izlete.

Nekatere družine športni voziček na sprehodih nadomestijo kar s triciklom. Če niste prepričani, ali bi si tudi pri vas namesto športnega vozička raje omislili tricikel, preverite 9 najpogostejših vprašanj in odgovorov o triciklih.

6. Katere blagovne znamke otroških vozičkov so najboljše?

Na to vprašanje ni preprostega odgovora. Vsaka blagovna znamka ima druge prednosti in zagotovo vsak voziček ne more ustrezati vsaki družini.

Med najbolj priljubljene blagovne znamke otroških vozičkov v Pikapolonici sodijo: