Dobila bova dojenčka! Kaj pa zdaj?

Nasvet mami Gabrijele: Uživaj v materinstvu!

Od trenutka, ko postaneš mamica, se tvoje življenje vrti le okrog otroka in njegovih potreb. Privajaš se na spremembe, spoznavaš otroka in navezuješ stik z njim, uriš se v hranjenju, previjanju in uspavanju ter spremljaš vsak njegov gib. Prav ničesar ne želiš zamuditi; nobenega nasmeška, nobenega glasu, nobenega obrata s trebuščka na hrbet. To so neprecenljivi trenutki in predobro razumem, kako se počutiš, ker sem tudi sama pri obeh otrocih želela biti ves čas prisotna, ves čas na voljo, ves čas najboljša mama. Svet se je skrčil le na drobno bitjece, ki me je ves čas želelo ob sebi, jaz pa sem ga kar naprej pestovala, ga ure in ure samo opazovala in pri tem pozabila nase.

Ključne točke, ki vama bodo pomagale prebroditi prvi šok:

  • Veselita se novice, pred vama je čarobno obdobje polno raznovrstnih občutkov.
  • Posvetita čas sebi in se tudi miselno povežita s svojim prihajajočim dojenčkom.
  • Pripravita vse potrebno vsaj kakšen mesec pred predvidenim rokom, da se izogneta stresnim pripravam tik pred porodom.
  • Uživajta življenje, preberita dobro knjigo, pojdita s prijatelji na čaj.
  • Preprosto ljubita sebe in življenje!


V navalu čustev, v oblačku neskončne sreče in ob kupu novih obveznosti, mamica prehitro pozabi na svoje počutje, svoje zdravje in svoje zadovoljstvo. Prepričane smo, da se moramo popolnoma predati otroku in pri tem pozabljamo, da zanj ne bomo mogle poskrbeti, če ne bomo najprej poskrbele zase. Si želiš, da bi lahko v miru spila kavo, pojedla kosilo ali si vzela 10 minut v kopalnici? Ne imej slabe vesti. Zato nimaš otroka nič manj rada, zato otrok ne bo čutil pomanjkanja ljubezni in bližine in zato nisi slaba mama. Si samo mama, ki se trudi najbolje poskrbeti za svojega otroka. In obstajajo pripomočki, ki ti bodo pri tem pomagali, ki bodo tvojemu otroku zagotovili varnost in udobje, ki ga bodo pomirili, ko ne boš ob njem, ki ti bodo olajšali marsikatero opravilo in ti omogočili nekaj minut za jutranje urejanje, hranilen zajtrk, hišna opravila in večerno sprostitev. Gre za pripomočke, ki otroka navajajo samostojnosti in samozadostnosti, tebe pa nekoliko razbremenijo in ti omogočajo, da v materinstvu resnično uživaš.


Tvoj otrok potrebuje spočito, energično in srečno mamico in tvoja naloga je, da mu prav to omogočiš. Zapomni si, da lahko le zadovoljna mama z nasmeškom na obrazu poskrbi za svojega otroka.

Gabrijela Ajhmajer Neuvirt

Mamica, ki je delila izkušnje:

Gabrijela Ajhmajer Neuvirt, mama blogerka, Mamin Twist