od mamice za mamico
Zakaj moj dojenček dobro spi

»A ponoči spite?« je za »Še dojiš?« drugo najbolj pogosto vprašanje, ki sem ga dobila v prvih mesecih po otrokovem rojstvu.

Odgovor se na prvi pogled sicer zdi preprost, vendar nanj vplivajo številni dejavniki. Nekateri dojenčki bodo hitro prespali celo noč in staršem v to ne bo potrebno vložiti veliko truda, medtem ko so na drugi strani dojenčki, ki jih je spanja potrebno naučiti. Ja, lahko se sliši še tako neumno, a ravno starši smo tisti, ki dojenčke naučimo spati in jim pomagamo do dobrih, zdravih spalnih navad.

O spanju začnite brati že v času nosečnosti

Če bi eno leto nazaj vedela to, kar vem danes, bi o spanju dojenčkov brala že v nosečnosti. Predvidevala sem, da bova z možem že nekako ugotovila, kaj mu ugaja in da dojenčki v prvih tednih tako ali tako ves čas spijo. Oh, kako sem se motila! Prepričana sem bila tudi, da jaz že ne bom mamica z rutino, ampak bom sproščena, spontana in da bo takšen tudi moj dojenček.

Predlagamo, da začnete informacije o spanju dojenčkov iskati že v času nosečnosti.
Predlagamo, da začnete informacije o spanju dojenčkov iskati že v času nosečnosti.

Ampak saj veste, da je najlažje biti pameten, preden se sploh znajdeš v neki situaciji. Pa nič zato – moj dojenček, ki ni hotel zlahka spati, me je nekako prisilil, da sem brala, raziskovala in se učila ter tako še pravi čas poskrbela za dobre spalne navade, ki se bogato obrestujejo. Danes lahko rečem, da se nama je z možem čas in trud, ki sva ga vložila v spanje najinega dojenčka, že obrestoval.

Starši smo tisti, ki dojenčke naučimo spati in jim pomagamo do dobrih in zdravih spalnih navad.

Dojenčki ne znajo spati

Spanec je sicer nekaj povsem naravnega, vendar se je tudi tega treba na nek način naučiti in zato smo tu starši. Ko se je rodil najin fant in smo prišli domov iz porodnišnice, naju je hitro zadela realnost. Ker smo težko ujeli ritem hranjenja, smo bili ponoči vsi budni vsako uro in pol, dve ali celo tri, če je res dobro spal. Čez dan sem zelo težko zaspala in že po nekaj dneh sem še komaj živela, ker sem bila tako utrujena. Če je ponoči še nekako zaspal in spal, pa ga čez dan kar ni zmanjkalo. Tudi uro po hranjenju je še opazoval svet okoli sebe in ves čas sem se spraševala, kako je to možno, ko pa vsi govorijo, da novorojenčki ves čas spijo.

K sreči so prvi dnevi namenjeni spoznavanju in privajanju, tako da sem se nekako privadila na pomanjkanje spanja, a vseeno mi po nekaj tednih še vedno ni dalo miru, da moj fantič nikakor ne spi veliko čez dan. Nekako sem bila prepričana, da je lahko drugače in takrat sem začela brati o spanju otrok. Hitro sem ugotovila, da so moji načrti o spontanosti in življenju brez rutine samo še pravljica. Spoznala sem, da je moj dojenček eden tistih, ki jih je spanja potrebno naučiti.

Spalna rutina nam je omogočila svobodo

Neverjetno, kako nam je spalna rutina spremenila naš družinski vsakdan. Najprej sem se je bala, ker sem bila prepričana, da to pomeni, da bomo ves čas tičali doma, dokler ne bo otrok polnoleten. A se je zgodilo ravno nasprotno – dobra spalna rutina nam je dala tisto svobodo, ki sem si jo tako želela. Ja, seveda, še vedno zahteva nekaj prilagajanja in načrtovanja, a v tem danes ne vidim čisto nič slabega. Zanimivo je, da smo bili do sedaj skoraj vedno povsod točni, če smo se kom dogovorili za druženje ali če smo si zamislili kakšen izlet. Ker veva, kako dolgo je najin dojenček lahko pokonci in kdaj mora počivati ter kako dolgo počiva, si veliko lažje organiziram dan in odhode od doma.

Spalne asociacije za boljši spanec

Prva stvar, ki sva jo uvedla, so bile spalne asociacije. Te so zelo pomembne, da dojenček ve, kaj ga čaka. Torej, da razume, da je čas za spanje in se že sam nekoliko pomiri.

Jaz sem kot spalne asociacije izbrala spalno vrečo (ki jo zdaj sicer uporabljamo samo še za večerno spanje), beli šum in ninico. Vsakič, ko se je čas budnosti iztekel, sem torej prižgala beli šum, dojenčka položila v spalno vrečko oziroma ga v prvih mesecih zavila v štručko ter ob njega v svojem naročju položila ninico. To sem oziroma sva ponavljala tako čez dan, kot zvečer. Izjema je bila v avtomobilu, kjer je že tako zaspal zaradi zvokov in tresenja.

K boljšemu spancu dojenčka lahko pripomorejo tudi nočne lučke.
K boljšemu spancu dojenčka lahko pripomorejo tudi nočne lučke.

Te spalne asociacije smo ohranjali ves čas in danes, če se ponoči predrami, včasih pomaga že samo, če mu prižgeva beli šum. Uspavanje danes ni več tako naporno, kot je bilo na začetku, ko smo se na nove navade vsi skupaj še privajali. Pri približno enem mesecu smo tako imeli spalno rutino. Takrat je počival vsako uro, danes, ko je starejši pa počiva vsake 3-4 ure, kar pomeni, da ima čez dan dva počitka, star pa je 9 mesecev. Zaradi spalne rutine, ki jo poznava oba in spalnih asociacij, ki mu pomagajo zaspati, ga brez težav uspavava tako jaz, kot mož. Prepričana sem, da bi ga lahko uspavala tudi babica, teta ali prijateljica, če bi le sledila naši rutini.

Neprecenljive prespane noči

Že od začetka sem se obremenjevala s tem, kdaj bo moj dojenček prespal noč. Vedela sem, da delam največ kar lahko, da bodo njegove spalne navade dobre in se v nekem trenutku prepustila – ko bo, pač bo, sem si rekla.

Od približno 6. meseca naprej so noči večinoma res prespane, z izjemo kakšne, ko rastejo zobki, nastopi polna luna ali bolezen. Ampak vse to vzamem v zakup in vem, da bo minilo. Tudi, ko pridejo težji dnevi, slabše noči in več zbujanja, se vedno dosledno držim rutine, saj verjamem, da se bomo tako hitreje vrnili na stare tirnice.

Dobra spalna rutina nam je dala tisto svobodo, ki sem si jo tako zelo želela.

Dobro vem, da je spanje zelo aktualna tema med vsemi mladimi starši in vsi hrepenimo po tem, da bi dojenček dobro počival čez dan in mirno prespal celo noč. Žal ne morem obljubiti, da bo pri vas delovalo vse, kar je delovalo pri nas, a vredno je poskusiti in vztrajati. Predvsem pa je najbolj pomembno, da prisluhnete sebi in svojemu otroku ter ustvarite spalni ritem in rutino, ki odgovarja vsem vam in vašemu življenjskemu slogu.

ELENA

Mamica, ki je delila izkušnje:

Elena Jurman Lesinšek