Avtosedeži iz ADAC in AMZS testa tudi v Pikapolonici

Nakup otroškega avtosedeža je eden izmed najpomembnejših nakupov, ki jih starši opravijo pred rojstvom dojenčka in tudi kasneje, ko je čas za menjavo. Ker je izbira široka, varnost pa na prvem mestu, je lahko odločitev težka. Pred preizkušnjo so predvsem bodoči starši, ki avtosedež za svojega sončka nakupujejo prvič.

Otroški avtosedež mora biti v prvi vrsti varen. Da je varen, zagotavljajo varnostni standardi, ki jim mora ustrezati vsak avtosedež. ECE R129 oziroma i-Size regulacija je novi standard za otroške avtosedeže, ki izboljšuje pomanjkljivosti obstoječega standarda in otroku zagotavlja optimalno varnost v avtomobilu. Ob nakupu bo podatek, da je avtosedež testiran po i-Size (ECE R129) standardu zagotovil, da je avtosedež skladen z zadnjimi varnostnimi standardi.

Ker pa je tudi izbira i-Size avtosedežev že zelo široka, so lahko v pomoč pri nakupu tudi različni mednarodni testi. Med njimi je najbolj poznan ADAC test, ki je test združenja evropskih avtoklubov (temu se pridružuje tudi slovenski AMZS).

Kaj je ADAC test?

ADAC test vključuje preizkus izbranih avtosedežev na podlagi vnaprej določenih kriterijev.

Kriterij ocenjevanja Teža kriterija 
Varnost 50
Zaščita pri čelnem trku pri 64 km/h  40
Zaščita pri bočnem trku pri 50 km/h  40
Položaj pasu in prilagajanje velikosti  10
Stabilnost sedeža 10
Uporabnost 40
Možnost nepravilne namestitve 40
Pripetje in odpetje otroka 20
Namestitev in odstranitev avtosedeža 20
Preoblikovanje sedeža  10
Navodila za uporabo 8
Čiščenje oz. vzdrževanje 2
Ergonomija 10
Širina sedeža 40
Prostor, ki ga zavzame v avtomobilu 20
Pozicije sedenja 20
Udobje (oblazinjenje) 20
Varnost materialov
Dodatno se oceni še prisotnost škodljivih snovi in kemikalij, ki lahko le zniža skupno oceno. 

0

Ocenjena je namestitev z otroci in testnimi lutkami na sprednji sedež, zadnji zunanji in sredinski sedež, če je avtosedež namenjen taki uporabi.

ADAC testi 2021

Nemški ADAC in slovenski AMZS sta v preteklih dneh razkrili rezultate letošnjega testa avtosedežev.
Ugotavljajo, da so sicer rezultati velike večine avtosedežev dobri, izjem, ki izstopajo, je zelo malo.

Preberite celoten AMZS članek tukaj.

Odlični tudi avtosedeži iz Pikapolonice

Odlično so se izkazali tudi avtosedeži iz naše ponudbe, spodaj lahko preverite, katere izmed testiranih avtosedežev lahko kupite tudi v Pikapolonici.

1. Peg Perego Primo Viaggio Lounge i-Size + i-Size baza

Maksimalna varnost in največje udobje. Inovativno oblikovanje lupinice Primo Viaggio Lounge omogoča, da dojenček v njej leži v najbolj ergonomskem položaju, a ne na račun varnosti.

ADAC/AMZS ocena: 1,7 (dobro)

Več o avtosedežu

2. Cybex Solution S i-Fix i-Size

Izdelan je z mislijo na vašega otroka in raste z njim. Prilagoditev višine v 12 položajev omogoča, da sedež raste skupaj z otrokom in ponuja izjemno dolgo uporabnost. Opremljen je s sistemom linearne zaščite v primeru bočnega trka, ki v kombinaciji s sedežno školjko, poveča otrokovo varnost pri bočnem trku.

ADAC/AMZS ocena: 1,8 (dobro)

Več o avtosedežu

3. Peg Perego Primo Viaggio 360

Revolucija uporabe otroškega avtosedeža – avtosedež vrtljiv za 360° nam močno olajša vstavljanje otroka v sedež in pripenjanje z varnostnim pasom. Poleg tega nam omogoča uporabo istega sedeža vse od prvega dneva pa do približno 4. leta starosti.

ADAC/AMZS ocena: 2,8 (zadovoljivo)

*Avtosedež je na voljo za nakup po naročilu. Za več informacij o avtosedežu povprašajte v najbližji prodajalni Pikapolonica.