nakupni vodič
Poskrbite za varnost na poti

Vsem staršem je varnost njihovih otrok na prvem mestu in prav je tako. Če boste želeli novorojenčka odpeljati iz porodnišnice, boste morali že v nosečnosti načrtovati in opraviti nakup otroškega avtosedeža. V široki ponudbi avtosedežev na trgu pa je pomembno vedeti, kako izbrati pravega za svojega otroka.

Osnovno pravilo pri nakupu avtosedeža je, da upoštevate starost, višino in težo otroka. Prav tako vam priporočamo, da se raje kot za rabljenega, odločite za nakup novega avtosedeža. To velja predvsem v primeru, ko ne poznate zgodovine avtosedeža. Vsak trk, tudi najmanjši, lahko vpliva na varnost, ki jo avtosedež nudi. 

Otroški avtosedež je zagotovo tisti del opreme, pri katerem ni prostora za varčevanje.

Katere skupine avtosedežev poznamo?

Otroški avtosedeži so ločeni po kategorijah glede na otrokovo težo ali višino. Izbor pravilne kategorije je izredno pomemben otrokovo varnost na poti pa tudi za udobje. Če je otrok prevelik ali pretežak za avtosedež, v primeru trka ne bo optimalno zaščiten. 

Trenutno sta v veljavi dva standarda – R44/04 in R129. Nov i-Size (ECE R129) standard, ki je zamenjal starejši standard R44/04, med drugim zahteva, da so otroci do 15. meseca starosti med vožnjo obvezno nameščeni v avtosedežu v nasprotni smeri vožnje. Ob namestitvi v nasprotni smeri vožnje, so dojenčki in malčki namreč bistveno manj izpostavljeni tveganju hujših poškodb hrbtenice in hrbtenjače v primeru trka.

Podrobnejša pojasnila glede skupin so razložena v spodnjih tabelah.

V nasprotni smeri vožnje

Standard Teža/višina otroka Približna starost otroka
R44 Skupina 0
od 0 do 10 kg
od rojstva do približno 6–9 mesecev
R44 Skupina 0+
od 0 do 13 kg
od rojstva do približno 12–15 mesecev
R129 (i-size) Faza I
od rojstva do višine 105 cm
do 15. meseca
nekateri avtosedeži tudi do 4. leta starosti

 

Kombinirana smer vožnje (v smeri vožnje ali v nasprotni smeri vožnje)

Standard Teža/višina otroka Približna starost otroka
R44 Skupina 0+ in I
od 0 do 18 kg
od rojstva do 4. leta
R44 Skupina 0+, I in II
od 0 do 25 kg
od rojstva do 6. leta

 

V smeri vožnje

Standard Teža/višina otroka Približna starost otroka
R44 Skupina I
od 9 do 18 kg
od 9 mesecev do 4. leta
R44 Skupina I, II in III
od 9 do 36 kg
od 9 mesecev do 11. leta
R129 (i-size) Faza II
od 100 do 135 cm
(v nekaterih vozilih 135 do 150 cm)
od 4. do 11. leta

 

Jahač z visokim hrbtiščem

Standard Teža/višina otroka Približna starost otroka
R44 Skupina II
od 15 do 25 kg
od 4. do 6. leta
R44 Skupina II in III
od 15 do 36 kg
od 4. do 11. leta

 

Jahač (izdelava sedežev te kategorije bo v skladu z novimi standardi prekinjena)

Standard Teža/višina otroka Približna starost otroka
R44

Skupina II in III
od 15 do 36 kg

od 4. do 11. leta
R44 Skupina III
od 22 do 36 kg in višji od 125 cm
od 6. do 11. leta

 

Kljub spremembi standarda, pa avtosedeža testiranega s standardom R44/04 ne rabite takoj zamenjati, saj je ob pravilni namestitvi enako varen, kot novejši avtosedeži.

S sistemom isofix z indikatorji pravilne namestitve boste avtosedež vedno pravilno pritrdili.
S sistemom isofix z indikatorji pravilne namestitve boste avtosedež vedno pravilno pritrdili.

Sistem Isofix

Največjo varnost vsekakor zagotavlja sistemi sofix. Isofix sistem pritrditve je z uvedbo standarda i-size postal obvezen način pritrditve. Sistem isofix omogoča izjemno hitro in pravilno namestitev. Avtosedež namestimo v avtomobil v nekaj sekundah, pri čemer ni nevarnosti, da ta ne bi bil pravilno pritrjen. Pomembna prednost je, da se pri avtosedežih s sistemom isofix zmanjšujejo sile, ki ob morebitnem trku delujejo na otroka. Večina novejših modelov avtomobilov je opremljena s pritrditvenimi točkami za varno pritrditev avtosedeža s sistemom isofix. Pred nakupom takšnega avtosedeža, se je potrebno natančno pozanimati, ali vaš model avtomobila omogoča namestitev s sistemom isofix.

Pri avtosedežih skupine II in III se pritrdilne točke isofix uporabljajo le za trdnejšo namestitev avtosedeža, medtem ko mora biti otrok obvezno pripet z varnostnimi avtomobilskimi pasovi.

Različni avtosedeži omogočajo različne načine namestitve.
Različni avtosedeži omogočajo različne načine namestitve.

Namestitev avtosedeža

Različni avtosedeži omogočajo različno namestitev. Nekateri avtosedeži omogočajo namestitev v smeri vožnje, medtem ko se nekaterih nameščajo v nasprotno smer (upoštevati je potrebno navodila proizvajalca). Potovanje v nasprotni smeri vožnje je najvarnejši način potovanja, saj so hrbtenica, glava in vrat otroka enakomerno zaščiteni in boljše podprti, kot če pri potovanju otrok sedi v smeri vožnje. Če se le da, naj se otrok v nasprotni smeri vožnje vozi vsaj do 18 kg oziroma do starosti 2 leti.

Ko gre za varnost vašega malčka, bodite zahtevni. 

Ne zadovoljite se kar tako, saj gre vašega otroka. Prav tako priporočamo, da opravite nakup avtosedeža v specializirani prodajalni z izdelki za otroke, saj vam bo prodajno osebje v teh prodajalnah znalo najbolje avtosedeže tudi predstaviti in izbrati najprimernješega za vašega malčka. Seveda sta ob varnosti pomembna tudi udobje, ki ga avtosedež nudi ter funkcionalnost in enostavna namestitev.

V prodajalnah Pikapolonica vam nudimo širok nabor varnih, kakovostnih avtosedežev blagovnih znamk Nuna, Joie, FreeOn, Maxi Cosi, Chicco in drugih. Naše izkušene prodajalke vam bodo z veseljem svetovale pri izbiri.