Okusni recepti za dojenčke stare 5 mesecev
Cvetača s krompirjem in mletim govejim mesom
Sestavine:
- 90 g cvetače
- 40 g krompirja
- 20 g mletega
- govejega mesa
- 8 g repičnega olja
- 15 g pomarančnega soka
- 2 jedilni žlici vode
1. Posodo za vodo napolnimo do tretje oznake in vstavimo nož za pasiranje z dvema reziloma.
2. Cvetačo drobno narežemo. Krompir narežemo na kocke. Oboje damo v veliko posodo za kuhanje in vključimo parni kuhalnik.
3. Po sedmih minutah dodamo mleto goveje meso in vse skupaj še naprej kuhamo, dokler naprava ne zapiska.
4.Vodo od kuhanja odlijemo v posodo. Zelenjavo in meso za pasiranje damo v lonček. Dodamo pomarančni sok, repično olje in približno dve jedilni žlici vode od kuhanja.
5. Vse skupaj pasiramo, dokler ne dosežemo želene gostote. Občasno premešamo z lopatico in po potrebi dodamo še malo vode od kuhanja. Pripravljeno!
Brokoli s krompirjem in piščančjimi prsi
Sestavine:
- 90 g brokolija
- 40 g krompirja
- 20 g piščančjih prsi
- 15 g pomarančnega soka
- 8 g repičnega olja
- 2 jedilni žlici vode
1. Posodo za vodo napolnimo do tretje oznake in vstavimo nož za pasiranje z dvema reziloma.
2. Brokoli in krompir narežemo na približno enako velike kose. Oboje damo v veliko posodo za kuhanje in vključimo parni kuhalnik.
3. Piščančje prsi razpolovimo. Po petih minutah dodamo meso k zelenjavi in počakamo, da naprava zapiska.
4.Vodo od kuhanja odlijemo v posodo. Zelenjavo in meso za pasiranje damo v lonček. Dodamo pomarančni sok, repično olje in približno dve jedilni žlici vode od kuhanja.
5. Vse skupaj pasiramo, dokler ne dosežemo želene gostote. Občasno premešamo z lopatico in po potrebi dodamo še malo vode od kuhanja. Pripravljeno!
Korenček in krompir z lososom
Sestavine:
- 90 g korenčka
- 40 g krompirja
- 20 g lososa (zamrznjen ali svež, nezačinjen in nedimljen)
- 30 g jabolčnega soka
- 8 g repičnega olja
- 1 jedilna žlica vode
1. Posodo za vodo napolnimo do tretje oznake in vstavimo nož za pasiranje z dvema reziloma.
2. Korenje in krompir narežemo na približno enako velike kocke. Oboje damo v veliko posodo za kuhanje in vključimo parni kuhalnik.
3. File lososa razdelimo na polovico. Po petih minutah ga dodamo k zelenjavi in počakamo, da naprava zapiska. Na koncu preverimo, ali je losos kuhan.
4.Vodo od kuhanja odlijemo v posodo. Zelenjavo in meso za pasiranje damo v lonček. Dodamo jabolčni sok, repično olje in eno jedilno žlico vode od kuhanja.
5. Vse skupaj pasiramo, dokler ne dosežemo želene gostote. Občasno premešamo z lopatico in po potrebi dodamo še malo vode od kuhanja. Pripravljeno!
Bučka in paradižniki s krompirjem in prosenimi kosmiči
Sestavine:
- 45 g bučk
- 45 g paradižnika
- 40 g krompirja
- 7 g prosenih kosmičev
- 50 g vode za namakanje
- 30 g jabolčnega soka
- 8 g repičnega olja
1. Posodo za vodo napolnimo do tretje oznake. Vstavimo nož za pasiranje z dvema reziloma.
2. Paradižnik olupimo in narežemo na majhne koščke. Bučko in krompir narežemo na približno enako velike kose. Vse skupaj damo v veliko posodo za kuhanje in kuhamo, dokler naprava ne zapiska. Nato odlijemo vodo od kuhanja v posodo.
3. Medtem prosene kosmiče polijemo z vodo in jih pustimo da se namočijo.
4. Skuhane sestavine in namočene prosene kosmiče skupaj z jabolčnim sokom in repičnim oljem damo v lonček za pasiranje.
5. Pasiramo, dokler ne dosežemo želene gostote. Občasno premešamo z lopatico in po potrebi dodamo še nekaj vode od kuhanja. Pripravljeno!
Okusni recepti za dojenčke stare 7 mesecev in več
Koleraba s krompirjem in svinjskim zrezkom
Sestavine:
- 100 g kolerabe
- 50 g krompirja
- 30 g svinjskega zrezka
- 35 g jabolčnega soka
- 8 g repičnega olja
- 2 jedilni žlici vode
1. Posodo za vodo napolnimo do tretje oznake. Vstavimo nož za pasiranje z dvema reziloma.
2. Kolerabo in krompir narežemo na približno enako velike kose. Oboje damo v veliko posodo za kuhanje in vključimo parni kuhalnik.
3. Meso narežemo na tri enako velike kose, po petih minutah ga dodamo zelenjavi in počakamo, da naprava zapiska.
4.Vodo od kuhanja odlijemo v posodo. Zelenjavo in meso za pasiranje damo v lonček. Dodamo jabolčni sok, repično olje in približno 2 jedilni žlici vode od kuhanja.
5. Vse skupaj pasiramo, dokler ne dosežemo želene gostote. Občasno premešamo z lopatico in po potrebi dodamo še malo vode od kuhanja. Pripravljeno!
Buča s krompirjem in piščančjimi prsi
Sestavine:
- 100 g buče hokaido
- 50 g krompirja
- 30 g piščančjih prsi
- 17 g jabolčnega soka
- 8 g repičnega olja
- 2 jedilni žlici vode
1. Posodo za vodo napolnimo do tretje oznake. Vstavimo nož za pasiranje z dvema reziloma.
2. Krompir narežemo na kocke. Bučo dobro operemo in narežemo na zelo majhne kocke. Oboje damo v veliko posodo za kuhanje in vključimo parni kuhalnik.
3. Po približno šestih minutah dodamo meso in počakamo, da naprava zapiska.
4.Vodo od kuhanja odlijemo v posodo. Zelenjavo in meso za pasiranje damo v lonček. Dodamo jabolčni sok, repično olje in približno 2 jedilni žlici vode od kuhanja.
5. Vse skupaj pasiramo, dokler ne dosežemo želene gostote. Občasno premešamo z lopatico in po potrebi dodamo malo vode od kuhanja. Pripravljeno!
Špinača s testeninami in trsko
Sestavine:
- 100 g špinače (zamrznjena)
- 50 g kuhanih polnozrnatih testenin
- 30 g trske (zamrznjene ali sveže; nezačinjene)
- 10 g jabolčnega soka
- 8 g repičnega olja
- 2 jedilni žlici vode
1. Posodo za vodo napolnimo do tretje oznake. Vstavimo nož za pasiranje z dvema reziloma.
2. Pustimo, da se špinača in riba malce odtalita. Nato razdelimo v majhne porcije, damo v veliko posodo za kuhanje in vključimo parni kuhalnik.
3. V vmesnem času brez soli do mehkega skuhamo testenine ali jih odvzamemo družinskemu obroku.
4.Ko naprava zapiska, odlijemo vodo od kuhanja in jo zberemo v posodi. Špinačo, trsko in testenine damo v lonček za pasiranje. Dodamo jabolčni sok, repično olje in približno 2 jedilni žlici vode od kuhanja.
5. Vse skupaj pasiramo, dokler ne dosežemo želene gostote. Občasno premešamo z lopatico in po potrebi dodamo še malo vode od kuhanja. Pripravljeno!