nasvet pikapolonice
Je poletna nosečnost res bolj naporna?

Sončno poletje običajno spremljajo tudi visoke temperature, ki so za nekatere sicer zelo prijetne, številnim nosečkam pa povzročajo kar nekaj preglavic. Seveda je ob tem treba poudariti, da je vsaka nosečnost, ne glede na letni čas, drugačna in da nikakor ne velja, da se vse nosečnice v poletnih mesecih soočajo z enakimi izzivi. Ne glede na to, ali ste noseče pozimi ali poleti – morda boste nosečnost preživele brez posebnih naporov, lahko pa se zgodi tudi, da bo to obdobje za vas izredno težavno.

Kljub temu pa visoke temperature (še posebej, kadar nas doleti vročinski val) pomenijo v času nosečnosti nekatere dodatne izzive. V nadaljevanju razkrivamo, na kaj morajo biti nosečke v vročih poletnih mesecih posebej pozorne in kaj o svojih izkušnjah s poletno nosečnostjo pravijo nekatere mamice, ki nakupujejo v Pikapolonici.

Zakaj je poletje še posebej naporno za noseče ženske?

Visoke temperature so lahko problematične za vsakogar, nosečnice pa so nanje še posebej občutljive. Zatekanje gležnjev je, na primer, v nosečnosti zelo pogosta težava, visoke temperature pa jo samo še dodatno stopnjujejo. Dehidracija je lahko problematična tako za visoko noseče ženske kot tudi za tiste v prvem trimesečju, saj so takrat jutranje slabosti za mnoge najbolj intenzivne. V mislih moramo imeti, da ne skrbimo samo zase, temveč tudi za drobcena bitja, ki rastejo pod našimi srčki.

Noseče ženske morajo biti v poletnih mesecih posebej previdne, saj so lahko visoke temperature in z njimi povezane težave nevarne tako za bodoče mamice, kot tudi za njihove dojenčke.

Predvsem je pomembno, da poslušate svoje telo in mu nudite tisto, kar najbolj potrebuje. Ste žejne? Pijte. So vaše noge utrujene? Sedite ali, še boljše, lezite. Tudi ko se vam zdi, da ste danes že predolgo počivale, pa se nekako vseeno ne počutite dovolj spočite, si privoščite dodatno uro ležanja na kavču. Vaše dobro počutje je v tem času na prvem mestu.

Privoščite svojemu telesu tisto, kar najbolj potrebuje.
Privoščite svojemu telesu tisto, kar najbolj potrebuje.

Kako si lahko olajšate nosečnost sredi vročinskega vala?

Drage nosečke, brez skrbi. Z nekaj enostavnimi triki si lahko precej olajšate poletne dni, tudi, kadar je vročina neznosna.

  1. Pijte dovolj vode. Prva, najbolj zdravorazumska in najbolj pomembna stvar je v poletnih mesecih zagotovo uživanje zadostne količine tekočine. To še posebej velja za nosečke. Kadar opazite zatekanje, brž popijte kozarec vode.
  2. Ne pozabite na ključne izdelke, ki jih potrebujete, ko zapustite svoj dom. Zelo vam bodo koristili vlažilni robčki, s katerimi se lahko osvežite Ko se odpravljate od doma, ne pozabite s seboj vzeti stekleničko hladne vode. Najbolje je, da izberete termovko, da se tekočina ne segreje.
  3. Izogibajte se škodljivim UV žarkom. V najbolj vročem in sončnem delu dneva je priporočljivo, da ostanete v notranjih prostorih, v vsakem primeru pa se izogibajte škodljivim sončnim žarkom. Med vožnjo z avtobusom je, na primer, priporočljivo, da sedete na sedež, kjer boste imeli dotok zraka in hkrati ne boste direktno izpostavljeni sončni svetlobi.
  4. Zadržujte se v klimatiziranih prostorih. Če le imate možnost, poskrbite, da se, vsaj v najbolj vročem delu dneva, zadržujete v okolju, kjer se boste lahko po potrebi dovolj ohladili.
  5. Poiščite inovativne načine za ohlajanje svojega telesa. Hladen tuš ali kopanje v domačem bazenu sta odlična načina za premagovanje poletne vročine, vsekakor pa nista edina. Termofore, plastenke vode ali celo brisače lahko ohlajate v zamrzovalni skrinji in se z njimi izmenično ohlajate. Mrzla brisača okrog vratu je še kako prijetna! Sploh za tiste, ki v najtoplejšem delu dneva nimate dostopa do klimatiziranih prostorov.
  6. Izogibajte se sintetičnim materialom. Lahka bombažna oblačila so poleti nepogrešljiva. V sintetičnih in umetnih materialih vam bo še bolj vroče, zato se jih, če se le da, poskušajte izogibati.

Najbolj pomembno je, da pijete dovolj vode. Dehidracija je lahko izredno nevarna.
Najbolj pomembno je, da pijete dovolj vode. Dehidracija je lahko izredno nevarna.

Ali ima poletna nosečnost tudi svoje prednosti?

Seveda! Vsak letni čas ima svoje prednosti in poletje ni nobena izjema. Naj vas poletne nosečnosti ne bo strah, saj imajo številne mamice z njo zelo prijetno izkušnjo.

Prav tako lahko v poletnih dneh uživate v nekaterih stvareh, ki jih hladnejše jesenske, zimske in pomladne temperature ne omogočajo.

  • Lahkotna poletna oblačila so izjemno udobna in prijetna. Številne mamice pravijo, da jim je bilo v poletni nosečnosti najbolj všeč to, da se jim ni bilo treba oblačiti večplastno. Preprosta obleka in udobni sandali so vse, kar poleti pravzaprav potrebujemo.
  • Dopust na morju (ali morda kje drugje?) je odlična sprostitev za mlade družine, preden se jim pridruži novi družinski član. Seveda se lahko na dopust odpravite v kateremkoli letnem času, vendar so vam poletnih mesecih na voljo najbolj raznolike opcije.
  • Sveža zelenjava in sadje = zakon! V poletnih mesecih je dostop do svežih izdelkov še veliko lažji. Kaj je boljšega od svežega paradižnika z domačega vrta? Njam.

Obožujemo lahek poletni jedilnik. Je všeč tudi vam?
Obožujemo lahek poletni jedilnik. Je všeč tudi vam?

Pikapolonica sprašuje mamice in nosečke

Zanimalo nas je, kakšne izkušnje s poletno nosečnostjo imajo mamice, ki nakupujejo v prodajalnah Pikapolonica. Za njihova mnenja in komentarje smo povprašali kar na našem Facebook profilu in dobili smo kar nekaj zanimivih komentarjev.

Kot pričakovano so mnenja o poletni nosečnosti deljena. Nekatere mamice pravijo, da je bila njihova nosečnost grozno naporna, druge so jo preživele zelo lahkotno.

Večinoma so bile izkušnje mamic in nosečk, ki so se odzvale, pozitivne. Kljub temu pa se seveda pojavljajo tudi težave, vezane predvsem na vročino, neizmerno žejo, krče v nogah in še in še. Nekatere mamice so povedale, da je bila nosečnost v poletni vročini zanje izjemno naporna. Pomembno je, da poskušamo zmeraj ostati pozitivno naravnane.