Priprava hrane

Filtriraj 1
Nakupovalne možnosti
Znamka
 1. AVENT 6 Izdelki
 2. CHICCO 1 Izdelek
 3. MAM 1 Izdelek
 4. NUVITA 2 Izdelki
Cena
Barva
 1. Bela 8 Izdelki
 2. Večbarvna 3 Izdelki
Novi izdelki
 1. Novi izdelki 1 Izdelek
Prikazanih 1 od 1 izdelkov
Razvrsti po
Prikazanih 1 od 1 izdelkov
Razvrsti po

Priprava hrane za dojenčke

Če dojenje ni steklo, kot ste načrtovali, potem vas že v prvih mesecih čaka priprava hrane – prilagojenega mleka za dojenčke. Za prilagojeno mleko je priporočljivo, da se pripravlja pri določeni temperaturi, ki zagotavlja prijetno topel obrok. A ker vemo kakšno je življenje mamic in da ima dan včasih premalo ur, vam na pomoč priskočimo s praktičnimi grelniki stekleničk. Še posebej se bodo izkazali ponoči, ko je vsaka minuta, ki jo lahko prihranite pri pripravi hrane, še kako dragocena. 

Pripomočki za pripravo hrane pa vam bodo prav prišli tudi kasneje – ob uvajanju goste hrane. Uvajanje goste hrane je posebna prelomnica, tako za starše, kot za dojenčka. Trenutki, ko dojenček okusi prve grižljaje čisto pravih jedi, so spomini, ki ostanejo za vedno. V prvih mesecih, ko se dojenček še privaja na nove okuse, teksture in hranjenje po žlici, je tudi pri pripravi hrane za dojenčka potrebne nekaj več pozornosti. A brez skrbi, z nekaj praktičnimi pripomočki za pripravo hrane, bo kuhanje in ustvarjanje novih jedi za vašega dojenčka pravi užitek.

Nepogrešljivi grelniki stekleničk

V kolikor dojenčka ne dojite ali pa mu ob dojenju dodajate tudi prilagojeno mleko, se boste vsakodnevno srečevali s pripravo stekleničk. Ustrezna temperatura vode, točno določeno število meric in steklenička – kmalu boste postali pravi mojstri v pripravi mleka. A dnevi ob dojenčku so vse prej, kot mirni in pogosto vsaka minuta v dnevu šteje.

Grelniki stekleničk so izjemno praktičen pripomoček, saj poskrbijo, da je temperatura vode v steklenički vedno ustrezna. Ko je dojenček lačen, je vse, kar morate storiti to, da v stekleničko vmešate ustrezno število meric prilagojenega mleka v prahu. Uporaba grelnika za steklenička je zelo preprosta. Na grelniku nastavite željeno temperaturo, v izbrano stekleničko natočite vodo in jo postavite v grelnik. Voda, segreta na ustrezno temperaturo, vas bo čakala, dokler stekleničke ne boste uporabili.

Uporaba grelnika stekleničk ponoči

Zbujanje ponoči ni nikoli prijetno, ne glede na to, če dojenčka dojite ali pa ga hranite po steklenički. Ko je dojenček lačen, je vsaka minuta pomembna, zato vam bo ob nemogočih nočnih urah grelnik še posebej v pomoč. Že pred spanjem lahko pripravite potrebno količino vode, stekleničko postavite v grelnik in ko se dojenček zbudi, le še primešate mleko. Grelnik vam bo prihranil kar nekaj dragocenih minut, ki se bodo vašemu lačnemu dojenčku zdele izredno pomembne. 

Kako pripraviti gosto hrano za dojenčka

Uvajanje goste hrane se običajno začne z zelenjavo ali sadjem, ki ima kar se da nevtralen in nežen okus. Takšno hrano dojenček lažje sprejme, pomembno pa je tudi, da so živila lahko prebavljiva. Veliko staršev se odloči za kuhanje zelenjave ali sadja, še bolj priporočljivo pa je, če živila pripravljate na sopari. Tako ohranijo veliko več vitaminov in mineralov, ki jih dojenček še kako potrebuje. 

Na začetku uvajanja goste hrane dojenčku ponudite kašico. Kašica naj bo gladka in brez koščkov, ki bi se dojenčku lahko zataknili. Priprava hrane za dojenčka je lahko zelo zamudna, zato smo v našo ponudbo vključili kakovostne in praktične soparnike hrane, ki vam bodo olajšali pripravo kašic in prihranili čas. Izbirate lahko med:

 • soparnikom 2 v 1, ki vam omogoča, da hrano po tem, ko je toplotno obdelana, zmešate v gladko, okusno kašico in
 • soparnikom 4 v 1, ki poleg soparjenja in mešanja gladkih kašic, poskrbi tudi za odmrzovanje in pogrevanje domačih obrokov.

6 idej za okusne kašice, ki jih lahko pripravite v soparniku

Ko uspešno prebrodite prve tedne uvajanja in se je vaš dojenček že navadil na prve nove okuse, je čas, da začnete živila med seboj kombinirati. Tako lahko dosežete nove okuse iz že preverjenih in preizkušenih živil. Količino posameznega sadja in zelenjave ter prilog lahko vedno prilagodite po svojem okusu. Da se vam ne zatakne pri idejah, smo mi za vas pripravili kar 6 okusnih kombinacij:

 • Jabolko, špinača in banana: prijetna, sladka kašica, v katero pa lahko spretno zakrijete tudi zeleno zelenjavo, bogato z vitamini in železom,
 • sladki krompir, korenje in beli fižol: če ste dojenčku v prehrano že uvedli stročnice, je lahko ta kombinacija odlična ideja za kosilo,
 • avokado in banana: zdrave maščobe iz avokada in ogljikovi hidrati iz banane ustvarijo okusno in nasitno kašico, ki se odlično izkaže, kot kašica za zajtrk, malico ali večerjo,
 • bučka, jabolko in borovnice: sadje z močnim okusom in barvo odlično zakrije okus zelenjave. Če vaš dojenček nad zelenjavo ni najbolj navdušen, je to zanimiv način, da kljub temu zaužije vitamine, ki jih zelenjava vsebuje,
 • kumara in hruška: zanimiva, osvežilna in okusna kašica, ki je polna vlaknin, kalcija in vitaminov B, C in K,
 • stročji fižol, avokado in piščanec: če ste se naveličali mešanja piščanca z rižem ali krompirjem, je to zagotovo kašica, ki jo morate naslednjič pripraviti svojemu dojenčku. 

Pri pripravi kašic za uvajanje goste hrane bodite kreativni in preizkušajte nove kombinacije. Tako se bo dojenček navadil in sprejel nove okuse, hkrati pa z vsako kašico zaužil širok nabor vitaminov, mineralov in drugih potrebnih hranil. 

Kam s hrano, ki ostane

Velikokrat se vam bo zgodilo, da boste pripravili več kašice, kot je bo dojenček želel pojesti. Hrano, ki vam bo ostala, lahko pospravite v praktične posodice ali vrečke za shranjevanje hrane. Kaj lahko s hrano, ki ste jo shranili storite?

 • Preverite ali so živila primerna za zamrzovanje. Če so, lahko kašico zamrznete in si s tem ustvarite zalogo obrokov za takrat, ko res ne boste imeli časa kuhati.
 • Kašico shranite v termo posodo in jo vzamete s seboj na izlet ali po opravkih.
 • Posodico s hrano shranite v hladilnik in jo uporabite naslednji dan.

Obdobje uvajanja bo zelo hitro minilo in kot bi mignili, bo vaš malček jedel vse, kar jeste vi. Čeprav se na trenutke zdi naporno, se boste z veseljem spominjali trenutkov, ko se je vaš dojenček spoznaval s hrano. Da vam bo več časa ostalo za zabavo, druženje in igro z vašim otročkom, pa se v kuhinji opremite s praktičnimi pripomočki za pripravo hrane. Poleg tega, da vam bodo prihranili čas, bodo poskrbeli tudi, da bo hrana vedno ustrezno toplotno obdelana, prave temperature in zmešana tako, da bo varna.

Pa dober tek!

 

 

 

 

 

Prikaži več
Zapri