Kako pričarati nepozaben božični čas?

Leto je naokrog in konkretno smo že zakorakali v praznični december, mesec veselja, pričakovanja in čarobnosti. Za našo družino je to najlepši čas v letu, saj naš malček obožuje Božička, praznično drevesce, okraske, lučkeMamica in očka pa se maksimalno potrudiva, da je naš družinski čarobni december zares nepozaben.

'December je praznični mesec veselja, pričakovanja in čarobnosti.'

Praznične aktivnosti

S prazničnimi aktivnostmi pri nas doma pričnemo že v začetku meseca decembra in tako vsakodnevno poskrbimo za predbožično vzdušje in še bolj veselo pričakovanje božičnega dne. Tako nam čas do božiča mine kot blisk. Letos sem izdelala seznam decembrskih aktivnosti za celotno družino in vsak popoldan si vzamemo čas za kakšno skupno aktivnost. Izbrala sem predvsem dejavnosti glede na naše in predvsem Lukčeve želje in sposobnosti, zanimanja.

Praznične decembrske dni, božični dan ali čas božično-novoletnih počitnic si torej lahko odlično popestrimo z raznimi likovnimi dejavnostmi (npr. narišimo Božička, Severni tečaj …), ustvarjanjem (izdelava okraskov, božičnih lantern, prazničnih voščilnic, okraskov iz papirja, božičnih lutk …), branjem božičnih zgodbic, peko piškotov, pripravo božičnega napitka in sadne kupe, iskanjem zaklada Božičkovih škratov, postavljanjem šotora iz rjuh, okrašenega z božičnimi lučkami, izdelavo Božičkove delavnice iz kock, večernimi sprehodi z lanternami, izdelavo snežaka (pravega ali iz papirja – odvisno od vremenskih razmer), pri nas si pogosto pripravimo tudi čajanko in ples ob lučkah, tudi pismo Božičku smo že napisali, izdelali božično dekoracijo in z njo okrasili notranjost in zunanjost hiše.

Popestrite si praznični december:

- ustvarjajte (narišite Božička, Severni tečaj …),
- izdelujte okraske, voščilnice ...,
- berite božične pravljice,
- specite piškotke,
- zaplešite ob lučkah.

Praznovanje

Kot vsaka družina imamo tudi mi svojo tradicijo praznovanja božiča.  Za praznično dekoracijo prostora poskrbimo že prej v okvirju decembrskih aktivnosti, vnaprej tudi izberemo jedilnik in priskrbimo vse potrebne sestavine za praznične jedi. Tudi za praznične dobrote poskrbimo –  spečemo mufine, čokoladne kroglice ali rulado, kokosove kocke … Okraševanja prazničnega drevesca se vsako leto lotimo vsi skupaj, z božičnimi kapami na glavi in ob poslušanju božične glasbe. Na predbožični večer si skupaj pogledamo tudi kakšno božično risanko, pripravimo praznično mizo in si privoščimo praznično večerjo, za konec pa  pripravimo mleko ter prigrizek za Božička. Ko malček zaspi, pa z možem pripraviva vse potrebno za jutranje presenečenje. Letos bo to iskanje Božičkovega darila, do katerega bodo vodile Božičkove stopinje in puščica iz majhnih čokoladnih okraskov za smrečico. Zjutraj na božični dan nato  skupaj odpremo darila (letos bo darilo torej treba najprej poiskati) in si privoščimo zajtrk v pižamah, po prazničnem kosilu pa navadno sledi še praznično družinsko fotografiranje.

Spremenite vaš dom v božično deželo.
Spremenite vaš dom v božično deželo.


Obdarovanje

Naš malček, kot večina drugih otrok, na predbožični večer komaj čaka, da bo prišel Božiček in prinesel darila. Pri izbiri božičnih daril se mi zdi pomembno upoštevati otrokove želje in interese. Svoje želje glede darila je Luka letos narisal v pismu Božičku, jaz pa sem zraven zapisala še besedilo, po njegovem nareku. Kot vsako leto so tudi letos njegove želje igrače. Letos si je Luka zaželel novo otroško kuhinjo in avtomobilček. Glede na to, da zares rad kuha in se igra z avtomobilčki, vem, da bo daril zares zelo vesel. Zraven ga bo pričakalo še presenečenje: sestavljanka in zabavna poučna igra spomin, saj je v zadnjem času pokazal veliko zanimanja za tovrstne poučne dejavnosti.  

Odpiranje darila na božično jutro je za otroke in tudi za nas starše prav posebno doživetje – pogled na iskrice v očeh, ko otrok zjutraj v pižami odpira skrbno zapakirano darilo je zares neprecenljiv in spomin na ta prizor mi vedno znova in znova ogreje srce.

Veselje ob raziskovanju vseh daril je neizmerno.
Veselje ob raziskovanju vseh daril je neizmerno.

Še niste izbrali božičnih daril?

Za najmlajše lahko izberete  igrače za dojenčke (npr. kakšno plišasto igračko, ropotuljico ali  didaktične igrače …).

Večje otroke pa  lahko presenetite tako, da jim podarite različne plišaste igrače (npr. zelo zanimive za otroke so ročne lutke ali plišaste igrače, ki govorijo in hodijo …), kocke, različne knjige, pobarvanke, punčke in dojenčke za deklice ter avtomobilčke in avtoceste za fantke, za popestritev zimskih popoldnevov in obilo zabave  bodo super ideja družabne igre, sestavljanke, karte, za tiste, ki se radi igrajo igre vlog, otroške kuhinje, delavnice, za male ustvarjalce pa lahko izberete plastelin in kreativne sete, tudi glasbila so odlična izbira, otroci bodo prav tako veseli nahrbtnika ali figure različnih junakov, zelo dobrodošli bodo tudi pripomočki za igro na snegu

Pobrskajte po bogati ponudbi igrač za vse starosti otrok

V teh prazničnih dneh pa ne pozabimo, da je bistvo božiča ljubezen, družina. Svoj čas zato namenimo predvsem temu, da smo z našimi najdražjimi. Zato pripravimo otrokom nepozabne božične trenutke, ki jih ne bodo zlahka pozabili, saj bodo letošnji prazniki zares čarobni.

Maja Krajnc, mamica, učiteljica, lektorica, blogerka, ustvarjalka

Mamica, ki je delila izkušnje:

Maja Krajnc, mamica, učiteljica, lektorica, blogerka, ustvarjalka.
Spletna stran, Izziv – mamin brlog