Porod ali "A bom res to zmogla?"
Ste ena izmed tistih, ki se vsakič, ko poslušajo zgodbe o porodu, sprašujejo: "Le kako to zmorejo?" 

Zdaj pa ste tudi vi tik pred porodom in se tistega dneva skrajno bojite in si na skrivaj želite, da bi ga lahko kar preskočili. Ne bojte se, tudi vi ste dovolj močni, da boste zmogli! Da boste na ta dan kar najbolje pripravljeni, pa smo odgovorili na nekaj najpogostejših vprašanj, s katerimi boste lažje dočakali ta srečen dan.

Kako vem, da se je začel porod?

Da se je začel porod rečemo takrat, ko so prisotni redni popadki, ki se pojavljajo z razmikom 5 minut in povzročijo odpiranje materničnega ustja ali odtekanja plodovnice (ko "odteče voda"). Za začetek poroda morajo nujno biti prisotni redni popadki, saj le odtekanje plodovnice še ne pomeni začetka poroda. Vendar tudi popadki niso enaki popadkom – šibkejši popadki, ki ne privedejo do odpiranja materničnega ustja, so lahko nosečniški popadki in govorimo o "lažnem porodu".

Ali se moram odpraviti v porodnišnico takoj, ko začutim popadke?

Ne, v porodnišnico ni treba hiteti takoj ob prvih blažjih popadkih, se pa kar odpravite:

 • v kolikor ne zaznate gibov plodu ali jih zaznate manj (manj kot 10x v enem dnevu),
 • ko vam odteče plodovnica (ali vsaj menite, da vam je odtekla),
 • ko se popadki pojavijo na vsakih 5–10 minut,
 • če v trebuhu začutite nenadno, močno bolečino, ki hitro ne popusti,
 • v kolikor opazite močnejšo krvavitev iz nožnice,
 • če so vam zdravstveni delavci posredovali posebna navodila zaradi zapletov v nosečnosti (hud glavobol, izmerjen visok pritisk, slabo splošno počutje, bliskanje pred očmi ...).

Kaj moram vzeti s seboj v porodnišnico? 

Torbo, ki jo boste vzeli s seboj pripravite že kakšen mesec pred porodom, saj vas lahko preseneti.
Vsekakor ne smete pozabiti na:

 • napotnico za porod,
 • zdravstveno kartico,
 • materinsko knjižico z vpisanimi predporodnimi preiskavami,
 • originalen izvid krvne skupine in faktorja RhD,
 • stvari za osebno higieno,
 • osebne potrebščine, ki jih lahko dobite tudi v porodnišnici: copate, spalno srajco, haljo, higienske vložke in
 • spodnjice,
 • morebitni porodni načrt.

Kaj se zgodi, ko pridem v porodnišnico?

Ob prihodu v porodnišnico bo osebje najprej preverilo vaše stanje in stanje vašega otročka – povzeli bodo amamnezo, izmerili tlak ter temperaturo matere, posneli srčni utrip otročka (CTG) in morda opravili ultrazvočno preiskavo. Seveda pa morajo opraviti tudi vaginalni pregled, da ugotovijo ali se je porod že začel.

Če se porod še ni začel in je stanje mamice in otročka dobro, se lahko zgodi, da vas odpustijo domov z nadaljnimi navodili.

Če se porod ni začel, kljub dokazanemu odtekanju plodovnice, boste najverjetneje sprejeti na opazovanje. V večini primerov se porod začne spontano v 24 urah od začetka odtekanja plodovnice. Če se porod ne začne, lahko spodbudijo dozorevanje materničnega ustja – seveda se o načinu in postopkih vedno pogovorijo tudi z vami.

V primeru pravega začetka poroda pa boste sprejeti v porodno sobo.

Se moram obvezno obriti in ali je obvezen klistir?

Britje in klistir nista obvezna, nekatere porodnišnice to omogočajo na vašo željo. 

Ali je lahko pri porodu prisoten partner? 

Pri porodu je običajno lahko prisoten partner, možno je celo, da porodnišnica omogoča navzočnost dveh oseb (partner, starš, doula ...). Preverite ali porodnišnica kot pogoj za prisotnost na porodu zahteva opravljeno materinsko šolo.

Med porodom se lahko gibate, a ne pozabite na tekočino.
Med porodom se lahko gibate, a ne pozabite na tekočino.

Ali moram med porodom samo ležati ali se lahko tudi gibam?

Ob normalnem porodu je najbolje, da sami ugotovite, kateri položaj vam najbolj ustreza med popadki. Običajno so popadki močnejši, če ležite na boku, sedite ali stojite. Poskusite lahko tudi položaje z uporabo gimnastične žoge, pručke, različnih blazin. Poskusite se gibati po prostoru, morda se tudi stuširajte. Vsekakor vam ni treba ležati v postelji, tudi druge mamice boste opazile, da se med porodom sprehajajo po oddelku.

Lahko med porodom tudi kaj pojem ali popijem?

Tudi med porodom lahko kaj prigriznete, najboljše so energetske ploščice, ki vam bodo dale energijo a ne obležijo v želodcu. Vsekakor ne pozabite na tekočino – pijte vodo, čaje ali energetske napitke, ki bodo poskrbeli za dovolj energije in moči.

Kako lahko storim, da med porodom lajšam bolečino?

Naravnih pomagal, ki pomagajo pri lajšanju bolečine, je kar nekaj med najbolj znanimi so menjava položaja, toširanje in masaža križa. Seveda pa vam lahko pri lajšanju bolečin pomagajo tudi z  intravenskimi sredstvi za lajšanje bolečine (npr. petidin).

Kateri so lahko zapleti pri porodu?

Včasih se lahko zgodi, da je zaradi ogroženosti mamice ali otroka potrebno napraviti vakuumsko ekstrakcijo ploda ali carski rez – odvisno od faze poroda.

Pri vakuumski ekstrakciji področje najprej omrtvičijo z lokalnim anestetikom običajno pa je potrebno tudi prerezati presredek.

Ko je carski rez potreben zaradi ogroženosti dojenčka, ga opravijo v splošni anesteziji. 

Prvi trenutki z vašim malim sončkom vam bodo ostali vedno v spominu.
Prvi trenutki z vašim malim sončkom vam bodo ostali vedno v spominu.

Kaj se zgodi, ko se dojenček rodi?

Običajno takoj po rojstvu novorojenčka takoj položijo mamici na trebuh, da pride do stika kože s kožo. Ko popkovina preneha utripati, jo prerežejo (lahko tudi partner ali mamica). V prve pol ure do ene ure po rojstvu se spodbuja prvo dojenje, opravijo pa se tudi prve meritve (tehtanje, merjenje).

Ne pozabite:
Po rojstvu dojenčka sledi še porod posteljice. V kolikor se izloči cela, ni potrebe po čiščenju maternice. 

Mamica običajno ostane v porodni sobi še 2–3 ure na opazovanju, predvsem zaradi nadzora nad krčenjem maternice in količino krvavitve.

Kako dolgo moram ostati v porodnišnici?

Po porodu boste premeščeni na porodniški oddelek, kjer vas po porodu spremlja babica, ki vas začne navajati na samostojnost pri negi in dojenju.