nasvet pikapolonice
Dojenje v javnosti: debata, ki ji ni videti konca

Dojenje v javnosti je že od nekdaj pereča tema, ki buri mnogo duhov. Družbena sprejemljivost dojenja na javnih mestih je v veliki meri odvisna od kulture in družbenih norm. Nekaj, kar se zdi v eni kulturi čisto normalno in vsakdanje, je lahko v drugem okolju popolnoma nedopustno. Potem so tukaj seveda tudi medgeneracijske razlike; mlajše generacije so takšnemu početju praviloma bolj naklonjene. Tako tudi otrokovo prehranjevanje v prvih mesecih življenja ni le naravno pogojeno, saj gre namreč tudi za kulturen, sociološki in družbeno pogojeni proces.

Dojemanje ženskih prsi v različnih kulturah

V zahodnem svetu pogosto pozabljamo, da je osnovna funkcija ženskih prsi reproduktivna, saj služi prehranjevanju naraščaja. Ženske prsi dobile simbolen pomen, pogosto se jih povezuje z lepotnimi standardi in seksualnostjo. Poveličuje se določena velikost in oblika. Mediji, oglaševalci in tržniki širijo mnenje, da je od izgleda prsi odvisno moško zanimanje za žensko, ali pa celo njen splošen življenjski uspeh. Takšno dojemanje popolnoma zanemarja njihov osnovni namen.

V zahodnih kulturah se na osnovno funkcijo ženskih prsih pogosto pozabi. Namesto dojenja predstavljajo prsi statusni, lepotni in seksualni simbol.
V zahodnih kulturah se na osnovno funkcijo ženskih prsih pogosto pozabi. Namesto dojenja predstavljajo prsi statusni, lepotni in seksualni simbol.

Obstajajo pa tudi kulture, v katerih prsi niso predmet seksualnosti, temveč so le del telesa, ki se mu ne posveča prevelike pozornosti. Njihova funkcija je tako omejena le na dojenje. Zanimivo je, da nekatere kulture stare in povešene prsi celo častijo, saj so le-te v njihovih očeh znak materinstva, izkušenosti in modrosti. Obsesija z mladostniškim videzom prsi, kot jo poznamo v zahodnem svetu, bi bila v takšnih kulturah obravnavana kot način izražanja nezrelosti.

Večno razdeljena javnost

Dojenje v javnosti je pereča tema. Trendi, ki narekujejo kje in kako dojiti, časovno dobo dojenja, kdaj začeti z gosto prehrano (in še mnoge druge aspekte otrokovega prehranjevanja) se spreminjajo iz leta v leto. Včasih jim je celo težko slediti. Vsekakor pa velja, da so smernice prehranjevanja dojenčka vedno pogojene z družbenimi merili in vrednotami.

Zdi se, da debati o dojenju v javnosti še kar ni videti konca.
Zdi se, da debati o dojenju v javnosti še kar ni videti konca.

Nekateri se popolnoma strinjajo z dojenjem v javnosti, drugi so nad njim popolnoma šokirani. V zadnjih letih je po spletu zaokrožilo kar nekaj kontraverznih posnetkov in socialnih eksperimentov, v katerih dobimo vpogled v obe strani. Po eni ljudi, ki jih dojenje v javnosti moti, po drugi strani pa ogorčene mamice in ljudi, ki se jim postavijo v bran. Ko pogledamo med komentarje, se včasih celo zdi, da je družbena sprejemljivost dojenja v javnosti postala najbolj atraktivna debata našega časa, ki se še nekaj časa ne bo končala.

Kako je z dojenjem v javnosti v Sloveniji?

Dojenje v javnosti je tudi pri nas do neke mere še zmeraj tabu tema, o kateri se pogosto ne pogovarjamo dovolj ali raven dostojnega pogovora hitro pade. V Sloveniji ne obstaja zakon, ki bi prepovedoval dojenje v javnosti. Največkrat mlade mamice od tega odvrne strah pred obsojajočimi pogledi.

Vsekakor pa imajo mamice pri nas, če se za to odločijo, vso pravico dojiti v javnosti. Seveda lahko to počnejo pod svojimi pogoji.

Če želite, lahko pri dojenju v javnosti uporabite tudi tetra pleničko. Nadenite si nedrček za dojenje, ki vam bo celoten proces zagotovo bistveno olajšal. Če ste na začetku nekoliko živčne poskusite dojiti na mirnejših lokacijah (v parku, mirnem lokalu z manj ljudmi). Ne pozabite dihati. Globok vdih in izdih bosta zagotovo pomagala, da najdete pogum, ki ga potrebujete za začetek. Sicer pa ne pozabite, da je pri nas veliko prostorov, ki so dojenju prijazni. V številnih nakupovalnih centrih in trgovinah obstajajo kotički, namenjeni dojenju, prav tako pa so klopi za dojenje postavljene tudi v nekaterih parkih.

Privajanje na dojenje v javnosti je lažje, če izberete mirno lokacijo.
Privajanje na dojenje v javnosti je lažje, če izberete mirno lokacijo.

Predvsem je pomembno, da se osredotočite nase in na svojega dojenčka, ne toliko na okolico. Tudi, če od mimoidočih dobite kakšen začuden pogled, si ga nikar ne vzemite s srcu. Počnete namreč nekaj naravnega in čudovitega. Najbolje je, da se takim ljudem preprosto nasmehnete.

Dojenje je najbolj priročen način hranjenja

Materino mleko je idealen vir hrane za dojenčke, saj jim nudi vse hranljive snovi ki jih potrebujejo za normalen in zdrav razvoj. Hkrati vsebuje tudi protitelesa, ki naše najmlajše ščitijo pred pogostimi otroškimi bolezni (diareja, pljučnica itd.). Gre za hrano, ki je varna in enostavna za uporabo, hkrati pa tudi ekonomsko dostopna.

Pozor! Izkušnje, ki jih ženske doživljamo pri dojenju so različne od vsake posameznice. Pri nekaterih dojenje steče brez težav, pri drugih pa se, zlasti na začetku, pojavi kar nekaj preprek. Včasih so izkušnje izjemno lahkotne, drugič pa jih spremljajo neznosne bolečine. Posploševanje dojenja, kot nečesa prijetnega ali neprijetnega je irelevantno. Vsekakor pa je odločitev vsake posameznice, kdaj, kako in zakaj se odloči dojiti.

 Dojenje je čudovit naraven proces in edinstvena izkušnja, ki povezuje mamico in dojenčka. Naj bo vaša izkušnja z dojenjem čim bolj prijetna, tudi takrat, ko dojite v javnosti.
Dojenje je čudovit naraven proces in edinstvena izkušnja, ki povezuje mamico in dojenčka. Naj bo vaša izkušnja z dojenjem čim bolj prijetna, tudi takrat, ko dojite v javnosti.