nasvet pikapolonice
Kako poskrbeti za prve zobke

Je vašemu malčku že prikukal na plano prvi zobek?

Ste že začeli z ustno higieno? Še ne? Ojoj! Ni še vse zamujeno, ampak nikar več ne odlašajte!

Otroku začnite čistiti ustno votlino že v prvih mesecih njegovega življenja. To lahko storite s čisto in vlažno gazo, še bolje pa je, če boste uporabili mehak material iz mikro vlaken, ki nežno očisti in zmasira dlesni vašega dojenčka.

Zobni strokovnjaki so si edini, da je ustna higiena pomembna že v obdobju, ko naši malčki še nimajo niti enega samega zobka.

Ste vedeli? Karies ali zobna gniloba je najpogostejša kronična bolezen pri otrocih. Z nego malih zobkov je treba začeti kmalu in biti pri tem reden in dosleden.

 

Kdaj prvič k zobozdravniku?

Otroka naj bi prvič peljali k zobozdravniku takrat, ko mu začnejo izraščati prvi mlečni zobki. Zobozdravnik bo potem otroka naročal na preventivne preglede predvidoma na vsakih šest mesecev.

Kakšna naj bo prva otrokova zobna ščetka?

Izberite takšno, ki ima mehke in zaokrožene ščetine, ki bodo poskrbele za nežno odstranjevanje zobnih oblog in bodo pri tem tudi ščitile zobno sklenino. S takšno ščetko lahko očistite tudi jeziček in dlesni, še preden bo iz nje pogledal prvi zobek. Izberite ščetko, ki ima nameščen tudi ščit, ki varuje pred preglobokim potiskom v usta.

Tudi otroško zobno krtačko je potrebno po določenem času zavreči, prav tako kot ščetko za odrasle.

Prve otrokove ščetke pa le ne vrzite v smeti; pospravite jo za spomin v primerno vrečko ali škatlico, kamor boste potem lahko dodali še mlečne zobke, ki jih bo odnesla zobna miška.

 

Kaj pa zobna pasta?

Večina staršev se pogosto sprašuje, koliko zobne paste je potrebno iztisniti na ščetko, da le da lahko pošteno opravi svoje delo.

Z zobno pasto ravnajte previdno! Veliko bolj pomembno je temeljito ščetkanje.

Do drugega leta uporabljajte takšno pasto, ki je narejena za malčke. Vsekakor ne uporabljajte običajne zobne paste, ki jo zobozdravniki odsvetujejo, saj ni dobro, če jo malček pogoltne. 

 

Kako pogosto?

Umivanje zob naj postane ritual. Naj bo čimbolj zabaven. Naučite malčka pesmice, ki smo jo prepevali že starši in ki govori o tem, kolikokrat si je potrebno očistiti zobe:

Sem repko zajček mlad,
si zobke čistim rad,
posebno še zvečer, po jedi venomer.

Mi za bombone ni, le repa mi diši.
Moj dom sta dol in breg,
zobje kot beli sneg.

Sem zajček repko mlad,
si zobke čistim rad,
posebno še zvečer, s krtačko venomer.

Kasneje otroka pri umivanju zob nadzorujte in mu čimbolj pomagajte (nič ni narobe, če si z otrokom skupaj čistita zobe kar do njegovih prvih šolskih dni). Poskrbeti je namreč potrebno, da si otrok ne bo umival le nekaj sprednjih zob, ampak bo pošteno očistil tudi predele zadaj, kar pa bo sam v začetku zelo težko dosegel.

 

Pa še o zobni nitki

Posvetujte se s svojim zobozdravnikom, kdaj naj bi jo otrok začel uporabljati, v splošnem pa velja, da takrat, ko se dva zobka začneta dotikati. To se navadno najprej zgodi pri zadnjih zobeh. Najprej boste otroku morali pomagati pri uporabi, vendar se jo bo kmalu naučil uporabljati tudi sam. Učenje mu boste olajšali z uporabo nastavka za zobno nitko. Otroka morate pri uporabi zobne nitke nadzirati , dokler je ne bo znal pravilno uporabljati.


POZOR! 
Zobna ščetka ni igrača! Nikoli ne pustite otroku, da teka ali kobaca z zobno ščetko v ustih.