Kako interaktivne igrače spodbujajo razvoj vašega malčka?

Naši mali zakladki še prehitro odrastejo in zato je pametno, da si omislimo igrače, ki bodo rasle in se razvijale z njimi. Interaktivne govoreče igrače sodijo mednje, saj se otrok z njimi uči, razvija svoje sposobnosti in vse to počne kar med samo igro.

 

Katere so torej prednosti interaktivnih igrač, ki zamenjujejo običajne igrače?

 

1. Razvoj socialnih spretnosti

Osnovni namen igrač je, da se otrok z njimi zamoti in ob igri razvija svojo domišljijo. Interaktivne igrače pa ne omogočajo le igre, pač pa tudi spodbujajo razvoj otrokovih spretnosti že v zgodnjih fazah otroštva. Zasnovane so tako, da s svojim delovanjem pridobijo zanimanje otroka in s tem tudi njegov odziv. Ob igri z interaktivno igračo otrok začne razvijati socialne spretnosti, ki bi jih drugače načeloma začel razvijati šele z obiskom vrtca ali ob igri z drugimi otroki.

Interaktivna igrača ima, ob primerjavi z običajno igračo, več možnosti delovanja, zaradi česar otrok znova in znova odkriva novitete, ki jih igrača ponuja. Torej se lahko s pomočjo interaktivne igrače otrok osebnostno razvije kot oseba, odprta za novosti in spremembe.

2. Razvoj motoričnih in kognitivnih spretnosti

Interaktivna igrača otroka spodbudi k razmišljanju, analiziranju in radovednosti. Zvoki, gumbi, barve in drugi elementi pripomorejo k razvoju otrokove domišljije med samim raziskovanjem igrače. Vsak element igrače poskrbi, da otrok razvija kognitivne spretnosti z razmišljanjem in intuicijo, hkrati pa še motorične spretnosti s prijemanjem, obračanjem in pritiskanjem.

3. Razvoj jezikovnih spretnosti

Skozi otroštvo starši redno beležijo otrokove mejnike, predvsem njihove ''prve'' trenutke. Prva beseda je zagotovo ena izmed pomembnejših trenutkov. Otroci se bodo s poslušanjem govoreče igrače naučili novih besed in tudi pravilne izgovorjave le-teh. Igrača bo spodbudila otroka k interakciji z njo in s tem rabo besed v stavku. Dodana vrednost nekaterih igrač je tudi možnost spremembe jezika. Slednja daje otroku priložnost, da spozna besede še v drugem jeziku. Večjezičnost otroka je želja mnogih staršev in dobra iztočnica za nadaljnji otrokov razvoj.

 

Fisher Price linija

Fisher Price linija igrač ''Učenje in smeh'' je primer slovensko govorečih igrač, ki sovpadajo z omenjenimi prednostmi interaktivnih igrač. Linijo sestavljajo številne slovensko-govoreče igrače različnih oblik in funkcij, katerim je skupen cilj učenja ob igri.

Najbolj poznan med njimi je zagotovo Pametni kužek. Otrok bo s Kužkom spoznal dele telesa, prve besede, barve in mnogo drugega. Kužek predvaja več kot 75 pesmic, melodij in fraz. Razvojni fazi otroka lahko prilagodite stopnjo učenja – te so kar tri! Prva stopnja je primerna od 6 mesecev dalje, druga stopnja je primerna za otroke starejše od 12 mesecev, tretja stopnja pa za otroke od 24 mesecev dalje. To je igrača, ki raste z otrokom. Kužku pa dela družbo Kužkova sestrica, ki ima enake funkcije, kot Kužek.

Najnovejši igrači v liniji sta otrokova prva igralna konzola, ki bo na poučen način otroka uvedla v svet iger, saj vsebuje veliko pesmi o oblikah, barvah in ostalem ter pojoči daljinec, ki bo pomagal vašemu otroku izboljšati fine motorične spretnosti, hkrati pa se bo otrok z njim učil abecedo, številke in barve. 

Fisher Price linijo »Učenje in smeh« poleg omenjenih sestavljajo še knjigica Pravljične rime, igralna konzola, Piano ter Pametni kuža sprehajalec.