Hranjenje

Hranjenje se začne že v prvih trenutkih po rojstvu. Najprej z materinim mlekom, kasneje s prvimi kašicami. S kakovostnim in praktičnimi pripomočki, je hranjenje lahko sproščeno in zabavno za vse - starše in dojenčka. Za brezskrbne grižljaje lahko v naši ponudbi najdete številne praktične pripomočke blagovnih znamk Avent, FreeOn, Mam, Medela, Bibs, Novalac, Nuk in drugih.
Preberi več

Pobrskajte po naši zakladnici uporabnih nasvetov.

Oddaja telefonskega naročila

Oddaja telefonskega naročila

Tukaj smo za vas - oddajte svoje naročilo tudi po telefonu.

Dan družine - Majboljše ideje za preživljanje časa z družino

Dan družine - Majboljše ideje za preživljanje časa z družino

Aktivnosti za preživljanje časa z družino

NOVO: Obročno plačilo tudi na pikapolonica.si!

NOVO: Obročno plačilo tudi na pikapolonica.si!

Pridobite kredit le v nekaj minutah in popolnoma brez obresti!

Naj bo hranjenje mala malica!

Hranjenje se prične že v prvih trenutkih po rojstvu. O hranjenju novorojenčka in nekaterih pripomočkih za hranjenje dojenčka pa večina staršev razmišlja že v času veselega pričakovanja novega družinskega člana. Takrat so naše misli polne vprašanj o dojenju, dudah in stekleničkah in ostalih pripomočkih, ki jih bomo po otrokovem rojstvu potrebovali.

V Pikapoloničini in Baby Centrovi pestri ponudbi najdete odgovore na vsa vprašanja, ki bi se vam utegnila poroditi v zvezi s hranjenjem vaših dojenčkov in malčkov. Preverite skrbno izbrano linijo različnih pripomočkov za hranjenje, stekleničk, dudic in črpalk za mleko. Naša ponudba zajema izdelke za hranjenje blagovnih znamk Mam, Chicco, Avent, Nuk, Medela, FreeOn, Sterntaler, Bubaba, Aden Essentials in drugih.

Dojenje in materino mleko

Mleko, ki bo po rojstvu nahranilo vašega dojenčka, začne nastajati že v času nosečnosti. Že v prvih urah po rojstvu se bo dojenček pristavil in se začel hraniti. Prvih nekaj mesecev bo materino mleko njegova edina in glavna hrana. Vsebuje vse, kar dojenček potrebuje in mu tako nudi popolne obroke.

Mamice morajo tako v času nosečnosti in po porodu dobro skrbeti zase, saj tako tudi dojenje lažje steče. Priporočen je dober počitek, uživanje večjih količin tekočine ter kvalitetne in raznovrstne hrane. Dojenčka čim več pristavljaje, saj povpraševanje ustvari ponudbo in tako bo mleka zagotovo dovolj.

V prvih mesecih življenja je dojenčkova primarna hrana materino mleko in v idealnih pogojih dodatnih pripomočkov za hranjenje ne potrebujete. Kljub temu se pri nekaterih mamicah in dojenčkih zgodi, da dojenje preprosto ne steče. Brez skrbi! Dojenčku lahko svoje mleko ponudite tudi po steklenički ali pa mu pripravite mleko, posebej prilagojeno za novorojenčke.

S kakovostno črpalko do materinega mleka! Nekatere mamice v dojenje vložijo ogromno truda, pa jim kljub temu ne uspe. Brez skrbi! To ne pomeni, da dojenček ne more biti hranjen z materinim mlekom.

S kakovostno prsno črpalko lahko mleko izčrpate, nato pa ga dojenčku ponudite po steklenički, žlički ali brizgi. Črpanje s prsno črpalko bo ustvarjalo povpraševanje, ravno tako, kot če bi se dojenček dojil in tako bo tudi ponudbe dovolj.

Katera steklenička je prava za mojega dojenčka?

Včasih se zgodi, da dojenček izbrane stekleničke ne sprejme takoj, ali pa mu sploh ne odgovarja. Brez skrbi! V Pikapolonici in Baby Centru najdete raznoliko ponudbo stekleničk, ki se med seboj razlikujejo po cuclju, materialu, velikosti in blagovni znamki. Tako boste pri nas zagotovo našli tako, ki bo vašemu dojenčku najbolje ustrezala.

Steklenička za dojenčka je lahko majhna, saj dojenčki naenkrat ne pojejo velikih količin hrane. Pozorni bodite, da ima cucelj majhen pretok, saj bo dojenček sicer težko dohajal požiranje mleka. Steklene stekleničke boste lažje očistili, medtem ko so plastične bolj trpežne in ste lahko brez skrbi, tudi, če vam pade na tla.

Poskrbite, da so stekleničke s cuclji pred uporabo vedno dobro očiščene in sterilizirane, saj s tem preprečite prenos mikrobov in umazanije v dojenčkova usta. Če uporabljate prilagojeno mleko za dojenčke, naj bo vedno pripravljeno sveže, saj je takšno najboljše za vašega dojenčka.

Uvajanje goste hrane

Ali že veste, katere pripomočke boste potrebovali pri uvajanju goste hrane? Če se s to pomembno prelomnico spopadate prvič, ste morda v poplavi ponudbe pripomočkov nekoliko zmedeni. Brez skrbi! Pikapolonica in Baby Center sta za vas pripravila seznam, ki naj vam služi kot vodilo za izbiro izdelkov, ki ne smejo manjkati pri začetkih uvajanja goste hrane.

  • Slinček: slinčki so zagotovo nepogrešljivi pri hranjenju otrok. Večji kot so, bolje je, saj bo hrane zagotovo povsod. Kljub uporabi slinčka se lahko zgodi, da bo kakšen košček pristal na hlačah ali bodiju, a večino umazanije bo slinček uspešno ujel.
  • Skodelica ali krožniček: Če ste se odločili, da boste hrano uvajali s kašicami, potem bo v prvih nekaj mesecih skodelica nepogrešljiv pripomoček. V kolikor želite dojenčku ponuditi tudi hrano v kosih, pa lahko že na začetku izberete majhen krožnik.
  • Pribor: Dojenček na začetku zagotovo ne bo jedel s priborom, bo pa hranjenje zagotovo bolj prijetno s silikonsko ali plastično žličko, kot pa s kovinsko. Žličke za uvajanje goste hrane so navadno tudi manjše, zato jo dojenček lažje sprejme.
  • Hrana: Seveda, brez hrane ne bo šlo. Kot prvo hrano dojenčkom običajno ponudimo zelenjavo, nekateri pa se odločijo tudi za sadje. Če se boste mudili kje na poti, lahko s sabo vzamete tudi katero izmed že pripravljenih kašic za dojenčke, ki jih najdete v naši ponudbi. 
  • Soparnik: Ko začnete uvajati gosto hrano, je najbolj primerno če živila pripravljate na sopari. Da bo priprava hitrejša in lažja, vam je v pomoč soparnik. Večina soparnikov ima zraven tudi funkcijo, da pripravljeno hrano zmešajo v gladko kašico.

Hrana za dojenčke na poti

Naj uvajanje goste hrane ne bo razlog, da si z dojenčkom ne upate na pot. Z nekaj prilagoditvami in dobro organizacijo, bodo tudi izleti in potovanja med uvajanjem prijetni. Kašice oziroma hrano za dojenčka lahko pripravite že doma in jo shranite v eno izmed posodic, ki jih najdete v naši ponudbi. Izberete lahko klasično plastično posodico ali termo posodo, v kateri se hrana ne ohladi. S saboj pa ne pozabite prinesti tudi plastične žličke in slinčka.

Če se pri pripravi hrane za na pot ne znajdete najbolje, lahko v prodajalni Pikapolonica ali Baby Center izberete katero izmed že pripravljenih malic, ki so primerne za otroke od 4. mesecev naprej. Izbirate lahko med pestro ponudbo sadnih, žitnih in zelenjavnih malic, kjer se zagotovo najde kaj tudi za najbolj zahtevne otroške okuse.

Pri pripravi hrane naj bo higiena na prvem mestu!

Čeprav je težko zagotoviti, da dojenček v usta ne odnese nobene umazanije, je pri pripravi mleka in kašic vseeno potrebna previdnost. Še posebej v prvih mesecih priporočamo uporabo sterilizatorja, ki hitro in predvsem učinkovito sterilizira vse potrebne pripomočke za hranjenje, v njem pa lahko sterilizirate tudi dude. Izberete lahko klasičen ali mikrovalovni sterilizator. Stekleničke in dude redno sterilizirajte, še posebej, če v družini pride do kakšne bolezni. Tako lahko učinkovito preprečujete širjenje virusov.

Ko gre za hranjenje dojenčka, bodite izjemno pozorni pri pripravi zelenjave, sadja in drugih živil. Vedno naj prihajajo iz preverjenih virov, lupine dobro operite in živila tudi varno pripravite. Vsako obdobje pri hranjenju predstavlja nov, drugačen izziv; od dojenja do uvajanja goste hrane in postopoma prehod na hrano, ki jo jeste tudi vi. Tudi, če se vse skupaj zdi zapleteno, vam ni treba skrbeti. Z nekaj praktičnimi pripomočki za hranjenje ter nasveti, ki jih lahko najdete na našem blogu, bo hranjenje mala malica.

Prikaži več
Zapri