Lesene igrače

Filtriraj 1
Nakupovalne možnosti
Znamka
 1. CLASSIC WORLD 5 Izdelki
 2. GOKI 18 Izdelki
 3. KIDS II 1 Izdelek
 4. PEARHEAD 1 Izdelek
 5. TOP BRIGHT 11 Izdelki
 6. VIGA 60 Izdelki
 7. VIGA POLAR 8 Izdelki
Cena
Barva
 1. ulticolor 46 Izdelki
 2. Večbarvna 58 Izdelki
Starost otroka
 1. 12 mesecev 17 Izdelki
 2. 18 mesecev 43 Izdelki
 3. 2 let 23 Izdelki
 4. 6 mesecev 1 Izdelek
 5. 3 let 15 Izdelki
 6. 0 mesecev 1 Izdelek
Novi izdelki
 1. Novi izdelki 1 Izdelek
Prikazanih 1 od 1 izdelkov
Razvrsti po
Prikazanih 1 od 1 izdelkov
Razvrsti po

Lesene igrače so preproste, a močno spodbujajo domišljijo

Z lesenimi igračami so se igrali že naši starši, pa stari starši in njihovi starši. Od takrat so se nekoliko spremenile, malo napredovale, v osnovi pa ostale to, kar so bile – odlična izbira za otroke. Lesene igrače so izredno priljubljena izbira, tako staršev, ki imajo še dojenčka, kot tistih, ki zbirajo igrače za svojega malčka. Seveda je njihova izbira razumljiva in smiselna, saj imajo lesene igrače poseben čar. Les, kot naraven material, bo dal otroški sobi zelo prijeten videz. Zaradi naravnega videza, bo otroški kotiček ali soba za otroke zelo spodbudno, hkrati pa pomirjujoče okolje. 

Lesene igrače so posebne, ker so preproste - nimajo oddajnikov zvoka, ki bi se lahko pokvarili, niti svetlobnih učinkov, ki bi ves čas potrebovali nove baterije. Otroci ob igri z lesenimi igračami niso preobremenjeni z različnimi zvočnimi in svetlobnimi efekti. Igrače iz lesa jim omogočajo, da otroci razvijajo svoj lasten občutek in domišljijo. 

Lesene igrače so varne za igranje

Igra z lesenimi igračami bo vedno prijetna, predvsem pa varna. Otroci igrače mečejo, grizejo, z njimi udarjajo ob tla in druge predmete, zato se hitro zgodi, da kakšna poči ali se poškoduje. Ostri robovi plastičnih igrač lahko predstavljajo nevarnost za poškodbe, ki so lahko zelo neprijetne. Lesena igrača ne bo kar tako počila ali se zlomila, poleg tega pa je skoraj nemogoče, da bi imela oster rob. Igra bo tako bolj prijetna, vi, kot starši, pa boste veliko bolj pomirjeni.

Trajnost in skrb za okolje

Ko pride do skrbi za okolje, je izbira lesene igrače zagotovo mnogo bolj prijazna in odgovorna do narave. S tem, ko sami izberete leseno igračo, ker vam je mar, bo to postopoma prevzel tudi vaš otrok. Skozi igro in pogovor mu boste lahko razložili odgovornost do okolja. 

Za razliko od plastičnih igrač, ki prevečkrat pristanejo v smeteh, ker se poškodujejo, les okolju ne bi škodil, tudi če bi ga zavrgli. Les je naraven material, ki bi se čez čas razgradil. A kdo bi sploh hotel zavreči leseno igračo, ko pa so tako lepe in skoraj neuničljive?

Lesene igrače in nestrukturirana igra spodbujajo domišljijo

Otroška domišljija je neskončna in pomembno je, da jo lahko čim večkrat uporabijo. Lesene igrače močno spodbujajo domišljijo, ravno zato, ker so preprostih oblik in barv, brez dodatnih zvočnih ali svetlobnih učinkov. Ponašajo se s preprostim, a po drugi strani vsestranskim dizajnom. Tako pustijo domišljiji veliko prostora. S tem, ko otroci iz preprostih oblik gradijo hiške, gradove in ustvarjajo svoje zgodbe, pa raste tudi njihova samozavest. 

Ko se otroci igrajo z lesenimi kockami in drugimi igračami, gre za nestrukturirano igro. A ne le za igro, ob tem se tudi intenzivno učijo. Ravno zato so lesene igrače, s katerimi se otrok lahko igra, zelo dragocene. Bolj preprostih oblik in barv so igrače, manj kot imajo dodatnih učinkov, več prostora je pri igri za domišljijo.

Igra za razvoj motorike in kognitivnih sposobnosti

Koordinacija, fina motorika, ravnotežje – vse to pomagajo razvijati tudi lesene igrače. Če otrok želi zgraditi stolp iz kock, mora zložiti drugo na drugo. Sliši se preprosto, a za to je potreboval veliko spretnosti. Najti je moral način, kako zložiti kocke drugo na drugo, ne da bi se podrle. Njegova koordinacija in fine motorične sposobnosti so se ob tem zelo krepile. Igranje s preprostimi lesenimi igračami bo otroka pripravilo na zahtevnejše naloge, kot so držanje pisala, pisanje in druge zahtevne koordinacijske izzive.

Senzorična igra gradi povezave v živčnem sistemu in možganih, kar omogoča otroku, da rešuje bolj kompleksne miselne in koordinacijske naloge. Igranje z lesenimi igračami spodbujajo kognitiven razvoj in izboljšujejo miselne procese, sklepanje in logiko. S tem, ko dvigujejo, zlagajo, razvrščajo in spajajo lesene kocke in druge oblike, se učijo delati logične zaključke. Poleg tega razvijajo razumevanje lastnosti predmetov, kot so oblika, teža, obseg in druge.

Lesene igrače za dojenčke in malčke

Niso samo malčki in večji otroci tisti, ki bodo uživali v čarih lesenih igrač. Ustrezne lesene igrače so primerne tudi za dojenčke. Lesena ropotulja, senzorična kocka in škatla z liki so samo tri izmed mnogih lesenih igrač, nad katerimi bodo vaši najmlajši res navdušeni. Ker dojenčki v določenem obdobju vsako igračo dajo v usta, saj tako raziskujejo svet okoli sebe, je lesena igrača veliko bolj primerna. S tem se izognete predvsem nevarnosti, da bi imela kakšen oster rob, s katerim bi se dojenček lahko poškodoval. Tudi igro vlog lahko popestrite z lesenimi dodatki, ki se bodo odlično podali v kuhinjo ali delavnico. 

Kako izbrati pravo leseno igračo?

 • Vi zagotovo najbolje poznate svojega otroka, nečakinjo, sorojenca oziroma tistega, ki bo leseno igračo dobil. Če veste kaj ima rad in s čim se rad igra, bo izbira lesene igrače že nekoliko lažja. Med našo široko ponudbo lesenih igrač, boste zagotovo našli vsaj eno, ki bo izbrancu zelo všeč.
 • Igrača naj bo primerna za otrokovo starost. Predvsem pri dojenčkih morate biti še posebej pozorni, da je igrača ustrezna za njegovo starost. Igrače za malčke in večje otroke lahko namreč vsebujejo manjše delce, ki pa bi jih dojenčki lahko pogoltnili.
 • Pozorni bodite tudi na to, da igrača za otroka ne bo prezahtevna ali preveč dolgočasna. Nekatere lesene igrače zahtevajo določene spretnosti, ki jih ne osvojijo vsi otroci pri enaki starosti. Ko izbirate igračo, lahko v opisu ali na embalaži vedno najdete informacijo o tem, za katero starost otroka je primerna. Priporočljivo je, da se te starosti okvirno držite. Vsekakor pa vsaj dojenčke in manjše otroke ves čas med igro nadzorujte, da se izognete neželenim poškodbam.

Opazovati otroke med igro je pravi užitek. Včasih so sproščeni, drugih se jezijo, spet tretjič se znajdejo v povsem svojem svetu in imajo pomembne pogovore s svojimi namišljenimi prijatelji. Na svet gledajo povsem drugače kot mi in že s tem, da jih samo opazujemo kako se igrajo, se lahko od njih veliko naučimo. Odličen občutek je, da jim lahko pri tem, da bo njihova igra še bolj doživeta, poučna in nasploh spodbudna za razvoj, veliko pomagamo. Z izbiro lesenih igrač boste vašemu otroku ustvarili prijetno in spodbudno okolje, predvsem pa mu ponudili varno igračo, ki bo pošteno spodbudila njegovo domišljijo. Lesene igrače so odlična naložba za vaš naraščaj.

Prikaži več
Zapri