nakupni vodič
Izbira športnega vozička / marele

V poletnih mesecih si zaradi visokih temperatur in neštetih potepanj ter dolgih poletnih oddihov vsi želimo čim manj prtljage. Hkrati pa zaradi najmlajših članov družine potrebujemo pripomočke, ki so funkcionalni, zavzamejo malo prostora, so lahki za prenašanje ter nam in otrokom nudijo vso udobje, ki ga potrebujemo.

En izmed večjih kosov otroške opreme je otroški voziček. Voziček je vsaj do enega leta nepogrešljiv, večina otrok pa preferira sprehod z vozičkom še dlje. Z njim si olajšamo marsikatero pot; poskrbimo, da pot prehodimo v solidnem času; prihranimo moči, ki bi jih porabili za nošenje otroka in poenostavimo prenašanje špecerije iz trgovine, vsakodnevnih potrebščin za dojenčka, otroških stvari iz vrtca itd.

Klasični vozički hitro postanejo preveliki, preokorni in zavzamejo preveč prostora. Veliko staršev se zato na prehodu v toplejše mesece odloči za športni voziček ali marelo. Otrok v toplejših mesecih namreč je ne potrebuje več tolikšne zaščite pred mrazom in vetrom, v športnem vozičku je otroku prijetno, starši pa nimajo nepotrebne prtljage. Športni voziček zavzame malo prostora v stanovanju in avtomobilu; povsod ga lahko vzamemo s seboj, je lahek in udoben in je izdelan iz zračnih materialov, ki preprečujejo, da bi se otrok potil.

Zaradi izredno nasičene ponudbe športnih vozičkov na tržišču, je toliko pomembneje, da izberete takšnega, ki bo zadostil vsem vašim željam in bo ustrezala vašemu načinu življenja. Hkrati pa je pomembno, da ste v trendu, da je voziček lep, da se sklada z vašim stilom in da ni samo funkcionalen, temveč tudi vizualno privlačen.

Kako izbrati športni voziček oziroma marelo?

Pri izbiri športnega vozička se vedno najprej osredotočite na sistem zlaganja – želite, da se voziček zloži kot dežnik, da se zlaga kot knjiga ali da se zloži tako na majhno, da ga lahko shranite v malo večjo torbo? Večina staršev se o tem odloča na podlagi tega, kako velik prtljažnik ima avtomobil in kam bodo vzeli voziček s seboj. Manjši vozički so primerni tako za vozila z majhnim prtljažnikom kot tudi za na letalo; večji vozički pa za udobna potepanja na morju in pohajanja v mestih in naravi.

Vsekakor je zelo pomembno, da ima voziček veliko in dolgo strehico, ki otroka ščiti pred sončnimi žarki in preprečuje neposredno pregrevanje. Najbolje je, da je strehica dovolj dolga, da v celoti pokrije otroka oziroma ga zaščiti pred soncem tudi, ko otrok spi in je hrbtišče v popolnoma vodoravnem položaju. Prav tako naj ima strehica razdelek za zračenje, ki bo omogočal prehajanje zraka in bo otroku nudil razgled.

Otroci v vozičku zelo radi zaspijo, hkrati pa je potrebno dojenčke, dokler se samostojno ne posedajo, med vožnjo zaradi razbremenitve medenice, povsem poleči in zato mora imeti voziček nastavljiv hrbtni naslon, ki ga lahko prilagajate potrebam otroka in mu s tem zagotovite udobno vožnjo in miren spanec. Zelo dobrodošla je tudi velika nakupovalna košara pod sedežnim delom, v kateri mame pogosto prevažamo špecerijo, na koncu pa v njej pristane prav vse; igrače, kreme za sončenje, stekleničke z vodo, kopalne brisače, knjige, vlažilni robčki in pogosto tudi kamenje, mivka, storži in veje.

Ne pozabite, da so kolesa športnih vozičkov zaradi njihove namembnosti in želje po funkcionalnosti majhna, a tudi zelo trpežna in primerna za vse terene. Ne rabite se bati, da bi se izpraznila zračnica ali da bi se morali ubadati s popravljanjem koles, prestala bodo vse preizkušnje in izzive.

Zraven funkcionalnosti je dobro pomisliti tudi na varnost

Marela voziček mora imeti, tako kot vsi ostali, pas za pripenjanje otroka, odstranljivo varovalo, ki preprečuje, da bi otrok padel iz vozička, a omogoča enostavno posedanje in vstajanje ter zavore na kolesih. Lahko kupite lep, funkcionalen in udoben voziček po razumni ceni, ki ga boste uporabljali mesece in bo nepogrešljiv spremljevalec na vseh družinskih potepanjih. Konec koncev se lahko otrok v vozičku igra, gleda knjige, je, pije, opazuje okolico in celo spi. In vsi vemo, da je na dolgih pohajkovanjih in družinskih potepanjih otroški spanec zlata vreden, saj lahko slabo razpoloženje in utrujenost enega družinskega člana pokvari celotno doživetje.

Zato poskrbite, da boste tako vi kot otrok uživali v vožnji.