Zavod Varna pot svetuje: Brez skrbi na poti v vrtec in šolo

1. Pravilna izbira avtosedeža – kako izbrati ustrezen avtosedež za določeno starost?
Kateri je tisti »pravilni« otroški varnosti sedež? Predvsem gre za razumevanje, da je za vašega otroka »pravilni« tisti, ki ga zanj uporabljate vedno in povsod. Torej razmislek, ali je ta tisti najbolj varen, lahko zgolj na kratki dnevni razdalji 2-3 minute,  20 m dolgo vožnjo po parkirišču, ali daljše poti, za vse velja enako priporočilo. Varnost mojega otroka je meni na prvem mestu! Ko pridobimo dovolj argumentov da je model varen, sledijo manj pomembne pa vendar praktične lastnosti funkcionalnosti, znamke, barve itd. Če razumemo to stališče velja preveriti oz. preučiti naslednje dejavnike:

a) Ustrezna velikost avtosedeža glede na velikost otroka
Dojenčke v avtu vozimo v avtosedežih skupine 0+ ali 0+/1. Prvim po domače ljubkovalno rečemo tudi jajček ali lupinica, ki jo je mogoče tudi prenašati in namestiti na ogrodje vozička. Kasneje pa so to avtosedeži različnih oznak, z različnimi karakteristikami. Sedeže lahko razvrstimo v 5 skupin, odvisno za kako velike otroke so namenjeni. Obstajajo tudi avtosedeži, ki zaobjemajo vse skupine skupaj, imenujemo jih skupina 1/2/3.
Otroci morajo biti nameščeni in pripeti v homologirane otroške varnostne sedeže. Najbolj zanesljiv izbor sedeža je na podlagi otrokove telesne višine. Ker so otroci pri isti starosti lahko različno težki, je starostno skupino bolje upoštevati zgolj kot indikator. Uporaba avtosedeža je po zakonu obvezna in sicer do otrokove višine 140 cm oz. teže 36 kg.  

Blog: Zavod Varna pot 1 

b) Ustreznost avtosedeža glede na lastnosti, ki jih nudi
Sedež mora biti individualno prilagodljiv, kar pomeni, da ima nastavljivo hrbtišče, oporo za glavo in bočni del. Različni sedeži z različnimi elementi zagotavljajo optimalno zaščito v primeru čelnega ali stranskega trka. Prav tako je pomembno, da je prevleko sedeža mogoče odstraniti in oprati.

c) Ustreznost glede na teste – ADAC
Na trgu se nemalokrat pojavljajo številni testi, ki lahko kupce zmedejo ali celo zavedejo. Zato velja, da je potrebno ocenam testom zaupati glede na metodologijo, vir in transparentnost. Neodvisna nemška potrošniška organizacija Stifung Warentest v sodelovanju z avtomobilistično organizacijo ADAC vsako leto opravi obširno testiranje otroških varnostih sedežev, ki jih je moč zaslediti na trgu in je vredna zaupanja. Teste je z letom 2016 zaznamovala še dodatna zaostritev testnih pogojev in kriterijev.
Avtosedeže testirajo na podlagi vnaprej določenih meril, ki vključujejo varnost, upravljanje, ergonomijo, vsebnost škodljivih snovi ter čiščenje in kakovost izdelave. Najbolj pomemben segment je seveda standard zagotavljanja varnosti (50 % - čelni in bočni trki pod različnimi koti pri večji hitrosti-obnašanje materiala, stabilnost sedeža, obremenitev trebušnega dela, stabilnost naslonjala,…), 40 % dodaja merilo uporabe (praktični preizkus udobja, uporabe-enostavnost sistema zapenjanja, ročaja za prenašanje, namestitve v avtomobil) in 10 % ergonomija (udobnost vožnje za malčke, širina sedeža, koliko prostora zavzame v vozilu, vzdrževanje prevleke,…) in 0 % prisotnost škodljivih snovi in kemikalij v materialih.  Avtosedeži, ki so na ADAC testih ocenjeni z nizkimi številkami (npr. 0.6 - 1.5), prinašajo torej boljše lastnosti.

Blog: Zavod Varna pot

2. Ali je nakup rabljenega/ second hand avtosedeža pravilna izbira?
V vsakdanjem življenju se nam nemalokrat zdi, da določene zadeve lahko preprosto »prenašamo« iz generacije v generacijo in tako zadovoljimo »zakonskemu predpisu«. Vendar, temu ne prikimavamo, saj izhajamo iz prepričanja in zavedanja, da z napredkom, višjimi standardi, materiali in tehnologijo, otrokom na poti lahko omogočimo višji nivo varnosti, prijetnih materialov in s tem prijetnejšega  udobja na potovanjih. Če že velja, da v družini sorojenec, ki preraste t.i. lupinico, slednjo »podari mlajšemu« v krajšem časovnem razmaku, pa izven varnega okolja družine, kjer poznamo zgodovino in ravnanje z avtosedežem, nakup rabljenega avtosedeža ne priporočamo. Poleg neprimernega ravnanja, vzdrževanja,  hrambe, je največja nevarnost, da ne vemo ali je bil sedež morebiti udeležen v kakšnem trčenju, poškodbi ali nesreči, kjer so lahko poškodbe tudi nevidne, lahko pa so v primeru nesreče žal usodne. Po podatkih proizvajalcev ni zanemarljiva tudi starost izdelka (uporabna ocena je nekje med 6 do 10 let) in z njim določene prvotne lastnosti, ki so v kritičnih trenutkih trka, glede na delovanje sil, še kako pomemben faktor.

Naš nasvet je torej, da otroka ne izpostavljamo in ne ogrožamo z neznanimi in rabljenimi avtosedeži temveč na trgu poiščimo nov, varen in cenovno dostopen otroški varnosti sedež, ki glede na našo finančno zmožnost zadovolji varnostne standarde, glede udobja, znamke, materialov, barv, pa je odločitev lahko vezana na naš okus in žep.

Blog: Zavod Varna pot 2

3. Velikokrat otroka vozijo tudi stari starši v vrtec in solo? Kakšen avtosedež naj izberejo?
Gre za pogosto vprašanje staršev na naših prireditvah ali delavnicah po vrtcih in šolah. Povišanje zavedanja za skrb in varnost otrok potnikov nas veseli, smo pa nemalokrat v zadregi skupaj s starši, ko slednji ugotavljajo, da nivo razmišljanja in zavedanja ni enak ali isti pri starih starših. Ta se največkrat pojavlja v interpretaciji: »Ne kompliciraj, saj smo tebe prevažali v vozilu brez varnostnih pasov in sedežev pa si zdrav in živ.« Seveda, tej trditvi manjka obrazložitev dejstva. Slovenija danes sodi med najvarnejše države EU, po varnosti otrok in se približuje cilju nič mrtvih otrok, v času, ki ga največkrat opisujejo stari starši, pa so ceste zahtevale za nekaj razredov življenj in invalidnosti najmlajših, torej nekaj, kar si zagotovo ne želimo več.  Tako je torej naš nasvet preprost. Za vse ki prevažajo vašega otoka je pomembna izbira varnega avtosedeža, pravilna namestitev v vozilu, pravilna uporaba in zavedanje zakaj mora biti otrok pravilno in varno pripet v času trajanja celotne vožnje.

Gre za vašo odločitev – odločitev o življenju vašega otroka!

Blog: Zavod Varna pot 3

4. Ali je jahač dovolj za varno vožnjo? Za katero starost je primeren
Za večje otroke – nad 18 kg telesne teže – uporabljamo podstavke ali tako imenovane jahače. Otroku na običajni sedež namestimo podstavek, tako da sedi višje in lahko uporablja običajni tritočkovni varnosti pas ali pas, ki je že vgrajen v sedež.
Podstavke morajo imeti vsi otroci, ki še niso zrasli do 140 cm telesne višine. To je višina, ko otroci lahko uporabljajo običajni varnostni pas in sedijo na običajnih sedežih.
Pri jahačih je pomembno, da imajo izrazita in dobro oblikovana roglja, ki vodita trebušni krak varnostnega pasu, da ob trku podloga otroku ne bi zdrsnila, saj bi tako varnostni pas prišel previsoko na otrokov vrat. Novi jahači imajo tudi podlogo za hrbet, ki otroku zagotavlja večje udobje med vožnjo, boljši bočni oprijem telesa, zglavnik za oporo glavi in boljši potek varnostnega pasu preko ramen. V takšnih jahačih lahko otrok med vožnjo tudi zaspi in bo še vedno varno pripet.

Želimo vam varno in srečno pot.

Zavod Varna pot, Linhartova cesta 51, 1000 Ljubljana