Kaj z otroki početi med krompirjevimi počitnicami?

Dnevi so vedno krajši, temperature nižje, narava pa nas je razveselila s čudovito paleto zlato-rumenih barv. Jesen je tukaj in z njo se bližajo tudi jesenske počitnice, ki jih imenujemo tudi krompirjeve. Kot mnogi starši, med katerimi sem tudi sama, se najbrž tudi vi sprašujete, kaj početi z otroki med počitnicami, kako poskrbeti, da bo čim bolj zabavno in pestro.

Maja Krajnc, mamica, učiteljica, lektorica, blogerka, ustvarjalka

Mamica, ki svetuje:

Maja Krajnc, mamica, učiteljica, lektorica, blogerka, ustvarjalka.
Spletna stran, Izziv – mamin brlog

Počitnice so čas oddiha, tako za šolske kot tudi za predšolske otroke. Zato stroka svetuje, da se ta čas izkoristi za brezskrbno preživljanje prostega časa, za počitek, zabavo, gibanje … Počitniški dnevi naj bodo sproščeni, zabavni, rekreativni in tudi priložnost, da se otroci naučijo kaj novega, usvojijo nova življenjska znanja.

Pri nas doma imamo že pripravljen seznam različnih aktivnosti za krompirjeve počitnice, ki ga z veseljem delim z vami. Aktivnosti bomo izbirali sproti, glede na vreme, razpoložljiv  čas in želje vseh družinskih članov.

 • JESENSKI LOV NA ZAKLAD

Na domačem  dvorišču, v bližnjem gozdu ali v stanovanju lahko pripravite čisto pravi lov na zaklad. Pripravite listke z namigi, ki bodo otroke vodili od enega namiga k naslednjemu  in tako do cilja ter nagrade. Naš malček je še premajhen, da bi samostojno iskal zaklad, zato mu bom pri tem pomagala jaz. Zaklad bomo skrili na dvorišču, namigi pa bodo skriti skupaj z majhnimi sladkimi presenečenji. Zaklad pa bo predstavljala knjiga pravljic, saj ima Luka zelo rad knjige.

                                                                                       

Izberite krasno kartonko, ki vas bo popeljala okoli sveta.

 • KINO

Družinska dnevna soba lahko postane domači kino. Skupaj z otroki zatemnite prostor, pripravite sedeže, kokice, napitke in druge prigrizke. Skupaj izberite film ali risanko  za ogled, lahko pa tudi izdelate vstopnice za kino. Mi si bomo zagotovo kakšen večer popestrili z odlično risanko o avtomobilih, medtem ko se bomo na toplem ob srkanju kakava stiskali pod odejo.

 • USTVARJANJE

Odlična ideja je ustvarjanje ali risanje na temo jesen. Midva z Lukcem sva nabrala različne posušene drevesne liste, želod, kostanj, orehe in storže ter popestrila naš vhod z jesensko dekoracijo. V načrtu pa imamo še izrezovanje buč, v katerih bomo prižgali svečke in jih opazovali v temi. Zanimivo je tudi risanje jesenskega drevesa z listi različnih barv, ki jih lahko otroci narišejo oz. odtisnejo kar s prsti. Preizkusite pa lahko tudi izdelavo štampiljk iz krompirja: krompir prerežete na pol in izrezljate poljubni vzorec, namočite v barvo in odtisnete. Svojo domišljijo lahko preizkusite tudi z risanjem na skodelice na temo jesen. Čas pa si lahko krajšate tudi s kreativnimi seti za otroke – ustvarjate lahko s pomočjo plastelina, modelirne mase, izdelujete nakit, lepite nalepke, naredite svoj parfum …

 • KNJIŽNI ŠOTOR

Glede na to, da pri nas zelo radi beremo in je branje na sporedu vsak večer ter tudi podnevi, sem si zamislila bralne večere, ki bi potekali nekoliko drugačen. Postavili bomo poseben šotor za branje, na tla položili več odej in blazin ter v šotor namestili majhne svetilke. Vnaprej bomo v šotor namestili nekaj knjig, po eno za vsak večer. Branje v posebnem prostoru v pižamah ob svetlobi majhnih lučk bo brez dvoma zelo zanimivo za malčke.

 • ČAJANKA

Ob hladnih večerih bo prijal topel čaj. Pri nas so popoldanske čajanke na balkonu že kar stalnica, ob slabšem vremenu pa v kuhinji. Otroke lahko naučite, kako  se  pripravi čaj, skupaj pripravite mizo, skodelice, prigrizke … Otroci lahko na čaj povabijo tudi svoje plišaste igračke, vsi družinski člani  pa se lahko za to priložnost še posebej elegantno  uredite.

 • DRUŽABNE IGRE

Pripravite lahko tudi tekmovanje v družabnih igrah – kdo zmaga največkrat. Odigrajte vse družabne  igre, ki jih imate doma, lahko pa tudi sami izdelate kakšno svojo, na primer Človek ne jezi se ali pa Twister …

 • IGRE VLOG

Pri nas doma so igre vlog na sporedu skorajda vsakodnevno, otroci se zelo radi vživijo v različne vloge. Lahko se igrate kuharje ali restavracijo v otroški kuhinji, kjer vam otroci kaj dobrega skuhajo in postrežejo. Deklice se bodo najbrž zelo rade igrale vlogo mamic z dojenčki, fantki pa z otroško delavnico. Tudi zdravstveno ambulanto si lahko omislite, kjer se bodo otroci vživeli v vlogo zdravnika. Odlična ideja je tudi igra frizerskega salona, trgovine, čistilnega servisa ali igra z različnimi gospodinjskimi pripomočki.

 • ŠOLA KUHANJA

Otroke lahko naučite speči pico, piškote, palačinke … Otroci vam lahko pomagajo pri pripravi in postrežbi. Midva z Lukcem kar pogosto skupaj pečeva palačinke. Med počitnicami  pa bova naredila pico, na katero bova dala izključno netipične sestavine, ki jih bo izbral in na pico naložil Luka.

                                                                                       

Kuhanje v čisto pravi otroški kuhinji.

 • DRUŽINSKI KONCERT

Pripravite lahko čisto pravi družinski koncert – vsak družinski član si izbere svoje glasbilo, dogovorite se za pesem, ki jo boste zaigrali, pripravite oder in čisto pravi nastop. Midva z Lukcem pogosto igrava na glasbila, jaz igram na klaviature, oba pa pojeva. Včasih pa Luka zaigra na ustno harmoniko, jaz pa ga spremljam z igranjem na piščal.

 • TABORJENJE

Pripravite lahko tudi taborjenje v dnevni sobi. Postavite lahko čisto pravi šotor ali igralni šotor ali pa ga izdelate sami. V kolikor imate spalne vreče, jih uporabite, v nasprotnem primeru pa na tla razgrnite blazine, igralno podlogo ali odejo ter blazine in druge odeje. Pripravite si tudi prigrizek v šotoru, lahko si ogledate tudi risanko, preberete pravljico in spanje v šotoru se lahko prične.

 • V GOZD

V gozdu nas vedno znova in znova čaka čudovit svet, poln novih dogodivščin. V gozd se lahko odpravite s košarico, ki jo otroci napolnijo z gozdnimi plodovi. Opazujete lahko različna drevesa, jih poimenujete, poslušate zvoke šelestenja dreves, iščete in nabirate različne oblike ter barve listov različnih dreves, fotografirate sebe in drevesa … S seboj lahko vzamete tudi prigrizek in si privoščite piknik v gozdu. Obisk gozda je pri nas kar pogosto na dnevnem redu, v bližini imamo več gozdov in z Lukcem se zelo rada odpraviva na sprehod po različnih, še neraziskanih, poteh.

 • IGRA NA PROSTEM

Lahko igrate košarko, badminton, balinčkate, mečete frizbi, otroci se lahko vozijo s skirojem, poganjalci, se igrajo z igračami, lahko jim predstavite tudi igre nekoč in se igrate npr. slepe miši  ali ristanc … Pri nas doma ni dneva brez igre ali vsaj pol ure gibanja na prostem. V kolikor nam vreme dopušča smo zunaj - igramo nogomet, se lovimo, se igramo vrtnarje, Luka se vozi s kolesom po dvorišču, igramo se restavracijo v igralni hiški, na asfalt narišemo cesto in postavimo doma izdelane prometne znake, kjer se potem Luka vozi s poganjalcem … V deževnem vremenu pa skačemo po lužah in se učimo uporabe dežnika.

 • DRUŽINSKI PROJEKTI

Veliko družin izkoristi počitnice tudi za kakšen družinski projekt, pri katerem otroci zelo radi sodelujejo. Pri nas bo to popestritev stene v dnevni sobi z družinskimi fotografijami in sortiranje igrač. Pospravljanje garaže, preureditev otroške sobe, pleskanje stanovanja, urejanje okolice hiše … - karkoli si boste zadali, bodo otroci zelo veseli in ponosni, da ste se nečesa lotili skupaj.

Karkoli boste počeli – najpomembneje je, da se imate lepo in da ste skupaj.  Tako bodo počitnice zagotovo ostale v čudovitem spominu.