nakupni vodič
Kako izbrati najlepše praznično darilo za otroke?

Čas obdarovanja je pred vrati

Praznični čas je skoraj skoraj tu in zagotovo se ga najbolj veselijo prav otroci. Vznemirjenje in pričakovanje jim prižge iskrice v očeh in nemirno se sprašujejo, če jih v darilni škatli ali vrečki res pričakalo tisto, kar so si najbolj zaželeli. Veselje, ki jih prevzame ob odpiranju daril, je nalezljivo in to so res čarobni trenutki za vso družino. Hkrati pa je lahko za starše, babice in ostale odrasle ravno ta čas najbolj stresen, saj je izbira prave igrače včasih pravi izziv.

Igrača mora biti primerna glede na to, koliko je otrok star in v katerem razvojnem obdobju je. Tako bo igra prijetna, hkrati pa bo spodbujala otrokov razvoj. Da bo odločitev lažja, smo za vas pripravili kratek vodič po najlepših darilih za otroke.

Najlepša darila za malčke med 1. in 3. letom starosti

Okoli prvega leta starosti otroci naredijo prve korake. Takrat se jim odpre povsem novi svet in tudi igra postaja drugačna, kot je bila v obdobju dojenčka. V tem obdobju bodo malčkom zanimive igrače, ki jih lahko vlečejo ali rinejo. Zamotile jih bodo tudi preproste sestavljanke ter igrače, ki so različne na otip in oddajajo različne zvoke.

Srca malčkov boste gotovo osvojili s prikupno interaktivno igračo, ki našim najmlajšim pomaga z urjenjem govora in učenjem različnih fraz. Če imate v družini bodoče kuharske mojstre, potem jim za darilo potrdite kuhinjo ali pripomočke za kuhanje. Si predstavljate nasmeh na obrazu vašega malčka, ko bi pod ovojem darilnega papirja zagledal gugalnega samoroga ali gugalnega konjička? Avtomobili, traktorji in druga vozila bodo poskrbeli za neskončno zabavo ter ure in ure igranja. Malčki bodo navdušeni tudi nad žogami vseh barv in velikosti.

Obdobje po prvem letu je ravno pravšnje tudi za to, da otrokovo zalogo igrač obogatite z Lego Duplo kockami. Fantastično darilo za mlade glasbenike je lahko tudi preprost glasbeni inštrument. Če ste ljubitelji knjig in jih želite podariti tudi otrokom, izberite tiste, ki imajo zanimive ilustracije in dodatne zvočne efekte.

Najlepša darila za otroke med 3. in 5. letom starosti

Med 3. in 5. letom otrokom postaja vse bolj pomembna igre v družbi ostalih otrok ali odraslih, saj zelo pomembno vplivajo na socialni razvoj. Z igranjem v skupini se učijo podrejanja pravilom, prilagajanja članom skupine in igri sami, upoštevanja ostalih udeležencev ter veselja ob skupnem uspehu. Nabor igrač, ki jih lahko podarite kot praznično darilo v tem obdobju, je širok in pester. To vam omogoča, da za otroka najdete darilo, ki mu bo resnično pisano na kožo. Čeprav se razvija igra v skupini, pa še vedno prevladuje samostojna igra, kar naj vam bo vodilo tudi pri izbiri daril.

Deklice se v tem obdobju rade igrajo, da vodijo vrtec, zato bodo navdušene nad vsako novo plišasto igračo, ki bo lahko postala njihova varovanka. Uživale bodo tudi v ustvarjanju nakita iz preprostih materialov, kar je odlično tudi za krepitev fine motorike. Razveselili jih boste s plastelinom, ki bo dal njihovi domišljiji krila in ustvarjanju kar ne bo konca. Še vedno zelo aktualne so tudi punčke in dojenčki, za katere bodo deklice res srčno skrbele.

Tudi dečkom bo všeč ustvarjanje na 101 način. Komplet plastelina ali pobarvanke jim vedno narišejo nasmeh na obraz. Zelo jih boste razveselili tudi s kompletom LEGO kock. Ne pozabite pa, da so dečki vedno navdušeni nad vozili vseh barv, oblik in velikosti. Izbiro vozila lahko dopolnite tudi s čudovito garažno hišo, cesto ali avtopralnico. Dečki se še posebej radi igrajo z orodjem, zato bodo zagotovo navdušeni, če bodo dobili čisto pravo delavnico, polno raznolikega orodja.

Tako dečkom, kot deklicam postane zanimiva igra vlog, zato bodo pripomočki za igranje zdravnikov ali trgovin odlična ideja. Veliko navdušenja v tem obdobju bo požela tudi otroška kuhinja z zanimivimi pripomočki. Darilo lahko izberete tudi med široko ponudbo različnih LEGO in drugih kock. Za bogatenje besedna zaklada lahko podarite knjigo, saj jih otroci radi prebirajo, četudi še ne znajo zares brati. To obdobje pa je primerno tudi za prve inštrumente, s pomočjo katerih bodo otroci spoznavali glasbo.

Najlepša darila za otroke med 5. in 7. letom starosti

Tudi po 5. letu otroci zelo uživajo v igri vlog, zato bodo kuhinje, delavnice in seti za izdelovanje nakita še vedno zelo popularna izbira za obdarovanje. Je pa zdaj odličen trenutek, da otroku za darilo izberete tudi prvo družabno igro. Človek ne jezi in Spomin sta igri, ki ju bodo otroci v tem obdobju hitro usvojili, skupaj z njimi pa se boste lahko igrali tudi vi. Enostavne sestavljanke z le nekaj kosi, v tem obdobju nadomestijo zahtevnejše sestavljanke z manjšimi in bolj številčnimi kosi, ki bodo otrokom v pravi izziv.

Pomembno je, da spodbujate tudi igro na prostem. Učenje vožnje kolesa ali vožnja s skirojem je odlična aktivnost za otroke, hkrati pa ponudi izvirno idejo za čudovit praznični paket. Med pravimi izbirami za darilo pa ostajajo tudi LEGO kocke. Za otroke, ki so starejši od 5 let so že primerne LEGO Classic, razveselite pa jih lahko tudi s kolekcijami, kot so LEGO Technic, Creator, Minecraft, Friends in drugimi. To bo res nepozabno darilo.

Otrok več ne verjame v zobno vilo, velikonočnega zajčka in Božička. Kaj pa zdaj?

Kmalu po vstopu v šolo otroci prenehajo verjeti v dobre može in ostala pravljična bitja, ki ob takšnih in drugačnih priložnostih prinašajo darila. Kljub temu še vedno zelo veselijo praznikov in obdarovanja. Ker vedo, da ste za darila zadolženi starši, vam bodo pri izbiri morda priskočili na pomoč. Hkrati pa se lahko želje in zahteve otrok povečajo, saj vedo, kdo bo darila nastavil.

Z otroki se lahko v tem obdobju pogovorite o njihovih skritih željah. Morda lahko skupaj obiščete našo prodajalno, natančno pregledate ponudbo igrač, nato pa se ob toplem kakavu pogovorite, katera je tista prava. Sliši se kot čudovit izlet, kajne?

V Pikapolonici vas čaka širok nabor različnih tipov igrač, primernih za vsa starostna obdobja. Obiščite nas v najbližji prodajalni, kjer vam bomo z veseljem pomagali pri izbiri ali pa igrače izberite in naročite kar v naši spletni prodajalni.