ADAC - testiranje avtosedežev

Pravilen izbor varnostnega avtosedeža je ključen za varnost vašega otroka. Ne glede na to, ali se pripravljate na prihod novorojenčka ali se odpravljate na pot z večjim otrokom, je pomembno, da se posvetite preverjanju brezhibnosti obstoječega avtosedeža, in, če je potrebno, nakupu novega, primernejšega avtosedeža. Poleg varnosti bo pravilno izbran avtosedež otroku zagotovil tudi udobno potovanje.

Baby Center v svojih poslovalnicah ponuja odlično in široko ponudbo avtosedežev, za vse starostne skupine, a potrebno je izbrati avtosedež, ki odgovarja vašemu malčku, vam in je hkrati primeren tudi za vaše vozilo. Avtosedež mora ustrezati višini in teži malčka, prav tako pa naj bo nameščanje enostavno in z minimalno možnostjo napake v skladu z navodili proizvajalca. Osnova dobrega avtosedeža je, (pred praktičnostjo in cenovnim dostopom) varnost. Pred odločitvijo se posvetujte z našim prodajnim osebjem, ki vam bo po potrebi tudi pomagalo pri namestiti avtosedeža v vaše vozilo.

Testiranja otroške varnostne opreme

Alternativa in pomoč pri iskanju informacij za varen in pravilen nakup avtosedeža so tudi regulatorni testi, namenjeni homologizaciji avtosedežev za evropski trg ter neodvisni varnostni testi, ki jih izvajajo različne mednarodne organizacije. V nadaljevanju predstavljamo najpomembnejše.

ECE R 44/04
Vsi avtosedeži, ki so v prodaji na evropskem trgu, morajo ustrezati določenim mednarodnim standardom, ki zagotavljajo, da so posamezni deli sedeža (školjka, ogrodje, pasovi, prevleke) izdelani iz ustreznih materialov, da je sedež uspešno prestal teste čelnega trka, in da ga je mogoče ustrezno namestiti v vozilo z Isofix sistemom ali s 3-točkovnim avtomobilskim varnostnim pasom.

ECE R 129
Za doseg še večje varnosti najmlajših potnikov je leta 2013 v veljavo stopila nova regulativa, ti. i-Size. Ta testira varnostne sedeže na enak način kot ECE R 44/04, dodaja pa še testiranje v primeru bočnih trkov.

Plus Test
Gre za prostovoljno testiranje avtosedežev, ki so namenjeni švedskemu trgu. Test upošteva obremenitve na otrokov vrat, ki nastajajo pri čelnih trkih. Test ima tako stroga določila, da jih ne opravi noben avtosedež, ki se namesti v smeri vožnje, saj so bremenilne sile na otrokovo glavo, vrat in hrbtenico in v tem položaju prevelike. Namen testa je zagotoviti, da otrok, v avtosedežu z opravljenim Plus Testom, ne bo utrpel resnih ali smrtno nevarnih poškodb pri trčenju. Sedeži, testirani po Plus Testu ustrezajo vsem varnostnim zahtevam ECE regulativ (R 44/04 in R 129).

Stifung Warentest ADAC
Neodvisna nemška potrošniška organizacija Stifung Warentest v sodelovanju z avtomobilistično organizacijo ADAC vsako leto opravi obširno testiranje avtosedežev. Rezultate objavijo številne evropske potrošniške in avtomobilistične organizacije, za proizvajalce pa pomeni dodatni dokaz kakovosti.
Teste, izvedene po letu 2016, je zaznamovala zaostritev testnih pogojev in kriterijev, prvič pa so bili prisotni tudi predstavniki sedežev, ki upoštevajo varnostne zahteve i-Size. Prav zaradi zaostrenih kriterijev je primerjava rezultatov testov od leta 2016 dalje v primerjavi s preteklimi leti, težka, kar pa nikakor ne pomeni, da takrat dobro ocenjeni modeli niso več ustrezno varni.

Kaj prinašajo nova ADAC testiranja za leto 2022?
Nemška avtomobilistična zveza je v sodelovanju z neodvisno potrošniško organizacijo objavila uradne rezultate zadnjega velikega varnostnega testiranja otroških avtosedežev - ADAC Stiftung Warentest. ADAC ocena je objektiven pokazatelj preverjene kakovosti, zanesljivosti in varnosti posameznega modela. Podroben pregled tokrat ocenjenih avtosedežev najdete na ADAC spletni strani, nekaj ključnih informacij o samih rezultatih pa sledi v nadaljevanju.

Kaj je ADAC test?

ADAC test vključuje preizkus izbranih avtosedežev na podlagi vnaprej določenih kriterijev. Preverite kriterije ocenjevanja avtosedežev.

Kriterij ocenjevanja Teža kriterija 
Varnost 50
Zaščita pri čelnem trku pri 64 km/h  40
Zaščita pri bočnem trku pri 50 km/h  40
Položaj pasu in prilagajanje velikosti  10
Stabilnost sedeža 10
Uporabnost 40
Možnost nepravilne namestitve 40
Pripetje in odpetje otroka 20
Namestitev in odstranitev avtosedeža 20
Preoblikovanje sedeža  10
Navodila za uporabo 8
Čiščenje oz. vzdrževanje 2
Ergonomija 10
Širina sedeža 40
Prostor, ki ga zavzame v avtomobilu 20
Pozicije sedenja 20
Udobje (oblazinjenje) 20
Varnost materialov
Dodatno se oceni še prisotnost škodljivih snovi in kemikalij, ki lahko le zniža skupno oceno. 

0

Ocenjena je namestitev z otroci in testnimi lutkami na sprednji sedež, zadnji zunanji in sredinski sedež, če je avtosedež namenjen taki uporabi.

ADAC testi 2022

Glavni poudarki ADAC 05/2022

  • Testirali so 20 različnih modelov
  • Cene testiranih avtosedežev se gibljejo med 239 in 660 €
  • Izboljšave: ponovno testirani otroški avtosedeži so zaradi izboljšav dosegli boljše ocene

Na tokratnem ADAC testu je sodelovalo kar 20 različnih otroških avtosedežev. Testirali so jih glede na varnost, delovanje, ergonomijo in vsebnost škodljivih snovi. Med njimi najdemo v preteklosti že testirane avtosedeže, modele, ki so na testu nastopili pod novim imenom in pa modele povsem nepoznanih blagovnih znamk. Potrošniki smo lahko z ocenami testiranja zelo zadovoljni. Kar 11 modelov je doseglo oceno »dobro«, 8 pa oceno »zadovoljivo«. Zaradi visoke vsebnosti škodljivih snovi je bil en avtosedež ocenjen kot "slab".

Odgovorni starši se zavedajo, da je otrok varen le v avtomobilskem sedežu, ki je primeren njegovi starosti in velikosti. Vendar pa laik seveda ne more presoditi, kateri otroški sedež zagotavlja najboljšo zaščito v primeru trka. Prav zato je dobra referenca o varnosti prav ADAC-ov test otroških avtosedežev. Pri tem so pomembni varnost ob trku, ravnanje z vozilom in tudi testiranje na škodljive snovi.

V trenutnem testu otroških sedežev (jesen 2022) se je moralo izkazati 20 različnih modelov različnih velikosti in za različne starostne skupine. Rezultat: ADAC odsvetuje le en avtosedež. Preizkuševalci ADAC so v tkanini prevleke otroškega sedeža "Jané Koos i-Size R1 + iPlatform Comfy" našli naftalin in sredstvo za zaviranje gorenja TCPP, ki sta domnevno rakotvorna. Drugih 19 modelov presega zakonske zahteve. Zato so priporočljivi ali celo zelo priporočljivi. Za starejše otroke je najboljši sedež Britax Römer Kidfix i-Size, ki je dosegel oceno 1.8 in ga lahko najdete tudi v naši ponudbi.

Pa najprej poglejmo med zmagovalce posameznih skupin!

Cybex je letos na trg lansiral avtosedež Cybex Cloud Z2 i-Size. Le-ta je na ADAC testiranju dosegel oceno 2,1 »dobro«, skupaj za bazo pa še boljšo oceno 1,7 »dobro«. S serijo Cloud je CYBEX razvil ergonomski ležeči položaj. Na podlagi te inovacije lahko najnovejši Cloud Z2 i-Size v avtu postavite tudi v napol ležeč položaj. Ta nova funkcija omogoča večje udobje za otroka, ne da bi bila pri tem ogrožena varnost med vožnjo. Cloud Z2 i-Size ima tudi preizkušen sistem Linear Side-impact Protection (L.S.P.) za še večjo zaščito. Prve udarne sile ob nesreči zmanjša podaljšana bočna zaščita, ki je obrnjena proti vratom. Skupaj s prilagodljivo lupino avtosedeža tako zmanjša udarne sile do 25 % in jih usmeri stran od otroka.

Avtosedež Cybex Sirona Z2 i-Size je skupaj z bazo Z2 na jesenskem ADAC testiranju dosegel oceno 2,3 »dobro«. Ta avtosedež je primeren za otroke do 4. leta starosti in ima možnost vrtenja avtosedeža za 360° tako v sedečem, kot tudi v ležečem položaju. Vožnja v nazaj obrnjenem položaju zmanjša tveganje za poškodbe pri čelnem trku. Priporoča se, da Sirono uporabljate v nazaj obrnjenem položaju vsaj dokler otrok ni star najmanj 15 mesecev ali po možnosti dlje.

V skupini avtosedežev 1, 2, 3, ki so primerni za otroke v starostnem obdobju od 15 mesecev do 12 let je zmagovalec kategorije z oceno 2,5 »dobro« postal model blagovne znamke Maxi Cosi Titan Pro i-Size. Ta avtosedež je izdelan po najvišjih varnostnih standardih i-Size in vsebuje najnovejše tehnologije in inovacije. Ima namreč dodatno vgrajeno bočno zaščito 2.0 z izboljšanim blaženjem bočnih trkov, patentirano zaščito AirProtect® v opori za glavo, ki zmanjša tveganje za poškodbe glave do 20 %, posebna tkanina ClimaFlow pa izboljša kroženje zraka in zagotavlja otroku vedno udobno temperaturo.

Izjemno se je odrezal tudi avtosedež Britax Römer Kidfix i-Size, ki je z oceno 1,8 »dobro« postal zmagovalec kategorije. Ta avtosedež je namreč primeren za otroke od 3,5 pa vse do 12. leta starosti. Za primer prometne nesreče je Britax Römer razvil posebno blazinico XP-PAD za blažitev trka. Ta blazinica preprečuje, da bi otrok z bradico udaril ob prsni koš in obvaruje vrat. Poleg tega SecureGuard predstavlja dodatno četrto namestitveno točko zapenjanja. Poskrbi za odlično namestitev preko medenice in ščiti občutljiv predel trebuha. Avtosedež ima tudi dodatno bočno zaščito SICT, ki se nahaja na zunanji strani avtosedeža. Ta bočna zaščita se uporablja na strani, kjer so avtomobilska vrata in zmanjša sile pri bočnem trku do 40 %.

Izjemne ocene modelov iz naše ponudbe

V naših poslovalnicah najdete bogato ponudbo različnih modelov otroških varnostnih avtosedežev priznanih blagovnih znamk, za vse starostne skupine in za vse tipe vozil.

Naše osnovno vodilo pri naboru otroških varnostnih avtosedežev je poleg funkcionalnosti in cene tudi varnost, ki jo sedeži zagotavljajo malim sovoznikom. Modeli blagovnih znamk kot so Cybex, Maxi-Cosi, Britax Römer, Nuna, BeSafe, Peg Perego in drugi so del naše stalne ponudbe. Nekatere modele pa pričakujemo v prihodnjih meseceh, zato vas vabimo, da redno spremljate naše novosti.

Pred nakupom otroškega sedeža se starši seznanite s ponudbo; pri tem so vam lahko v pomoč rezultati testov otroških sedežev ADAC. Rezultati od leta 2020 so neposredno primerljivi s trenutnimi rezultati, vsi sedeži, ki so bili od leta 2015 ocenjeni kot zelo dobri, dobri in zadovoljivi, so še vedno priporočljivi.

ADAC poleg tega priporoča, da se posvetujete s strokovnjakom, saj lahko napake pri uporabi znatno zmanjšajo zaščitni učinek otroškega sedeža v primeru nesreče. Pomembno je, da se v trgovino odpravite z lastnim vozilom in otrokom, da pred nakupom preizkusite ustrezen avtosedež.

 

1. Britax Römer Kidfix i-Size

Ta izjemni avtosedež je zmagovalec kategorije na ADAC testu jesen 2022 in je primeren za otroke od 3,5 do 12 let. Opremljen je s preizkušenimi XP-PAD, SecureGuard in SICT sistemi; je eden najvarnejših avtosedežev v svoji skupini. Za primer prometne nesreče je Britax Römer razvil posebno blazinico XP-PAD za blažitev trka. Ta blazinica preprečuje, da bi otrok z bradico udaril ob prsni koš in obvaruje vrat. SecureGuard predstavlja dodatno četrto namestitveno točko zapenjanja. Poskrbi za odlično namestitev preko medenice in ščiti občutljiv predel trebuha. Dodatna bočna zaščita SICT se nahaja na zunanji strani avtosedeža. Ta bočna zaščita se uporablja na strani, kjer so avtomobilska vrata in zmanjša sile pri bočnem trku do 40 %. Sedežni del z visokim hrbtnim naslonom poskrbi za zaščito od glave do bokov. Naslon za glavo lahko enostavno prilagodite velikosti vašega otroka. 

Absolutni zmagovalec ADAC 05/2022!

ADAC ocena: 1,8 (dobro)

Več o avtosedežu

2. Maxi-Cosi Titan Pro i-Size

Titan Pro i-Size je na ADAC testiranju jesen 2022 dosegel oceno 2,5 in s tem postal zmagovalec kategorije 1/2/3. Otrokom in staršem nudi najboljšo zaščito, večjo varnost, vzdržljivost in zanesljivost. Ta avtosedež je zasnovan za varno potovanje otrok od 15 mesecev do 12 let starosti. Avtosedež je izdelan po najvišjih varnostnih standardih i-Size in vsebuje najnovejše tehnologije in inovacije. Ima dodatno vgrajeno bočno zaščito 2.0 z izboljšanim blaženjem bočnih trkov. Patentirana zaščita AirProtect® v opori za glavo zmanjša tveganje za poškodbe glave do 20 %, oblazinjenje pa izboljša udobje vašega otroka. Posebne tkanine ClimaFlow pa izboljšajo kroženje zraka in zagotavljajo otroku vedno prijezno temperaturo.

ADAC ocena: 2,5 (dobro)

Več o avtosedežu

3. Cybex Sirona Z2 i-Size + baza Z2

Z oceno »dobro 2,3« je na tokratnem testu blestel model Cybex Sirona Z2 i-Size z bazo Z2. Ta avtosedež ponuja položaj, obrnjen nazaj in naprej, s prilagodljivim udobjem za odraščajočega otroka. Zahvaljujoč svojemu mehanizmu vrtenja 360° je zelo enostavno izbrati med položajem obrnjenim nazaj ali položajem obrnjenim naprej. Namestitev tega avtosedeža poteka popolnoma brez napora, saj ga je mogoče obrniti na stran k vratom avtomobila tudi v ležečem položaju. Vgrajena LSP zaščita pred bočnim trkom dodaja temu izdelku še večje varnostne standarde. Vožnja v nazaj obrnjenem položaju zmanjša tveganje za poškodbe pri čelnem trku. Priporoča se, da Sirono uporabljate v nazaj obrnjenem položaju vsaj dokler otrok ni star najmanj 15 mesecev ali po možnosti dlje. Vgrajen sistem linearne zaščite pri bočnem trku (L.S.P.) Sirone Z2 i-Size ponuja večjo varnost v primeru bočnega trka. V kombinaciji z lupino, ki absorbira energijo, zmanjša silo bočnega trka za približno 25 %.

ADAC ocena: 2,3 (dobro)

Več o avtosedežu

4. Cybex Cloud Z2 i-Size + baza Z2

Najnovejši avtosedež Cybex Cloud Z2 in baza Z2 je na ADAC testu jesen 2022 dosegel fantastično oceno 1,7. S serijo Cloud je Cybex razvil ergonomski ležeči položaj. Na podlagi te inovacije lahko najnovejši Cloud Z2 i-Size v avtu namestite tudi v napol ležeč položaj. Ta nova funkcija omogoča večje udobje za otroka, ne da bi pri tem bila ogrožena varnost med vožnjo. Cloud Z2 i-Size ima preizkušen sistem Linear Side-impact Protection (L.S.P.) za večjo zaščito. Prve udarne sile ob nesreči zmanjša podaljšana bočna zaščita, obrnjena proti vratom. Skupaj s prilagodljivo lupino avtosedeža zmanjša udarne sile do 25 % in jih usmeri stran od vašega otroka. Dizajn, varnost in funkcionalnost so tudi v središču izdelka Isofix podnožja Z2, ki služi kot podlaga za modularni sistem Z2 linije in je naslednik preverjenega modularnega sistema Z linije.

ADAC ocena: 1,7 (dobro)

Več o avtosedežu