nasvet pikapolonice
5 predlogov za prijetno preživljanje bližajočih se zimskih počitnic

Zimske počitnice so pred vrati in vaši otroci jih prav gotovo že nestrpno pričakujejo. Nekatere družine se v tem času odpravijo dopustovat na bližnja smučišča ali v oddaljene tople kraje, drugi pa proste zimske dneve uživajo kar v zavetju toplega doma. Ne glede na to, kje se jih odločimo preživeti, so počitnice odlična priložnost za kvalitetno druženje vseh družinskih članov.

V Pikapolonici smo pripravili nekaj predlogov za aktivno in kreativno preživljanje letošnjih zimskih počitnic. Poskrbite, da vaši otroci svojih prostih dni ne bodo preživeli izključno pred računalniškimi zasloni. Med našimi predlogi boste zagotovo našli kakšnega, ki ga lahko upoštevate pri načrtovanju bližajočih se prostih dni s svojimi otroki.

1. Izkoristite proste dopoldneve za igro na prostem

Svež zrak in gibanje odlično vplivata na otrokovo zdravje in razvoj, hkrati pa je lahko aktivno preživljanje prostega tudi izredno zabavno. Nizke temperature nikakor niso izgovor, da se otroci v zimskem času ne bi odpravili iz hiše. Prav nasprotno! Zasnežene pokrajine nudijo številne nove možnosti za razigrane aktivnosti in navihano igro. Otroci lahko uživajo v sankanju, smučanju in kepanju, prav tako pa izredno radi pokažejo tudi svojo kreativno plat in oblikujejo sneženega moža, iglu ali katero drugo snežno skulpturo.

Sanke Neon Grip so pravi hit letošnje zime! Ste jih že preizkusili?
Sanke Neon Grip so pravi hit letošnje zime! Ste jih že preizkusili?

Kljub temu, da zime v zadnjih letih ne postrežejo s tolikšno količino snega, kot nekoč, je tudi brez zasneženih igrišč in parkov preživljanje prostega časa na prostem izredno zabavno. Prepričajte se le, da bodo otroci med igro na hladnem zimskem zraku dovolj toplo oblečeni.

2. Odpravite se na družinski izlet

Družinski izlet je zmeraj odlična ideja! Vaši najmlajši zagotovo komaj čakajo, da bodo začeli z odkrivanjem širnega sveta. Ne pozabite, da vam za obisk novih krajev in ustvarjanje čudovitih spominov ni treba iti daleč. Slovenske pokrajine so namreč polne čudovitih destinacij, ki jih lahko obiščete skupaj s svojimi najmlajšimi.

Ali še ne veste, kam bi se na izlet odpravili med letošnjimi zimskimi počitnicami? Pikapolonica ima odlično idejo za vas! Letošnje zimske počitnice namreč sovpadajo z veselim pustnim časom. Zakaj ne bi te čudovite priložnosti izkoristili in se skupaj s svojo družino odpravili na ogled pustne povorke? Vaši najmlajši se bodo zagotovo razveselili mogočnih kurentov, nagajivih klovnov in okusnih krofov.

Razmislite o skupinskem družinskem maskiranju, v katerem lahko sodelujejo vsi člani družine. Vaši otroci se bodo gotovo razveselili, če bodo pustni kostum nadeli tudi starši.

3. Igrajte se družabne igre

Kaj pa takrat, ko nas gibanje in igra na svežem zimskem zraku že pošteno utrudita? Predlagamo, da svoje popoldneve in večere namesto pred televizijskimi in računalniškimi zasloni preživite v družbi svojih otrok in zanimive družabne igre.

Klasične družabne igre, kot so na primer Človek ne jezi se, Enka ali Domino so zmeraj dobra ideja za preganjanje dolgčasa. Vsem tistim, ki ste se jih že nekoliko naveličali, pa predlagamo, da preverite tudi našo ponudbo novejših družabnih iger, kjer boste zagotovo našli tisto, ki jo bo vaša družina z veseljem igrala.

Spoznajte nagajivega ježka v igri Porcupine Pop, ki je namenjena vsem otrokom, starejšim od 4 let.
Spoznajte nagajivega ježka v igri Porcupine Pop, ki je namenjena vsem otrokom, starejšim od 4 let.

Otroci vseh starosti zelo radi igrajo družabne igre. Starejši otroci običajno uživajo v bolj zapletenih igrah, ki zahtevajo več spretnosti in razmišljanja. Poskrbite, da bodo družabne igre, ki jih boste igrali med letošnjimi zimskimi počitnicami, dovolj zahtevne in zanimive tudi za starejše otroke.

Tiny Pong je inovativna družabna igra, primerna za otroke, starejše od 8 let. Ste jo že poskusili?
Tiny Pong je inovativna družabna igra, primerna za otroke, starejše od 8 let. Ste jo že poskusili?

4. Lotite se skupinskega ustvarjanja

Spodbudite svojega otroka pri kreativnem ustvarjanju. Proste dneve zimskih počitnic lahko preživite ob izdelovanju dekoracije za otrokovo sobo, risanju, barvanju, lepljenju nalepk, kiparjenju ali katerikoli drugi aktivnosti, ki otroku omogoča, da svojo domišljijo izrazi skozi takšen ali drugačen kreativni proces.

Kreativnega ustvarjanja se lahko lotite na milijone različnih načinov. Vprašajte svoje otroke, kaj bi najraje počeli. Nekateri imajo raje pobarvanke, drugi kreiranje modnih kreacij, tretji pa ustvarjanje s plastelinom.

Play Doh izdelki so izdelani iz naravnih materialov in so otroku prijazni, zato vam ni treba skrbeti, če košček plastelina pristane v otrokovih ustih. Ne spreglejte široke ponudbe Play doh izdelkov v prodajalni Pikapolonica.
Play Doh izdelki so izdelani iz naravnih materialov in so otroku prijazni, zato vam ni treba skrbeti, če košček plastelina pristane v otrokovih ustih. Ne spreglejte široke ponudbe Play doh izdelkov v prodajalni Pikapolonica.

5. Branje ne sodi le v šolske klopi

Z izborom zabavnega čtiva poskrbite, da bo vaš otrok z veseljem bral tudi v prostem času. Tudi med letošnjimi zimskimi počitnicami lahko večere izkoristite za prebiranje otrokovih najljubših zgodb in pravljic. Izberite tisto knjigo, ki se bo vašemu mlademu bralcu zdela najbolj zanimiva.

Preden se otrok odpravi v posteljo je veliko bolje, da v roke, namesto pametnega telefona, vzame kakšno zanimivo knjigo.

Mlajšim otrokom, ki še niso popolnoma osvojili branja, pa lahko tudi starši preberete prijetno pravljico, ki jih bo zazibala v miren spanec. Za večerno branje lahko izberete tudi poučno kartonko, s pomočjo katere bo malček hitreje osvojil svoje prve besede, poimenovanja živali, števil ali črk.

Katero klasično pravljico pa ste v času svojega otroštva najraje poslušali ali prebirali vi? Morda ji bo z veseljem prisluhnil tudi vaš otrok.