Teden otroka – Razigran uživaj dan!

V 1. tednu oktobra obeležujemo TEDEN OTROKA, ki naj bo še bolj obarvan z dejavnostmi, ki bodo polepšale celoten teden družine. Vsak dan v tednu izberite eno izmed spodnjih dejavnosti, ki jo boste počeli z otroki. Dejavnost naj traja vsaj 1 uro, lahko pa tudi več, ki naj bo namenjena druženju celotne družine in preživljanju kakovostnega časa skupaj.

V tem času izklopite telefone in ugasnite televizijo.

Spodaj smo vam pripravili kratek seznam zabavnih dejavnosti, ki jih lahko izberete. Lahko pa vam služijo le kot vodilo in jih prilagodite glede na želje otrok in vaš način življenja. 

1. PONEDELJEK: Gremo na sprehod ali na pohod v hribe

Zakaj ne bi izkoristili lepega sončnega dneva za sprehod po naravi ali obisk gora? Vzemite nahrbtnike, manjšo odejo, pijačo in prigrizke. Načrtujte daljši sprehod s postankom za piknik. Omislite si postojanke za razgibalne vaje ali pa poiščite trditve o živalih ali rastlinah in se skupaj naučite kaj novega.

Pohodniški nahrbtnik za nošenje otroka Mount

Razgibalne vaje:
- 1. postojanka: raztegovanje,
- 2. postojanka: 10 počepov,
- 3. postojanka: 10 poskokov,
- 4. postojanka cepetavček: stojimo pokonci, razkoračeni v širini ramen, po konicah prstov skačemo kot cepetavček,
- 5. postojanka: 10 sekund stojimo na eni nogi in 10 sekund na drugi.
Vključite tudi otroke. Naj si vsak zamisli eno vajo, ki jo naredite skupaj.

Trditve o živalih lahko poiščete v knjigi, katera že nekaj časa počiva na vaših policah ali pa si omislite kakšno novo.

2. TOREK: Papir, škarje in lepilo

Kaj pa, če bi izdelovali živalce iz papirja? Vzemite barvni ali bel papir in naredite živalce iz papirja. Da bo še bolj zabavno, uporabite barvice, flomastre, voščenke in bleščice. Uporabite lahko tudi karton od toaletnega papirja ali karton od papirnatih brisač. Naredite pikapolonico, zajčka ali medveda! Karton od papirnatih brisač lahko napolnite s peskom, zaprete iz obeh strani in dobili boste ropotuljico. Vsak si naj naredi glasbilo in uprizorite pravi koncert.

3. SREDA: Ime, priimek, žival, rastlina

Ne poznamo nikogar, ki se ne bi vsaj enkrat igral te igre, ki je odlična za spodbujanje mišljenja. Pripravite si list papirja, vsak igralec svojega in ga obrnite ležeče. Na list zgoraj narišite po okencih ime, priimek, žival, rastlina, predmet, mesto in država. Po tiho naj prvi črkuje abecedo, drugi pa bo rekel »STOP!« Povej, pri kateri črki si ostal in igra se lahko začne. Primer črke »S«: ime: Sanja, priimek: Sovič, žival: slon, rastlina: sivka, predmet: slika, mesto: Sežana, država: Slovenija. Da pa bo igra še bolj zabavna lahko dodate še kakšno polje. Prvi, ki izpolni vse polje je zmagovalec.

Igra s starši in otroci

4. ČETRTEK: Kreda

Tudi s kredo lahko naredite igre zabavne. Se še spomnite Avijončka oziroma Ristanca? Narišite polja od 1 do 7 v zaporedju najprej dva enojna, en dvojni, en enojni, en dvojni in na vrhu še en v obliki polkroga, poiščite kamenček in igra se lahko začne. Kateri bo prvi astronavt, ki bo pristal na luni? Igra je odlična za razmišljanje, za motoriko in koordinacijo telesa.

  • Zemljo krast

Za to igro potrebujemo palčko in kredo. Na tla narišemo velik krog, ki ga simetrično razdelimo na toliko delov, kot je igralcev. Igralci svoj kos ozemlja poimenujejo po državi ali celini, prav tako za začetek igre stojijo vsak zunaj kroga. Igra se začne, ko prvi igralec vzame palčko in jo postavi v sredino kroga ter jo spusti na tla. Ko mu palčka pade na tla, mora ta stopiti nanjo in oznaniti besedo »STOP«, medtem pa morajo vsi ostali igralci zbežati čim dlje in se ustaviti, ko ta igralec zavpije »STOP«. Igralec s palčko skuša zadeti katerega izmed soigralcev in če mu to uspe si lahko prisvoji del njegovega ozemlja, če pa zgreši pa mu zemljo vzame tisti, ki je bil ciljan. Zemljo si igralec prisvoji tako, da stoji na svojem ozemlju in s kredo zariše čim globlje na ozemlje drugega. Igra se zaključi, ko eden izmed igralec ukrade vso zemljo ostalim.

  • Narišite poligon

Zamislite si poligon, po katerem bodo lahko otroci hodili in premagovali ovire.
- Poskoči po levi nogi 5x,
- poskoči po desni nogi 5x,
- poskoči sonožno 10x,
- spirala - zavrti se 5x v smeri urinega kazalca,
- tek slalom med ovirami,
- hoja po vseh štirih vsaj 3 metre,
- 3x poskoči kot žaba.

Vsak posameznik lahko doda svojo postajo.

Poligon za teden otroka

5. PETEK: Družabne igre

Poiščite po omarah in policah najljubšo družabno igro: Bingo, Mikado, Lego kocke, Twister, človek ne jezi se. Se spomnite igre potapljanje ladjic? Potrebujete le svinčnik in papir in igra začne. Bodi prvi, ki potopi vse ladjice nasprotnika. Ste za bolj aktivno igro in želite razmigati tudi možgančke? Izberite družabno igro Word Seacrh in iščite zložene besede. 

Telefončki

Se še spomnite te igre iz vrtca? Vsi skupaj se posedite v vrsto in naj vam otrok na uho zašepeta besedo ali pa celo poved, vi jo zašepetajte naprej drugemu na uho in tako naprej. Bo očka na koncu povedal izvirno sporočilo ali se boste vsi skupaj od srca nasmejali nesmiselnemu stavku?

Katera žival sem?

Posedite se v krogu, nekdo naj vstane in se odloči, katero žival želi z mimiko pokazati. Pomembno je, da pri kazanju ne uporabljaš zvoka. Torej čisto v tišini moraš z rokami, nogami in mimiko telesa pokazati, katera žival si. Ti bo uspelo?

6. SOBOTA: Kuhajte skupaj

Naredite sadno kupo, skuhajte špagete, specite palačinke ali vaše najboljše piškote! Vsak naj bo zadolžen za svoj del priprave. Da bo bolj zabavno naj si vsak nadene predpasnik in prevzame pripomočke za njegov del priprave. Da bo kuhanje še bolj zabavno, vključite radijski sprejemnik in s plesnimi koraki pripravite mizo. Pa dober tek!

7. NEDELJA: Preberite pravljico

Recite otrokom, naj si izberejo 5 najljubših knjig. Naredite si šotor iz rjuh ter odej in naberite vse pojšterčke po hiši. Ko boste udobno nameščeni, naključno izberite eno knjigo in jo preberite. Ob koncu knjige naj vsak pove, kaj mu je bilo najbolj všeč in kaj najmanj, kateri junak jim je najbolj pri srcu in kateri najmanj. Naredite branje zanimivo in poučno.

Družite se med seboj in izkoristite vsak trenutek v dnevu. Naredite si popoldneve zabavne, izražajte svoja čustva, predvsem pa ne pozabite na odkrit pogovor.