Nosečnost je danes drugačna

Virus, epidemija, covid 19, karantena…najbolj prepoznavne besede v letu 2020, ki so se žal uresničile v naših življenjih in še vedno trajajo. Covid je prizadel skoraj celotno populacijo po celem svetu, vse generacije od žensk do moških, od starejših do mladih, od bolnikov s pridruženimi boleznimi do popolnoma zdravih ljudi, prizanesel pa ni niti nosečnicam. Zaradi tega virusa smo bili primorani spremeniti način življenja, se marsikateri stvari odpovedati in se prilagoditi.

Sama nosečnost v času covida je nekoliko drugačna kot nosečnost, ko je bilo življenje še normalno. Nosečke zdaj spadamo v rizično skupino in moramo še toliko bolj paziti nase. Ko pod srcem nosiš novo življenje, si enostavno pozoren na vsako malenkost in če se ti ne boš počutil dobro, se tudi nerojeno dete ne bo.  Nosečnice bolj paziti nase, omejite stike, se gibajte na svežem zraku, se izogibajte zaprtim prostorom, upoštevajte navodila razkuževanja rok in higiene. Sama covida nisem prebolela in ob tem se porajajo številne skrbi. Nosečnicam nam že sedaj radi ponagajajo hormoni, smo bolj čustvene in raznežene. Veliko skrbi nas obdaja, a ne smemo dopustiti, da to vpliva na našo nosečnost in naše majhne sončke.

Ne pozabite! 

Nosečnice in mamice z dojenčki v Pikapolonici prejmete posebne ugodnosti za nosečnice in mamice dojenčkov. Vsak dan se vam na klubski kartici Pikapolonica zbira 3 % bonus. Vsak torek pa lahko koristite posebne torkove ugodnosti zraven 3 % bonusa prejmete še takojšnji 10 % popust. 

Preverite kako do ugodnosti TUKAJ.

Obdobje gnezdenja

Zadnja dva meseca nosečnosti sem doma nekako mogla zapolniti. Odločila sem se za gnezdenje. Niti nisem imela še pripravljenih stvari za novorojenčka, skoraj nič kupljenega, poleg tega pa sem nekako mogla zapolniti čas, da mi je hitreje minilo. Kako sem se zadeve lotila? Naredila sem si seznam pripomočkov in opreme za dojenčka. Preiskala sem spletno trgovino pikapolonica.si, ogromno stvari naročila preko spleta, največji nakup pa sem opravila kar v fizični prodajalni Pikapolonica na Jesenicah.

Rešilo me je to, da sem večje stvari, kot so komoda, posteljica in nekaj drugih stvari že imela ogledano od prej, ko sem še delala, tako da sem stvari le naročila sodelavki in jih prevzela. Doma sem si vzela čas. Vse stvari sem zložila na svoje mesto, vsa oblačilca razporedila v omari po velikosti. Sestavljanje posteljice pa sem prepustila partnerju in moram reči, da se je odrezal odlično.

Nosečnost je res čarobno obdobje. 
Nosečnost je res čarobno obdobje. 

Pripravimo se na odhod v porodnišnico

Približno 1 mesec pred predvidenim porodom sem pripravila še torbe za v porodnišnico. Eno zame in eno za dojenčka. Da ne boste mislili, pripravi nisem posvetila celotnih dni, vmes sem se zamotila s pisanjem nosečniškega dnevnika, čiščenjem stanovanja, skoraj vsak dan pa sem si privoščila daljši sprehod na svežem zraku, da sem ponoči lahko normalno spala. Postala sem pravi master chef v kuhinji, počivala pa sem, ko se mi je zahotelo. Dnevi so leteli in kar na enkrat imam samo še nekaj dni do poroda. Zdaj lahko rečem, da sem karanteno do poroda izkoristila v polni meri, ampak žal sama. V času ponorelih hormonov pogrešam družbo prijateljic, s katerimi bi se morala ves ta čas brezskrbno družiti in se veseliti novega rojstva, manjka mi bližina družine, toplih in iskrenih objemov, ki ti pravijo, da bo vse v redu, tako pa sem fizične stike morala zamenjali za stike na daljavo. To je davek ki ga nosečnice plačamo v času covida.

Jaz se tolažim z mislijo, da bo tudi to obdobje minilo. Da bo nekoč vse kot je bilo, ne še tako hitro, ampak bo. Do takrat pa vsem nosečkam svetujem, da pazite nase in na bitje, ki ga nosite pod srcem, čim bolj izrabite druženje on-line in se veselite prihoda novega življenja.

TOP 10 izdelkov, ki ne smejo manjkati na poti v porodnišnico

Zakaj sedaj nosečnice potrebujejo še več strpnosti in pomoči?

Zdravstveni delavci v skupnosti z nosečnicami lahko zmanjšajo stres, tako da poskrbijo, da so izpolnjene osnovne potrebe. To ni več samo hrana, stanovanje in zavarovanje. Potrebe, ki so se nekoč štele za dodatke, kot je internetna storitev, so zdaj bistvenega pomena. Bodoče mamice potrebujejo veliko topline, ljubezni, podpore in prijaznosti.

Glavo pokonci, uspelo nam bo!

Saša Hančič, mamica, zaposlena v Pikapolonici Jesenice

Mamica, ki je delila izkušnje:

Saša Hančič, mamica, zaposlena v Pikapolonici Jesenice