Avtosedeži ADAC in AMZS testa tudi v Pikapolonici

Prvi nakup otroškega avtosedeža je eden izmed najpomembnejših nakupov, ki jih starši opravijo že pred rojstvom dojenčka ali pa tudi kasneje, ko je čas za menjavo le-tega. Zaradi široke ponudbe in želje po varnem avtosedežu je lahko odločitev o izbiri zelo težka. 

Kako prepoznati varen avtosedež? Pomembno je, da je otroški avtosedež varen. Avtosedež mora zagotavljati varnostne standarde, ki jim mora ustrezati vsak avtosedež. ECE R129 oziroma i-Size regulacija je novi standard za otroške avtosedeže, ki izboljšuje pomanjkljivosti obstoječega standarda in otroku zagotavlja optimalno varnost v avtomobilu. Ob nakupu bo ta podatek, da je avtosedež testiran po i-Size (ECE R129) standardu zagotovil, da je avtosedež skladen z zadnjimi varnostnimi standardi.

Izbira i-Size avtosedežev je že zelo široka, zato so lahko v pomoč pri nakupu tudi različni mednarodni testi, med njimi je najbolj poznan ADAC test, test združenja evropskih avtoklubov (pridružuje se mu tudi slovenski AMZS).

Kaj je ADAC test?

ADAC test vključuje preizkus izbranih avtosedežev na podlagi vnaprej določenih kriterijev. Preverite kriterije ocenjevanja avtosedežev.

Kriterij ocenjevanja Teža kriterija 
Varnost 50
Zaščita pri čelnem trku pri 64 km/h  40
Zaščita pri bočnem trku pri 50 km/h  40
Položaj pasu in prilagajanje velikosti  10
Stabilnost sedeža 10
Uporabnost 40
Možnost nepravilne namestitve 40
Pripetje in odpetje otroka 20
Namestitev in odstranitev avtosedeža 20
Preoblikovanje sedeža  10
Navodila za uporabo 8
Čiščenje oz. vzdrževanje 2
Ergonomija 10
Širina sedeža 40
Prostor, ki ga zavzame v avtomobilu 20
Pozicije sedenja 20
Udobje (oblazinjenje) 20
Varnost materialov
Dodatno se oceni še prisotnost škodljivih snovi in kemikalij, ki lahko le zniža skupno oceno. 

0

Ocenjena je namestitev z otroci in testnimi lutkami na sprednji sedež, zadnji zunanji in sredinski sedež, če je avtosedež namenjen taki uporabi.

ADAC testi 2022

Nemški ADAC in slovenski AMZS sta razkrila rezultate letošnjega testa avtosedežev.
Ugotavljajo, da so rezultati velike večine avtosedežev dobri, nekaj izjem, ki izstopajo pa je zelo malo.

Preberite celoten AMZS članek tukaj.

Odlični avtosedeži tudi v Pikapolonici

Tudi v naši ponudbi najdete avtosedeže, ki so se odlično izkazali. Preverite, katere izmed testiranih avtosedežev lahko kupite tudi pri nas v Pikapolonici.

1. Britax Römer Dualfix 3 i-Size + Flex baza iSense

DUALFIX 3 i-Size je idealen avtosedež, ki nadomestni začetni avtosedež 0+ Baby Safe iSense ali katerokoli drugo lupinico. Enostavno pritrjen na Flex base iSense, zagotavlja vrhunsko zaščito in prijetno udobje, do otrokovega 4. leta. DUALFIX 3 i-Size ustreza standardu i-Size in ima vrhunske varnostne standarde. Primeren za otroke od treh mesecev do štirih let. Prilagaja se otroku, ko raste in zagotavlja prijetno udobje ter visoko varnost. Omogoča namestitev tako v smeri vožnje kot tudi v nasprotni smeri vožnje. Baza omogoča hiter prehod namestitve, ko je otrok dovolj star. Za maksimalno udobje ima sedež kar šest ergonomskih položajev.

 

ADAC/AMZS ocena: 2,4 (dobro)

Več o avtosedežu

2. Cybex Anoris T i-Size

Najvarnejši avtosedež na tržišču in popolni zmagovalec ADAC testov 2022. Zmagovalec Anoris T i-Size (Stiftung Warentest, ADAC) ponuja približno 50 % več zaščite kot običajni naprej obrnjeni avtosedeži in je prvi avtosedež z vgrajeno Airbag tehnologijo. Primeren za otroke od 76 do 115 cm. Predstavljajte si otroški avtosedež, ki združuje varnost Airbag tehnologije in udobje vožnje obrnjene naprej. To je korak naprej za otroške avtosedeže. One-click prednje varovalo zagotavlja enostavno namestitev. Trije ležeči položaji zagotavljajo udobje otroka na vsaki vožnji.

ADAC/AMZS ocena: 1,5 (zelo dobro)

Več o avtosedežu

3. Maxi Cosi Pearl 360 + FamilyFix 360 baza

Kot del družine 360 ​​se lahko Pearl 360 uporablja od rojstva do 4 let. Udoben in varen vrtljiv avtosedež, zasnovan za dolgotrajno uporabo. Zahvaljujoč vrtljivi bazi (naprodaj posebej ali v kompletu) je mogoče Pearl 360 enostavno postaviti v želeni položaj. Vložek za novorojenčka bo poskrbel, da bo otroku udobno že od rojstva. Ta avtosedež se lahko pohvali kot zmagovalec 2022 kategorije i-Size 40-105 cm.

ADAC/AMZS ocena: 2,1 (dobro)

Več o avtosedežu

4. Nuna Next system

PIPA Next s svojo težo le 2,8 kg je lahek varnostni čudež. Opremljena z zaščito pred bočnimi udarci in trdnim ročajem, ki prenaša velik del udarnih sil v školjko za zaščito občutljivega predela glave otroka. Sistem NEXT domiselno obravnava individualne potrebe staršev, tako da lahko izberejo najbolj idealen izdelek za svojo družino in situacijo. Vsi združljivi izdelki v sistemu NEXT so lahki in zelo enostavni za uporabo, kar ima za posledico največjo prilagodljivost, ki pokriva otrokova prva štiri leta.

ADAC/AMZS ocena: 2,0 (dobro)

Več o avtosedežu