Otroške kuhinje in delavnice

Filtriraj
Nakupovalne možnosti
Znamka
 1. BARBIE 2 Izdelki
 2. CHICCO 1 Izdelek
 3. CLASSIC WORLD 1 Izdelek
 4. DANTOY 7 Izdelki
 5. DANTOY BIO 1 Izdelek
 6. DEPESCHE 5 Izdelki
 7. DIMIAN 1 Izdelek
 8. DJECO 1 Izdelek
 9. ECOIFFIER 13 Izdelki
 10. FREE 2 PLAY BY FREEON 2 Izdelki
 11. GOKI 1 Izdelek
 12. HOT FOCUS 10 Izdelki
 13. IMC 1 Izdelek
 14. KLEIN 11 Izdelki
 15. PLAYGO 10 Izdelki
 16. SBELLETI 1 Izdelek
 17. SMOBY 15 Izdelki
 18. SPARKLE GIRLZ 1 Izdelek
 19. SWEET 2 Izdelki
 20. TEGOLE 13 Izdelki
 21. TOPMODEL 3 Izdelki
 22. TUTU BIJU 1 Izdelek
 23. UNIKATOY 2 Izdelki
Cena
Barva
 1. Bela 2 Izdelki
 2. Črna 1 Izdelek
 3. Modra 1 Izdelek
 4. Oranžna 1 Izdelek
 5. Rdeča 3 Izdelki
 6. Roza 6 Izdelki
 7. Rumena 1 Izdelek
 8. Siva 3 Izdelki
 9. Večbarvna 112 Izdelki
 10. Vijolična 5 Izdelki
 11. Zelena 3 Izdelki
Starost otroka
 1. 5 let 11 Izdelki
 2. 3 mesecev 1 Izdelek
 3. 18 mesecev 11 Izdelki
 4. 6 let 13 Izdelki
 5. 2 let 13 Izdelki
 6. 7 let 1 Izdelek
 7. 8 let 3 Izdelki
 8. 3 let 53 Izdelki
 9. 9 mesecev 1 Izdelek
 10. 4 let 1 Izdelek
Novi izdelki
 1. Novi izdelki 4 Izdelki
Prikazanih 24 od 124 izdelkov
Stran
Razvrsti po
 1. Dodaj na seznam želja
  Novo
  Kuhinja Tefal Cuisine Bubble Kuhinja Tefal Cuisine Bubble
  SMOBY 
  Kuhinja Tefal Cuisine Bubble
  79,90 €
  ali od 14,18 € / mesec
  Quickview
 2. Dodaj na seznam želja
  Novo
  ŠIVALNI STROJ BAT.ŠK.41938 ŠIVALNI STROJ BAT.ŠK.41938
  CLASSIC WORLD 
  ŠIVALNI STROJ BAT.ŠK.41938
  49,99 €
  ali od 17,55 € / mesec
  Quickview
 3. Dodaj na seznam želja
  Novo
  Sanjska hiška roza Sanjska hiška roza
   
  Sanjska hiška roza
  69,99 €
  ali od 12,41 € / mesec
  Quickview
 4. Dodaj na seznam želja
  Novo
  Sanjska hiška siva Sanjska hiška siva
   
  Sanjska hiška siva
  69,99 €
  ali od 12,41 € / mesec
  Quickview
 5. Dodaj na seznam želja
  Prenosna hiška Prenosna hiška
  BARBIE 
  Prenosna hiška
  76,99 €
  ali od 13,65 € / mesec
  Quickview
Prikazanih 24 od 124 izdelkov
Stran
Razvrsti po

Kaj pa bo vaš malček, ko bo velik?

Otroška igra se skozi odraščanje in razvoj močno spreminja. Zagotovo ste že naleteli na obdobje, ko se otroci najraje igrajo, da kuhajo, čistijo, so v trgovini ali se igrajo z orodjem. Zdi se, kot da vas ali starejše brate in sestre posnemajo na vsakem koraku. To je običajno takrat, ko dopolnijo 2 leti. Posnemajo vas, ker jim od te starosti naprej postaja igranje vlog vedno bolj zanimivo. Do 2. leta starosti je prevladovala samostojna, individualna igra, zdaj pa se začne opazovanje drugih otrok in vedno raje se med sabo tudi družijo. Otroci začnejo pri igri posnemati otroke in druge osebe – običajno ste to starši, ki vas otroci največ vidijo, pa tudi vzgojiteljice iz vrtca, prijatelji ali starejši sorojenci. Otroci bodo posnemali človeka, ki jim je najbolj všeč oziroma se z njim najraje poistoveti. S pravo izbiro igrač, lahko to tudi ustrezno spodbujate. 

Je igranje vlog za otroka pomembno?

Igranje vlog je za otroka pomemben korak v razvoju, zato ga pri tem spodbujajte, vzemite si čas in se igrajte z njim. Igra vlog pokaže, kako si otroci predstavljajo svet odraslih – tudi vi se lahko iz tega veliko naučite in jih usmerjate. Poleg tega lahko ob tem razmislite, če vam je všeč, kako vas otroci vidijo in če želite kaj spremeniti. S tem, ko zavzamejo neko vlogo, jo bolj razumejo in razvijejo odgovornost v vsakdanjem življenju. Skozi takšno igro se otroci naučijo veliko empatije in razumevanja drugih, kar mu bo v nadaljnjem življenju prišlo še kako prav. Pri igranju vlog zelo napreduje tudi jezikovni razvoj. Otrok bo razširil svoj besedni zaklad in razvijal komunikacijske spretnosti.

Igranje vlog je domišljijska igra

Pravimo, da imajo otroci odlično domišljijo, ki se pogosto izraža ravno skozi igro. Skozi igro pa se domišljija tudi krepi in zato je igranje tako pomemben del otroštva. Tudi igranje vlog sodi med domišljijske igre. Pomembno je, da jo spodbujate, saj domišljijska igra pospešuje tako čustveni, kot socialni razvoj. 

Kako lahko pri igri vlog sodelujete starši?

Otroku bo veliko pomenilo, če se boste igrali z njim, a le če vas k igri povabi. Nikar se ne poskušajte na silo igrati z njim, saj na to morda še ni pripravljen ali pa si v tistem trenutku tega ne želi. Če vas k igri povabi, pa povabilo sprejmite, saj na ta način igro vlog tudi spodbujate. Takšna igra bo tudi vam dobro dela, saj se boste morali prepustiti in odvreči vse zadržke. Med igranjem vlog bodite pozorni na situacije, ki se jih z otrokom igrate. Če se večkrat pojavljajo enake težke situacije, se z otrokom o tem pogovorite – morda vam poskuša povedati, da ga je nečesa strah ali da ga nekaj skrbi. Omogočite malčku dovolj prostora za igro in izberite rekvizite, ki bodo igranje vlog spodbujali. 

Kakšne naj bodo igrače in pripomočki za igro vlog?

Ker se s temi igračami in pripomočki igrajo tudi otroci, ki so mlajši od 3 let, bodite še posebej pozorni na majhne delce. Tudi če so del kompleta, jih odstranite, dokler otrok ne bo pripravljen na igro z njimi. Igrače naj bodo izdelani iz lesa ali kakovostnega umetnega materiala, ki je odporen na udarjanje in padce. Izberite takšne, ki so v živih barvah in čim bolj realnih oblikah – otrok se bo tako lažje in bolje vživel v igro. 

Priljubljeni rekviziti za igranje vlog

Otroci se lahko vživijo v skoraj vsako vlogo, čeprav za to včasih sploh nimajo pripomočkov. Njihova domišljija je neskončna in prav zanimivo jih je opazovati, kako se zaigrajo ter oponašajo različne vloge in poklice. Velikokrat boste opazili, da se igrajo, da imajo otroški vrtec, pisarno, pošto ali pa so pravkar postali poklicni sprehajalci psov. Nekatere vloge pa so jim še posebej pri srcu. S pripomočki, ki so nepogrešljivi pri opravljanju nekaterih poklicev in del, se bodo otroci še lažje vživeli in v igri resnično uživali. 

 • Eden izmed najbolj priljubljenih rekvizitov za igranje vlog je zagotovo otroška kuhinja. Otroci vas velikokrat opazujete kako pripravljate hrano za njih in družino, zato vas bodo pri tem začeli hitro posnemati. Če jo boste dopolnili še z zanimivimi dodatki, kot so set posode, čajni set, živila, sadje ali zelenjava, bo igra še veliko bolj doživeta in zabavna. Ko bodo dovolj veliki, jih lahko povabite zraven, ko boste kuhali vi in jim zaupate nekaj preprostih opravil. Ob tem bodo zelo ponosni.
 • Otroci so pogosto tako navdušeni nad sesanjem in čiščenjem, da starši upam, da bo tako ostalo za vedno. Tudi to je igranje vlog in otroci vas preprosto posnemajo. Z rekviziti za opravljanje gospodinjskih opravil, ki so prilagojeni in varni zanj, vam bo lahko »pomagal«. Zagotavljamo vam, da se bosta pri tem oba zelo zabavala.
 • Med otroci je izredno priljubljeno tudi igranje zdravnikov. Igranje vlog tako, da je otrok zdravnik in vi njegov pacient ali obratno, je lahko odličen način, da zmanjšate otrokov strah pred zdravniki. Skozi igro lahko razrešite situacije, ki so ga spravile v stisko ali ga pripravite na morebitne prihajajoče posege. Bo bolj navdušen nad zdravniškim kovčkom ali nahrbtnikom?
 • Predstavljajte si otroško srečo, ko boste celo dnevno sobo spremenili v čisto pravo trgovino. Blagajna in denar ne smeta manjkati. Uporabite domišljijo in napolnite trgovinske police z najbolj zanimivimi stvarmi, kar jih najdete doma. Igranje vlog, kjer je otrok bodisi prodajalec ali nakupovalec, je vedno zelo zabavno. Prepustite se in uživajte z njim tudi vi.
 • Ličenje, friziranje in modne revije – nekaj, kar nariše nasmeh na obraz vsaki deklici. Samo pomislite kako bo uživala, ko vam bo s svojim lastnim setom ličil ali frizerskih pripomočkov ustvarila »popoln« večerni videz. Friziranje in ličenje zahteva veliko koordinacije in fine motorike, zato je takšno igranje vlog za otroke zelo poučno.
 • Igra z orodjem je še posebej zanimiva dečkom in z lahkoto se vživijo v vlogo glavnega mojstra v hiši. Pravo orodje je seveda preveč nevarno, da bi se lahko z njim igrali, zato mu priskrbite otroško orodje in otroško delavnico, s katero bo navdušenje nad lastnim setom orodja ali čisto pravo delavnico še toliko večje.

Igranje vlog je pri otrocih priljubljeno kar nekaj let, seveda pa se sama igra skozi razvoj in odraščanje nekoliko spreminja. Temu lahko ustrezno prilagodite tudi izbiro pripomočkov. Osnovne komplete lahko postopoma dopolnjujete in tako igro vedno ohranjate zanimivo in atraktivno. Pustite domišljiji prosto pot in uživajte v igri s svojim otrokom. 

Prikaži več
Zapri