Dude

Filtriraj
Nakupovalne možnosti
Znamka
 1. AVENT 12 Izdelki
 2. BIBS 54 Izdelki
 3. CANPOL 5 Izdelki
 4. CHICCO 11 Izdelki
 5. LIEWOOD 2 Izdelki
 6. MAM 19 Izdelki
 7. MATCHSTICK MONKEY 8 Izdelki
 8. NUK 32 Izdelki
 9. STEPHEN JOSEPH 2 Izdelki
 10. TOMMEE TIPPEE 2 Izdelki
Cena
Barva
 1. Bela 3 Izdelki
 2. Bež 12 Izdelki
 3. dark brown 3 Izdelki
 4. light beige 9 Izdelki
 5. light blue 6 Izdelki
 6. light green 8 Izdelki
 7. light orange 2 Izdelki
 8. light pink 14 Izdelki
 9. light purple 2 Izdelki
 10. light yellow 1 Izdelek
 11. Modra 17 Izdelki
 12. Oranžna 2 Izdelki
 13. Prozorna 6 Izdelki
 14. Rdeča 1 Izdelek
 15. Rjava 8 Izdelki
 16. Rose gold 7 Izdelki
 17. Roza 13 Izdelki
 18. Rumena 1 Izdelek
 19. Siva 10 Izdelki
 20. Večbarvna 59 Izdelki
 21. Vijolična 5 Izdelki
 22. Zelena 13 Izdelki
Novi izdelki
 1. Novi izdelki 2 Izdelki
Prikazanih 24 od 151 izdelkov
Stran
Razvrsti po
Prikazanih 24 od 151 izdelkov
Stran
Razvrsti po

Bo vaš dojenček uporabljal dudo?

Duda je skoraj nepogrešljiv pripomoček, ki se znajde v vsaki previjalni torbi, otroški sobici oziroma na nakupovalnem seznamu bodočih staršev. Nekateri se odločijo, da je ne bodo uporabljali, drugi si brez nje ne predstavljajo prvih mesecev. Uporaba dude ima tako pozitivne lastnosti, kot nekaj negativnih. Na vas, starših, pa je, da se na koncu odločite katere so tiste, ki bodo pretehtale. V prodajalnah Pikapolonica lahko izbirate med bogato ponudbo dud blagovnih znamk Mam, Nuk, Chicco, Fehn, Canpol in Avent, ki jih najdete v različnih barvnih kombinacijah, oblikah in velikostih. Za vsakega dojenčka se bo našla tista prava.

Kako izbrati pravo dudo za vašega dojenčka 

Če se odločite, da bo vaš dojenček uporabljal dudo, potem je pomembno, da izberete ustrezno velikost, glede na njegovo starost. Če bo premajhna, je zelo verjetno, da je ne bo želel, preveliko pa bo težko cucljal. Ravno zato so označene s starostnimi oznakami, ki so vam lahko v pomoč pri izbiri tiste prave. 

Dude, ki so primerne za novorojenčke, imajo najmanjši cucelj. Cuclji so različnih oblik, zato boste morda morali preizkusiti več dud, preden bo vašemu dojenčku ena všeč. Poleg majhnega cuclja, je majhna tudi zaščitna plastika okoli njega, saj bi ga sicer motila. Pri približno 6. mesecih je čas, da prvo dudo zamenjate z večjo. Menjava dude je zelo pomembna, še posebno, če je zaščitna plastika res majhna. Pri 6. mesecih so dojenčki že zelo radovedni in svet spoznavajo tako, da dajo vse v usta, zato obstaja nevarnost, da bi dali v usta tudi dudo. 

Kako pogosto je potrebno menjati dudo 

Bodite pozorni na morebitne znake, da je duda že obrabljena. Če opazite luknjice na cuclji ali se vam zdi, da se ne drži več dovolj trdno, jo raje zamenjajte. Cucelj, ki odpade, namreč predstavlja nevarnost zadušitve. Dudo redno čistite, prekuhavajte ali sterilizirajte v za to namenjenemu sterilizatorju. Ravno zaradi čiščenja, je priporočljivo, da imate vedno na rezervi kakšno dodatno, še posebej, če je vaš dojenček na njo zelo navezan. 

Velikosti, oblike in materiali 

Cuclji vseh dud, ki jih lahko izberete v prodajalni Pikapolonica, so izdelani tako, da ne motijo izraščanja zob in s tem ne povzročajo težav – v kolikor je uporaba dude premišljena in ne traja predolgo. 

 • 0+: Duda, primerna za novorojenčka, imajo cucelj, ki je izdelan iz kakovostnega lateksa. Lateks je mehak in zato ne ovira razvoja ali izraščanja zob. Poleg tega je duda zaradi mehkega lateksa dojenčku veliko bolj prijetna za sesanje. Izbirate lahko med različnimi oblikami dude in različno kombinacijo materialov – lahko izberete dudo, ki je v celoti izdelana iz lateksa ali takšno, ki ima ob cuclju iz lateksa zaščito iz kakovostnega umetnega materiala. Za novorojenčke so na voljo tako navadne, kot nočne, ki svetijo v temi. 
 • 6+: Pri 6. mesecih sledi prva menjava velikost. Tudi za dojenčke, starejše od pol leta, lahko izberete dudo, ki ima cucelj, izdelan iz kakovostnega lateksa. Na voljo sta dve obliki – takšna, ki omogoča nošenje v obe smeri ali duda, pri kateri morate biti pozorni, da jo ima dojenček med uporabo pravilno obrnjeno. Če pri novorojenčkih to še ni bilo tako pomembno, pri dojenčkih, ki so starejši od 6. mesecev, toplo priporočamo tudi izbiro nočne dude. 
 • 12+: Zadnja kategorija velikost dud je primerna za malčke, ki so že dopolnili eno leto. Cucelj pri teh dudah je največji, še vedno pa dovolj mehak in ergonomsko oblikovan, da spodbuja naraven in pravilen razvoj tako zob, kot neba. 

Starostne meje na dudah so zapisane zato, da vam olajšajo izbiro, še posebej, ko dude izbirate prvič. Seveda pa je najbolj pomembno, da spremljate otroka in presodite, kdaj je pravi čas za menjavo velikosti. 

 

Dude, ki se svetijo v temi 

Verjemite nam, dragi starši, dude, ki se svetijo v temi bodo vaše najboljše prijateljice. Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste sredi noči obupano iskali dudo, luči pa seveda niste želeli prižgati. Dudo, ki se sveti v temi, boste brez težav našli. Veliko lažje pa jo bo našel tudi dojenček, ko bo dovolj velik, da si dudo ponoči popravi sam. Bodite pozorni, da takšna duda čez dan dobi dovolj svetlobe, saj se v nasprotnem primeru ponoči ne bo dovolj dobro svetila. 

Zakaj je dobro uporabljati dudo 

Uporaba dude ima številne prednosti, tako za vas, kot za vašega dojenčka. Da bo odločitev o uporabi dude lažje, vam jih nekaj tudi predstavljamo.

 • Dojenčki se - običajno – rodijo z močnim sesalnim refleksom. Sesalni refleks je za njih življenjsko pomemben, saj s pomočjo tega refleksa sesajo dojko ali stekleničko in tako pridejo do mleka, ki je potrebno za njihovo rast in razvoj. A sesalni refleks ne mine, ko je želodček poln, zato je lahko duda v takšnem primeru v veliko pomoč. Bodite pozorni le, da sesanje dude ne nadomesti časa, ko bi dojenček moral sesati dojko.
 • Duda lahko pomaga dojenčku, da se pomiri in sprosti, poleg tega pa jim daje tudi občutek varnosti. S tem, ko je miren dojenček, pa so bolj pomirjeni tudi starši. 
 • Uporaba dude zmanjšuje tveganje za SIDS – nenadno smrt v posteljici med spanjem. 

Dodatki za dudo 

Ker je duda majhna, se hitro zgodi, da izgubi. Če je vaš dojenček na njo zelo navezan, potem si tega zagotovo ne želite. Da jo boste imeli tako vi, kot vaš otrok vedno pri roki, jo lahko pripnete na praktično držalo, ki se na eni strani pripne na otrokovo oblačilo. Tako jo bo imel vedno na voljo, ko jo bo potreboval, poleg tega pa je ne bo mogel vreči na tla. Držala so na voljo v različnih barvah, tako da boste zagotovo našli pravega za vašo deklico ali dečka.

Naj vas odvajanje od uporabe dude ne skrbi že vnaprej. Vsekakor naj to ne bo razlog, da je ne ponudite svojemu dojenčku, če veste, da bi mu prišla prav. Ker ga bo sesanje pomirilo, bo veliko bolj sproščen in zadovoljen, s tem pa boste bolj pomirjeni tudi vi. Bodite pozorni na izbiro prave velikosti, pri izbiri barve in motiva pa se prepustite domišljiji in izberite tisto, ki vam je najbolj všeč. 

 
Prikaži več
Zapri