Gnezdenje v času nosečnosti

Kaj je gnezdenje in kako lahko to izjemno obdobje nosečnosti še obogatite?

Če ste v poznejših fazah nosečnosti, ko se vam zdi, da je pretežko ostati budna 5 ur skupaj, vsake stopnice pa se zdijo kot netrasirana pot na Everest, hkrati pa čutite nujo po čiščenju in urejanju doma, potem morda gnezdite.

 

Nekateri menijo, da je gnezdenje vgrajen materinski instinkt, drugi pa o tem niso tako prepričani. V vsakem primeru se mnoge nosečnice v zadnjem trimesečju nosečnosti spremenijo v zaposlene čebelice.

Če se to dogaja tudi vam in se sprašujete, kaj točno je gnezdenje in kako to obdobje maksimalno izkoristiti v prid sebi in bitju, ki bo kmalu pokukalo na svet, potem ste na pravem mestu.

Ne pozabite

  1. Naslovite morebitne občutke napetosti pred porodom
  2. Počivajte
  3. Bodite v stiku s svojim telesom
  4. Spakirajte svojo bolnišnično torbo
  5. Spakirajte stvari za vašega dojenčka
  6. Dokončajte otroško sobo
  7. Uredite otrokov prostor v svoji spalnici

Kaj je gnezdenje?

Gnezdenje povezujemo z željo po čiščenju in urejanju bivalnega prostora v zadnjem obdobju nosečnosti. Izraz smo si izposodili iz živalskega sveta, ko v pričakovanju zaroda živali ritualno izvajajo določene aktivnosti. Ljudje izraz pogosto uporabljajo za nosečnice s podobnimi navadami. Četudi ste imeli nosečniško utrujenost, se tako lahko nekega dne zbudite z nenadno potrebo, da svoj dom preuredite in pripravite na otroka.

Ne gre pa le za čiščenje in urejanje doma – gnezdenje lahko ima več oblik. Morda boste brskali po omarah, kuhali, kupovali nove stvari za dojenčka, zlagali in prelagali oblačila, prestavljali pohištvo, krasili otroško sobo ali naredili velike zaloge potrebščin in dodatkov za dojenčka.

Če imate rok pozno spomladi ali v začetku poletja, je lahko želja po gnezdenju intenzivnejša. Spomladi se namreč pri mnogih pojavi želja po "spomladanskem čiščenju". Mogoče po dolgi zimi potrebujemo katarzično čiščenje, ki ga udejanjimo s čiščenjem in se tako pripravimo na uživanje zunaj v toplem vremenu. V vsakem primeru lahko to še okrepi vaše želje po gnezdenju.

Ne želite, da bi v zadnjem trimesečju ves čas le tekali po hiši, čistili ter urejali dom. Pomembno je tudi, da se spočijete in poskrbite zase ter za svoje odnose s prijatelji, družino in partnerjem.

Ne gnezdijo vse mamice, zato ne bodite presenečeni, če gnezdenje sploh ne bo potrkalo na vaša vrata. Nekatere ženske imajo potrebo po čiščenju in urejanju, medtem ko imajo druge potrebo po sedenju na kavču in gledanju televizije ali branju dobre knjige. Oboje je v redu in popolnoma normalno.

Ne glede na to, ali je gnezdenje v ženskah trdno zasidrano ali ne, v nas tli želja po ustvarjanju varnega, zdravega in spokojnega prostora za celotno družino in še posebej za našega novega prišleka.

Praviloma pa se ustavi vedno, ko se otrok rodi. Razlog je lahko v tem, da je želja po gnezdenju minila ali pa preprosto za to ni več dovolj časa. Zato uživajte v tem obdobju, če vam je bilo naklonjeno. Užijte ga in sprejmite kot naraven proces čustvene priprave na sprejem otroka v vaše srce in dom!

 

Urejanje otroške sobe pred rojstvom otroka

Najpogostejše dejavnosti v obdobju gnezdenja

Kakšen je najboljši izkoristek obdobja gnezdenja med nosečnostjo? Seznam je namenjen temu, da vas v obdobju gnezdenja usmeri v produktivne dejavnosti, ki vam bodo pomagale, da se pripravite na prihod vašega otroka.

1 Čiščenje doma

Če vas zagrabi želja po čiščenju, jo izkoristite! Običajna čistila niso nevarna plodu, vendar pa lahko izdelek z močnim vonjem vpliva na vašo jutranjo slabost. Najbolj vam priporočamo uporabo blagih, ekoloških čistil, ki so otroku prijazni tudi po rojstvu.

2 Odstranjevanje navlake

Preden se lotite preurejanja prostorov, se najprej znebite vseh nabranih stvari, ki je ne potrebujete več. Če so še uporabne, razmislite o tem, da jih podarite naprej.

3 Urejanje otroške sobe

Ena izmed najbolj priljubljenih dejavnosti v obdobju gnezdenju je opremljanje nove otroške sobe. Od barvne sheme do tega, katero otroško posteljico in pohištvo boste vključili - na voljo je toliko zanimivih stvari.

4 Okraševanje in dekoriranje

Če se sobica zdi nekoliko prazna ali dolgočasna, jo obogatite s poslikavami, stenskimi nalepkami ali tudi kakšno lončnico. Ne pozabite pa tudi na dodatke, kot so škatle za shranjevanje igrač, nočne svetilke in okrasne blazine, ki v otroški sobici s svojo igrivostjo pričarajo čudovito vzdušje.

5 Fotografije!

Zdaj je čas za urejanje starih fotografij. Izpolnite fotoalbume in razstavite nekaj svojih najboljših fotografij!

Urejanje dojenčkovih fotografij

6 Prezračite svoje omare

Prevetrite svojo omaro in razmislite, katera oblačila ste dejansko nosili v zadnjem letu. Katera oblačila vam prinašajo užitek in veselje, ko se jih dotaknete? Vse ostalo podarite v dobrodelne namene, da naredite prostor za novo! Obdržite pa tiste kose, v katerih boste zlahka dojili. Ali imate kakšne nedrčke za dojenje?

7 Operite otroška oblačila

Ali imate vse kose oblačil, ki jih boste potrebovali v prvem mesecu? Pripravite vsa oblačila za dojenčka in jih operite ter pripravite za čas, ko pride domov.

8 Inventura dojenčkovih osnovnih potrebščin

Katere potrebščine potrebujete za dojenčka? Imate vse? Kaj je treba še kupiti? Načrtujte potrebščine, ki jih potrebujete: kaj si boste izposodili in kaj boste kupili. Predvsem pa dajte pozornost pripomočkom, ki jih morate bolj naštudirati in so ključni za varnost in zdravje vašega dojenčka. Preverite celoten sezam tukaj.

9 Priprava hrane

Čeprav kuhanje ne spada nujno med gnezditvene dejavnosti, je delanje zalog predpripravljene hrane dobra ideja. Ker boste imeli ob rojstvu otroka manj časa, razmislite o pripravi in zamrzovanju obrokov, ki jih boste lahko hitro pogreli in pojedli, ko bo dojenček pretresel vašo dnevni ritem.

10 Avto

Ko gre za otroški avtosedež, ga morate ne le kupiti, temveč tudi namestiti! Večina bolnišnic vas ne bo pustila domov brez pravilno nameščenega avtosedeža, zato ga namestite že nekaj tednov pred rokom poroda. Poleg tega se boste zaradi vožnje z otrokovim avtomobilskim sedežem še bolj veselili njegovega prihoda novega sopotnika! Ne pozabite pa tudi na čiščenje vozila! V njem se bo vaš dojenček pripeljal v svoj novi dom, ki ste ga zanj tako skrbno urejali.

11 Pakiranje za veliki dan

Sestavite seznam stvari, ki jih boste potrebovali in že vnaprej spakirajte torbo, ki jo boste vzeli s seboj v porodnišnico. Oblačila za dojenčka? Pleničke? Pa za vas? Sveža oblačila, kozmetika, nega? Ne pozabite nakupiti tudi vseh prigrizkov, ki bi jih želeli imeti s seboj v porodnišnici na veliki dan! Sladko, slano, kislo? Naj ne manjka zalog ;)

Pakiranje pred porodom

 

Vlaganje v gnezdo je naložba v rast

Tako, sedaj ste vse spraznili, počistili, reciklirali, preuredili, dekorirali, zavarovali, obrnili na glavo in vdihnili domu novo dušo, nov pomen in novo energijo. Kako vam je všeč vaše gnezdo?
Naj bo njegova glavna sestavina ljubezen. Karkoli boste postavili v prostor, naj izhaja iz vaše intuicije, saj ste jo celotno obdobje nosečnosti nezavedno razvijali. Tako boste otroka rodili v gnezdo, naravno oplemeniteno z najboljšo možno energijo in mu omogočili spokojno, varno in udobno zatočišče in izletišče v širni svet.