Igrajmo se!

Družabne igre so odlične tako za otroke, kot za odrasle. Predvsem pa so čudovito sredstvo za učenje, povezovanje in zabavo. Predstavljamo vam vse, kar morda še niste vedeli o družabnih igrah in njihovem pozitivnem vplivu na razvoj otroka.

O družabnih igrah

Kako se igrati, se naučimo že v otroštvu. Odraslim se zdi igra nezahtevna, celo otročje lahka. Igranje je sicer nekaj, h čemur otrok gravitira, vendar je jim v času njihovega razvoja strukturirane družabne igre lahko predstavljajo večjo težavo. Morda potrebujejo nekaj časa, da se naučijo pravil. Z igranjem težjih iger in upoštevanjem predpisanih pravil pa otroci bolj razvijajo svoje kognitivne sposobnosti. 

Igranje družabnih iger je odlična priložnost za:

 • učenje razreševanja problemov in
 • timskega dela,
 • razvoj komunikacijskih veščin in
 • tekmovalnega duha,
 • preživljanje časa z očkom in mamo ter
 • zabavo s prijatelji.

Kako pogosto se igrati?

Če se vaš otrok rad igra z vami, mu to omogočite, saj mu vaša navzočnost daje občutek varnosti. Vsekakor pa je včasih dobro, da se otrok igra sam, saj si lahko sam določa pravila in zgodbo igre, kar pozitivno vpliva na razvoj njegove domišljije. Poskušajte jim ostati blizu z razlago novih iger in situacij, tako bo vašemu otroku igra zabavna in zanimiva in imel bo občutek, da se igrate skupaj. Lepo je, ko lahko vse stvari odložimo na stran, in se posvetimo svojemu otroku. Super je, ko se spoznavamo in pogovarjamo skozi igro. 

5 poučnih dejstev o družabnih igrah

 1. RAZLIČNI ELEMENTI 
  Otroci morajo pri svojem razvoju priti v stik z različnimi elementi družabne igre. Pred igro je ključno, da imajo otroci čas, da raziščejo igralni prostor, figure in ostale komponente igre. 
 2. SLEDENJE NAVODILOM 
  Pri igranju iger morajo otroci slediti navodilom. Za mlajše otroke naj bodo manj zahtevna in lahko razumljiva, z malo pravili.
 3. VEČ NAČINOV IGRE
  Starejši otroci se včasih naveličajo neprestanega igranja enakih iger, zato je dobro, če so pravila igre prilagodljiva in ima igra več načinov igranja.
 4. IZZIV
  Med igranjem družabnih iger otroci razvijajo različne veščine. Kakovostna družabna igra vsebuje elemente pomnjenja, dotikanja, verbalne in komunikacijske komponente in miselne strategije, ki spodbujajo kognitivni razvoj otroka in jim predstavljajo konstanten izziv. 
 5. RAZISKOVANJE IN UČENJE
  Ko se otroci rodijo, začnejo procesirati informacije. Zaradi tega lahko že pri 18 mesecih kompleksno razmišljajo o dani nalogi. Pomembno je, da je njihov razvoj pogojen s pravimi stimulanti: barve, oblike, čas. Igra vključuje vse to in je zato odličen pripomoček za raziskovanje in učenje. 

Smart games so odlična izbira, saj omogočajo otroku, da se samostojno igra in poišče rešitev.
Smart games so odlična izbira, saj omogočajo otroku, da se samostojno igra in poišče rešitev.

Rastem, korak za korakom, igro za igro

PRVE IGRE
Med 12 in 18 meseci temelji otrokova igra na percepciji in motoričnih spretnostih, sestavljena predvsem iz raziskovanja realnosti, prevračanja ali zlaganja predmetov. Igra takrat pogojuje razvoj njihove samozavesti in raziskovanja, ki spreminja njihov pogled na svet in realnost.

V tem času bodo najbolj zanimive večje sestavljanke, vstavljanke, velike kocke in interaktivne igrače, ki ponujajo bogato in raznoliko igro. 

2 LETI +
To je starost, pri kateri otroci vzljubijo simbole. Predmete takrat tretirajo kot simbole, ki jih spomnijo na kaj drugega. Prav tako si lahko začnejo predstavljati predmeti in osebe, ki niso realni, učijo pa se tudi igre v družbi. 

V tem času lahko poskusite z igro spomin ali sestavljanko z več deli.

3 LETA+
Otrok prepoznava barve, oblike in ostale elemente igre. Zna tudi natančno opazovati in videti razlike. Sedaj je pripravljen na družabne igre, čeprav večinoma želi biti glavni protagonisti igre in zmagati.  

V tem času postanejo zanimive družabne igre z enostavnimi pravili - domine, človek ne jezi se, enostavnejše poučne igre, kot je Zvedavi korenček in podobne.

5 LETA +
Otrok se dokončno nauči kooperativnosti. Zelo rad se poveže s prijatelji, da premaga skupnega sovražnika, prav tako pa se nauči izgubljati. Sedaj tudi razume vzročno-posledično razmerje med dvema elementoma. 

V tem času postanejo popularne igre s kartami – klasična Enka ali Črni Peter, zanimive pa postanejo tudi igre kot so dama in druge igre s kockami. Ali pa izberite igre, ki bodo otroke na zabaven način izobraževale o različnih tematikah - Učenje skozi igro ali Interaktivna abeceda

7 LET+
Otrok je sposoben igranja strateških iger. Med dvema različnima opcijama zna izbrati boljšo/zmagovalno. Njegovo zavedanja lastnega spomina mu pomaga v vseh fazah igre, ki lahko postane daljša in kompleksnejša. 

Izberite kompleksnejše igre, ki bodo izzvale otrokove sposobnosti strateškega razmišljanja, popularni postanejo tudi različni kvizi, miselne igre in atlasi

do 99 LET
Tudi odrasli uživajo v igranju družabnih iger. Bodisi s svojimi otroci in vnuki ali med seboj.

Če kupujete družabno igro za odraslega pazite, da bo dovolj zahtevna (npr. sestavljanka z veliko deli), da je ne bo usvojil prehitro.

Ne pozabite

Najpomembnejše je, da se otrok nauči vseh teh spretnosti in obravnavanja nepričakovanih situacij, v obliki sreče in presenečenj. Pomagajte mu razumeti, da izid igre ni vedno odvisen samo od njega. 

Ne zamudite

-15 % znižanje vseh družabnih in miselnih iger velja do 11. 10. 2020 v prodajalnah Pikapolonica in na pikapolonica.si. Celotno ponudbo si lahko ogledate tukaj