Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Škrtanje z zobmi

Strokovno škrtanje z zobmi imenujemo bruksizem in ga štejemo za razvado. Z zobmi škrta precej odraslih, pa tudi otroci niso prav nobena izjema, saj jih z zobmi škrta kar približno 15 odstotkov. Eni in drugi to počno povsem nezavedno. Bruksizem se pri otrocih pojavi nekako po tretjem letu starosti. Najpogosteje škripajo ponoči, čeprav tudi podnevi pojav ni nič nenavadnega.


Posledice so lahko hude, saj bruksizem zadaja bolniku tako estetske kot funkcionalne poškodbe. Prve se kažejo kot skrajševanje zobnih kron, kar kasneje pripelje do znižanja griza. Funkcionalne posledice pa prinašajo bolečine v mišicah, pogoste glavobole in kronične okvare sklepa, ki se odražajo kot pokanje v sklepu, zmanjšanju gibljivosti čeljusti in kroničnih bolečinah. Bolnik nezavedno močno stiska zobe in pri tem brusi spodnje zobe ob zgornje. To početje sčasoma pripelje do bolečin v čeljusti, pretirane obrabe oziroma celo do izgube zob. Obrabljena sklenina vpliva na povečano občutljivost zob, zato bolniki trpijo ob spremembi temperature v ustih (mrzlo, vroče), pa tudi ob določenih izratitejših okusih (kislo, grenko…).


S težavo se ukvarjajo različni strokovnjaki; pediatri, zobozdravniki, ortodonti, pa tudi psihologi. Vzrokov za bruksizem je veliko, najpogostejši med njimi pa so zagotovo psihološke narave. Nekateri strokovnjaki povezujejo bruksizem z določenim tipom osebnosti, ki ga označuje močna želja po uspehu, tekmovanju in priznanju ter sprejemanju okolice. Zelo pomembna je tudi povezanost bruksizma z motnjami spanja.


Zdravljenje je odvisno od vzroka za nastale težave. Predvsem je pomembno, da bruksizma ne ignorirate, pač pa se o njem posvetujete z zdravnikom. Pediater vas bo najprej verjetno napotil do zobozdravnika, ki mora ugotoviti stanje zobovja in ga po potrebi sanirati, potem pa nam lahko izdela mehko silikonsko opornico, ki si jo bolnik pred spanjem vstavi med zobe in s tem prepreči brušenje. Če bolnik redno nosi opornico, je velika verjetnost, da bo refleks počasi zamrl.


Če se bo pediatru zdelo potrebno, vas bo napotil tudi k psihologu, ki bo skušal prepoznati za otroka stresne dogodke in na osnovi tega pripomogel k odpravi strahu, tesnobe in psihične napetosti.


Interaktivna igrača

Moja prva poučna televizija.

Otrok v šoli in prosti čas

Ali mora imeti tudi šolski otrok čas za igro?

Nakup prve igrače

Kdaj je primerno otroku kupiti prvo igračo?

Kdaj - gosta hrana?

Kdaj začnemo dojenčka hraniti z gosto hrano?

Prvo striženje nohtkov

Nohtki vašega malčka so izredno mehki in krhki, predvsem pa so zelo majhni.

Nega novorojenčka

V Sloveniji imajo skorajda vse porodnišnice naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica, saj mamicam ob rojstvu takoj predajo novorojenčka, da le ta nemudoma začuti mamin dotik in toplino.

Nosečnost in prehrana

Med nosečnostjo poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili.

Nuhalna svetlina

Večina mladih mamic in nosečnic v Sloveniji je že seznanjena, da lahko s pomočjo ultrazvočne preiskave v zgodnji nosečnosti napovemo možnost kromosomskih in drugih nepravilnosti ploda.

Kaj je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit  Toxoplasma gondi. Bolezen je razširjena po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Vožnja v avtomobilu

Vašega otroka načeloma lahko v varno in pravilno nameščenem otroškem avtosedežu vozite tudi na sprednjem, sopotnikovem sedežu avtomobila.

Prvi koraki

Zdrav otrok običajno shodi približno takrat, ko upihne svečko za 1. rojstni dan.

Skrb za prve zobke

Je vašemu malčku že prikukal na plano prvi zobek?

Kopanje dojenčka

Dnevi v porodnišnici so minili kot bi trenil.

Preverjanje sluha

TEOAE je kratica za preiskavo, s katero že v porodnišnicah preverjajo otrokov sluh.

Cepljenja

Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite otroka pred nekaterimi resnimi nalezljivimi boleznimi.

Zbujanje ponoči

Veliko otrok se v svojem prvem letu starosti zbuja nekaj krat na noč.

Škrtanje z zobmi

Strokovno škrtanje z zobmi imenujemo bruksizem in ga štejemo za razvado.

Novorojenček

Kaj vse potrebujem za novorojenčka v prvih mesecih njegovega življenja?

Izbira avtosedeža

Ko govorimo o vožnji vašega malčka v avtomobilu, je varnost prvotnega pomena.

Prva prehrana

Pri prvem pitju iz vaših prsi pije novorojenček kolostrum.

Vse o dojenju

Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Uporaba tolažilne dude

Na kaj je treba biti pozoren pri uporabi tolažilne dude?

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica