Plastelin in kreativni seti

Filtriraj 1
Nakupovalne možnosti
Znamka
 1. 4M 40 Izdelki
 2. APLI KIDS 1 Izdelek
 3. BUILD A BOT 3 Izdelki
 4. CLEMENTONI 1 Izdelek
 5. COLORINO KIDS 1 Izdelek
 6. ČURI MURI 1 Izdelek
 7. DEPESCHE 4 Izdelki
 8. DEXYCO 1 Izdelek
 9. DJECO 4 Izdelki
 10. FANTASY MODEL 1 Izdelek
 11. FINDING DORY 1 Izdelek
 12. FORTNITE 2 Izdelki
 13. FREE 2 PLAY BY FREEON 6 Izdelki
 14. FROZEN 1 Izdelek
 15. GOKI 1 Izdelek
 16. HAMA 13 Izdelki
 17. HOLA 1 Izdelek
 18. HOT FOCUS 4 Izdelki
 19. MAPED 4 Izdelki
 20. MINIONS 1 Izdelek
 21. MONSTER CARS 3 Izdelki
 22. NATIONAL GEOGRAPHIC 2 Izdelki
 23. NEBULOUS STARS 23 Izdelki
 24. PEARHEAD 1 Izdelek
 25. PLAY-DOH 17 Izdelki
 26. QUERCETTI 9 Izdelki
 27. SCHMIDT 1 Izdelek
 28. SINGA 4 Izdelki
 29. SLIMY 3 Izdelki
 30. SMALL WORLD CREATIVE 1 Izdelek
 31. SMOBY 3 Izdelki
 32. SOY LUNA 3 Izdelki
 33. SUPER WINGS 3 Izdelki
 34. THE PURPLE COW 2 Izdelki
 35. TOMY 1 Izdelek
 36. TOPMODEL 17 Izdelki
 37. TOTUM 1 Izdelek
 38. UČILA 3 Izdelki
 39. UNIKA TTI 1 Izdelek
 40. UNIKATOY 9 Izdelki
 41. VIGA 3 Izdelki
 42. WILD SCIENCE 3 Izdelki
 43. ZAKLAD X 1 Izdelek
Barva
 1. Črna 2 Izdelki
 2. Modra 7 Izdelki
 3. Oranžna 1 Izdelek
 4. Rdeča 7 Izdelki
 5. Roza 5 Izdelki
 6. Rumena 3 Izdelki
 7. ulticolor 3 Izdelki
 8. Večbarvna 195 Izdelki
 9. Vijolična 3 Izdelki
 10. white-grey 1 Izdelek
 11. Zelena 3 Izdelki
Starost otroka
 1. 3 let 46 Izdelki
 2. 10 let 2 Izdelki
 3. 4 let 8 Izdelki
 4. 3 mesecev 2 Izdelki
 5. 5 let 33 Izdelki
 6. 6 let 11 Izdelki
 7. 14 let 2 Izdelki
 8. 2 let 5 Izdelki
 9. 7 let 28 Izdelki
 10. 8 let 32 Izdelki
Novi izdelki
 1. Novi izdelki 2 Izdelki
Prikazanih 2 od 2 izdelkov
Razvrsti po
 1. Dodaj na seznam želja
  Novo
  Mikroskop
  CLEMENTONI
  Mikroskop
  Redna cena 22,99 €
  Quickview
Prikazanih 2 od 2 izdelkov
Razvrsti po

Zabavno ustvarjanje in raziskovanje

Otroci so pravi mali ustvarjalci. Včasih s skoraj nič pripomočki ustvarijo umetnino, ki vas pusti brez besed. Predstavljajte si, kaj bodo šele ustvarili, če jim boste ponudili različne pripomočke za ustvarjanje. Zelo bodo uživali. Poleg pripomočkov za ustvarjanje, jim lahko ponudite tudi igre, naloge in dodatke za raziskovanje. Takšne aktivnosti močno spodbujajo njihovo domišljijo, skrbijo za razvoj možganov in neskončno zabavo.

Ustvarjanje spodbuja razvoj

Ustvarjanje pozitivno vpliva na razvoj otroka. Spodbuja analiziranje in reševanje problemov, kar je pomembna popotnica za nadaljnje življenje. Risanje in barvanje s čopiči in barvicami ter lepljenje nalepk, spodbuja tudi razvoj fine motorike. S štetjem barvic, čopičev, pobarvank in drugih pripomočkov za ustvarjanje se bo učil tudi števil in štetja.

Ena izmed bolj pomembnih stvari, ki jih bo risanje, barvanje in lepljenje prineslo za vašega otroka, je izboljšanje samozavesti. Na svoje umetnine bo zelo ponosen, zato ga pohvalite, tudi, če v sliki ne vidite drugega, kot nekaj pack. Med ustvarjanjem in raziskovanjem bo pogosto delal napake, a če ga pustite, jih bo poskusil tudi sam rešiti. S tem bo osvojil pomembne sposobnosti reševanja problemov.

Kako ustvarjajo otroci

Otroci razmišljajo in delujejo drugače, kot odrasli. Uživajo v barvanju in risanju, uživajo v stresanju bleščic in zvoku čopiča, ki drsi po papirju. Malčki in predšolski otroci niso tako fokusirani na končni produkt, kot jim je všeč sam proces ustvarjanja. Zato je pomembno, da jim dovolimo, da v procesu ustvarjanja preprosto uživajo.

Kako spodbujati ustvarjanje in raziskovanje

 • Pripravite se na nered Nered je nočna mora vseh staršev. Že vnaprej se pripravite na nered in ga ne poskušajte sproti reševati, saj vam bo tako veliko lažje, otrok pa bo bolj užival. Pripravite kotiček, kjer bo lahko vaš otrok nemoteno ustvarjal. Dovolite mu, da raziskuje in packa, saj je ravno to tisto pravo ustvarjanje. Če je vreme lepo, lahko ustvarjata zunaj. Če želite zaščitit mizo, stole in tla, lahko uporabite folijo, stare rjuhe in odeje ali časopisni papir.
 • Ne vodite ustvarjanja Včasih se je res težko zdržati, da otrokom ne dajemo navodil kaj in kako naj ustvarjajo. Težava je, da bomo ravno z navodili zatrli njihovo kreativnost in domišljijo. Namesto, da mu dajete točna navodila kaj naj riše, ga raje spodbudite, da eksperimentira z barvami.
 • Pogovorite se o otrokovih umetninah Pohvalite otrokovo risbo. Namesto, da ostanete pri preprostih, generičnih pohvalah, pa se o risbi tudi pogovorite. Pozorno jo poglejte in ga povprašajte, zakaj je uporabil določeno barvo in kje je dobil navdih za ustvarjanje. Ne pozabite ga vprašati, če se je med ustvarjanjem zabaval.
 • Ne rišite s svojim otrokom Pustite otroka, da ustvarja sam. Njegov pogled na svet, predvsem pa sposobnost risanja, se močno razlikuje od vaše. Vaše dovršene risbe ga lahko frustrirajo in zavirajo njegovo kreativnost. Raje ga le opazujte in mu dajte vedeti, da spodbujate to, kar dela.
 • Ne predlagajte popravkov Odrasli na stvari gledamo precej drugače, kot otroci. Ravno zato je včasih težko razumeti otroško navdušenje nad risbo, ki ni podobna nobenemu konkretnemu motivu. A ko vam otrok pokaže, kaj je ustvaril, nikar ne predlagajte popravkov. Pomembno je, da otrok dobi občutek, da je to, kar je ustvaril, dovolj. 

Raziskovanje je poučno in zabavno

Otroci niso le ustvarjalci, ampak so tudi pravi mali raziskovalci. Raziskovalni seti jim bodo v veliko veselje. Med igro z raziskovalnimi seti, se lahko veliko naučijo o živalih, planetih, zgodovini in življenju nasploh. Samo predstavljajte si napetost in pričakovanje, ko bo s čopičem v pesku iskal dinozavra ali zanimiv kristal. Pričakovanje ga bo naredilo še bolj radovednega. Tudi učenje o človeškem telesu je otrokom zelo zanimivo. Vznemirljivo je vedeti, kako smo sestavljeni in kako deluje naše telo.

Za tiste otroke, ki radi ustvarjajo, hkrati pa jih mika tudi raziskovanje, obstaja popolna rešitev. Set za izdelavo sončnega sistema ali zvezdnega neba bo poskrbel za pravo zabavo. Med ustvarjanjem se lahko z otrokom pogovarjate o vesolju in planetih ter ugibate katere živali najdete na zvezdnem nebu. Raziskovanje je poučno, zabavno, hkrati pa je odličen način za skupno preživljanje prostega časa.

Kaj lahko ustvarjate z otroki

Ustvarjalnih idej je veliko, na vas pa je, da izberete tisto, ki je primerna starosti in sposobnostim vašega otroka. V predprazničnem času lahko pripravite pravo božično ustvarjalnico. Pripravite okraske za na jelko in pošljite doma pripravljene voščilnice. Naj na božični jelki ne manjka niti mali odtis na krogli.

Dekleta bodo zagotovo navdušena nad ustvarjanjem nakita. Všeč jim bo set za izdelovanje zapestnic ali pa set, s pomočjo katerega si lahko same personalizirajo vezalke. Ne pozabite tudi na vedno aktualni plastelin, s katerim radi ustvarjajo tako otroci, kot njihovi starši. Ne dajte jim nobenih navodil, pač pa pustite da domišljija naredi svoje. Presenečeni boste, kaj vse zmorejo.

Ko razmišljate o tem, kaj bi ustvarjali s svojim otrokom, pustite domišljiji prosto pot. Lepite, režite, barvajte, zlagajte, natikajte in gnetite. Bolj bo pestro, bolj bo zabavno. Vsak tip ustvarjanja pa ima svoje prednosti za otrokov razvoj.

Darila za ustvarjalce in raziskovalce

Seti za raziskovanje in ustvarjanje so lahko odlično, zelo pozorno in poučno darilo. Ker imamo širok nabor raznolikih setov, boste z lahkoto našli pravega. Ko izbirate set za darilo ali za svojega otroka, bodite pozorni na priporočeno starost. Če je set za otroka prezahteven, bo izgubil voljo in mu med raziskovanjem ne bo najbolj prijetno. To lahko negativno vpliva na njegovo samozavest.

Izbirajte ustvarjalne aktivnosti, ki so primerne stopnji razvoja. Na ta način boste razvoj samo še spodbudili, hkrati pa se bo vaš otrok neskončno zabaval. Pustite mu, da packa, išče, raziskuje in uživa. Sposobnosti, ki jih bo ob tem osvojil, so nepogrešljive za celo življenje.

Ustvarjanje ima v otrokovem življenju zelo pomemben pomen. Med procesom ustvarjanja in raziskovanja se lahko otroci, če jim to dovolite, povsem sprostijo in pustijo domišljiji prosto pot. Ker so lahko to, kar so in se jim ni potrebno pretvarjati, to zelo pozitivno vpliva na njihovo samozavest in samopodobo. Morda prve umetnine ne bodo najlepše in morda otroku ne bo uspelo takoj odkriti dinozavra v pesku, a z vsakim poskusom mu bo šlo boljše. Ne poskušajte ga omejevati z navodili, pač pa ga raje spodbujajte z različnimi vprašanji in usmeritvami.

Prikaži več
Zapri