nasvet pikapolonice
Starši vodnarjev, ne spreglejte!

Otroški horoskop: vodnar

Vodnarji so samosvoji otroci, ki imajo kar naprej sveže ideje. Že na prvi pogled se pogosto razlikujejo od svojih sovrstnikov, saj se svojo edinstvenost že v otroštvu trudijo izražati skozi svoj videz. Vodnarjeva inovativnost in pogled na svet sta za marsikoga zelo abstraktna. So izjemno empatični in zmeraj stopijo na stran tistega, ki se mu godi krivica. Njihov uporniški duh že v otroštvu ni pretirano naklonjen avtoriteti, še posebej kadar se mali vodnar z njo ne strinja.

Ste starš vodnarja? Potem ste na pravem mestu. V nadaljevanju razkrivamo značilnosti otrok, rojenih med 21. januarjem in 19. februarjem. Tako boste vedeli, kaj vse vas v življenju z vašim malim vodnarjem še čaka.

Čisto izven okvirjev

Vodnarji se pogosto že na prvi pogled zdijo drugačni. Že v otroštvu so zelo samosvoji in izstopajo iz množice. Imajo svoje želje in ideje o tem, kakšno frizuro želijo in kaj si želijo obleči, ob tem pa so običajno zelo unikatni. Od svojih sovrstnikov se zraven videza pogosto razlikujejo tudi po svojem edinstvenem razmišljanju.

Starši, pomembno je, da malemu vodnarju dovolite, da je zvest sebi. Pustite jim, da izgledajo, kot sami želijo, tudi, če se v vaših očeh otrokova izbira ne zdi najbolj estetska. Vodnarji potrebujejo dovolj prostora in podpore za svoje izražanje.

Otroci, rojeni v vodnarju, se v otroštvu pogosto počutijo nesamozavestne, saj se jim zdi, da so drugačni in da jih noben ne razume. Brez skrbi! Skozi obdobje odraščanja se njihova samozavest okrepi, tisto, kar pa se jim je v otroštvu zdela njihova slaba stran, pa v odrasli dobi pogosto postane točno tisto »nekaj«, kar jih dela najbolj unikatne in uspešne.

Dober občutek za ljudi in pravičnost

Odnosi vodnarjev imajo že v otroštvu globino, ki izhaja iz njihovega dobrega občutka za sočloveka. Veliko vodnarjev čuti energijo ljudi, ki jih obkrožajo, tudi, če se tega ne zavedajo vedno. Otroci, rojeni v tem znamenju, so izredno empatični in zmeraj so se pripravljeni boriti za pravičnost. Kadar imajo občutek, da se nekomu godi krivica, bodo zagotovo stopili na njegovo stran, tudi če to pomeni konflikt z avtoriteto. Mali vodnarji imajo trdna moralna načela, ki jih, tudi v odnosu z odraslimi, brezpogojno branijo.

Inovativne in sveže ideje, ki jih je včasih težko razumeti

Vodnarji imajo ves čas inovativne ideje, ki se marsikomu zdijo precej abstraktne. Ravno zaradi tega se otroci, rojeni v tem znamenju, velikokrat počutijo, kot da jih njihova okolica ne dojema tako, kot bi si želeli.

Njihove misli so tako hitre, da vodnarji včasih nehote izpadejo celo nesramno. Včasih se na primer zdi, da mali vodnarji starša namerno ignorirajo, ampak najbrž so njihove misli enostavno pobegnile kam drugam. Prav tako mali vodnar včasih prekine svojega sogovornika z vprašanjem, še preden je druga oseba svojo misel dokončala. Vodnar si vsako idejo pač zmeraj želi izboljšati – in to čim prej!

Starši, vodnarja je treba naučiti potrpežljivosti. Sogovorniku je treba prisluhniti.

Včasih je težko ugotoviti, kaj je tisto, kar vodnarja zares zanima. Svoje interese namreč menjuje s svetlobno hitrostjo in starši zato zelo težko sledimo.

Pogosto imajo težavo najti ljudi, ki razumejo njihovo vizijo, ne glede na to, ali gre za odrasle ali sovrstnike. Počutijo se osamljeni, kot da jih noben ne razume. Hkrati pa potrebujejo vodnarji tudi svoj prostor za razmišljanje, kreativnost in polnjenje baterij. Nelagodno bi se počutili, če bi bili ves čas v družbi ljudi, tudi tistih, ki jih do potankosti razumejo. Precej nerazumljivo in zapleteno, kajne? Takšni so pač naši vodnarji.

Samovoljni uporniki

Vodnarjeva samovoljnost zna biti za starše včasih izredno naporna. Nemalokrat se otroci na primer izogibajo svojim obveznostim. Kljub temu, da dobro vedo kaj je treba narediti, tega enostavno ne naredijo, tudi če ste jih starši prijazno poprosili.

Vodnarji so uporniki celo življenje.

Že v zgodnjem otroštvu imajo samosvoje ideje, od katerih niso pripravljeni kar zlepa odstopiti. Kadar je nekaj prepovedano, si to želijo še bolj! Starši malih vodnarjev, pripravite se na razburljiva najstniška leta, saj vas najverjetneje čaka precej vihravo obdobje.

Včasih se otrok, rojen v vodnarju, s starši ne bo strinjal samo zato, ker se noče strinjati. Pogosto imajo vodnarji tudi težave z avtoriteto in pravili. So pač po svoje posebni in njihovo razmišljanje pogosto ne ustreza družbenim normam in direktivam.

Tudi domače naloge jim običajno niso preveč blizu. Ampak nič zato! Obstaja namreč velika verjetnost, da si je vodnar že v šoli zapomnil dovolj, da bo na koncu brez prevelikega truda dobil zadovoljivo oceno. Prav tako so otroci, rojeni v vodnarju, na področjih, ki jih zanimajo, izjemno samodisciplinirani. Domača naloga pri predmetih, ki so jim najbolj pri srcu, bo najbrž končana že preden se otrok vrne iz šole.

Večna uganka

Vodnarji so že v otroštvu večna uganka, pogosto so tudi izjemno nepredvidljivi. Največji izziv za starše malih vodnarjev je običajno ugotoviti, kaj je tisto, kar jih najbolj motivira. Nagrade in pohvale se seveda razveseli vsak otrok, vendar vodnar svojo motivacijo največkrat najde v svoji svobodi. Motivira jih to, da so lahko spontani in kreativni. V vsem, česar se lotijo, potrebujejo svobodo in ravno zaradi tega običajno ne marajo pravil ali avtoritete, ki bi jim preprečevala, da bi bili zvesti sebi ter se na svoj unikaten način tudi izražali.

Starši vodnarjev, ne pričakujte, da bo vaš otrok delal stvari po vaših pričakovanjih.

Pri vodnarjih se zgodi tudi, da so ekstremno nadarjeni za neko področje, ki jih pravzaprav niti malo ne zanima. Sami se odločajo, kaj je tisto, v kar bodo vložili svoj trud in energijo.

Kaj podariti malemu vodnarju?

Se odpravljate na rojstni dan ali pa morda izbirate vodnarjevo darilo za božič, konec šolskega leta ali katero drugo posebno priložnost? Če nimate pravih idej o tem, kaj otroku, rojenemu v vodnarju, podariti, smo v Pikapolonici pripravili nekaj zanimivih predlogov.

Čudovita ideja za obdarovanje malega vodnarja je risalna tabla, na katero bo lahko zapisal ali skiciral svoje edinstvene ideje. Le-teh vodnarjem nikoli ne zmanjka. Table so pogosto opremljene tudi s prikupnimi magneti, v različnih oblikah (številke, črke itd.). Ravno prav za inovativne glave malih vodnarjev.

Otroci, rojeni v vodnarju, imajo odlične analitične sposobnosti. Razveselite svojega vodnarja z zanimivo sestavljanko. Izberite tako, ki je primerna otrokovi starosti in bo zanj ravno pravšnji izziv. Za najmlajše so v Pikapolonici na voljo tudi sestavljanke za malčke.

Zmeraj aktualno darilo za inovativne in kreativne otroke pa so seveda tudi LEGO kocke.