Risanje in barvanje za kognitivni in motorični razvoj

Risanje in barvanje sta pomembna pospeševalca tako kognitivnega kot motoričnega razvoja otroka. A pobarvanke so tiste, ki se jih mnogi starši želijo izogniti, saj menijo, da je za razvoj otrokove kreativnosti najboljši le prazen list. Kljub temu da pobarvanke resda ne omogočajo popolnoma proste domišljije, imajo veliko drugih prednosti.

Zato moramo namesto dileme kaj je bolje (kot dve nasprotujoči si dejavnosti), razmišljati o prostem risanju in barvanju pobarvank kot o dopolnilnih dejavnostih. 

Odprte možnosti za spodbujanje kreativnosti

Otroci morajo sodelovati pri različnih dejavnostih. S sodelovanjem pri različnih nalogah, v različnih okoljih in z različnimi izkušnjami se spodbujajo različni vidiki celostnega razvoja otroka.

V okviru celostnega razvoja otroka je treba otrokom omogočiti veliko časa, prostora in materiala za svobodno in ustvarjalno izražanje. Če želijo, morajo imeti možnost ustvarjati kolaže iz različnih materialov in ostankov papirja ter neprepoznavne oblike iz plastelina, slamnatih koščkov in perja, če se jim zazdi, da jih je ta material navdihnil.

Ustvarjalnost in umetnost v zgodnjem otroštvu nista toliko povezana z izdelkom, temveč z izkušnjo, raziskovanjem, domišljijo, izražanjem in veseljem.

Dejstvo, da otroci potrebujejo odprte možnosti za ustvarjanje, ne pomeni, da ni prostora za pobarvanke. Na vaši mizi je prostor za prazne liste papirja in pobarvanke. Pomembno je le, kako jih uporabljamo.

Kako vključiti pobarvanke v vaš vsakdan

Kakšni so torej "da" in "ne" pobarvank? Tukaj je nekaj stvari, ki jih morate upoštevati, ko razmišljate o vključitvi pobarvank v vaš vsakdan:

DA
Predšolskim otrokom ponudite pobarvanke kot prijetne vaje za fino motoriko in vaje pred učenjem pisanja.

NE
Od majhnih otrok ne pričakujte, da bodo barvali med črtami ali ustvarjali popolne slike.

DA
Uporabite pobarvanke kot dejavnost, ki jo enostavno vzamete s seboj na pot.

NE
Pobarvanke naj ne bodo naloge ali podlaga za nagrajevanje.

DA
Uporabite pobarvanke kot eno od številnih pisalnih površin, ki si jih otrok lahko 'lasti' in jih izbere za samostojno raziskovanje spretnosti pred pisanjem.

NE
Pobarvank ne uporabljajte kot nadomestilo za vse ustvarjalne dejavnosti.

Prenesite knjižico Razgibajmo možgančke

V Pikapolonici smo za vas pripravili brezplačno knjižico Razgibajmo možgančke, v kateri boste našli številne pobarvanke in druge zabavne naloge, s katerimi bo otrok nadgrajeval celostni razvoj.

Kliknite in prenesite knjižico.