Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Kopanje dojenčka

Dnevi v porodnišnici so minili kot bi trenil. Zdaj ste z malo štručko že doma. Vaša sreča je nepopisna, ko to dišeče in nebogljeno bitjece privijete k sebi. Ničesar ne moreš ljubiti bolj kot svojega otroka.

Ste se naučili vsega, kar so vam povedale mame, kar ste slišali že v materinski šoli in prebrali v knjigah in revijah? Seveda, več kot pripravljeni ste, da se brez tuje pomoči posvetite starševstvu in vsem lepim rečem, ki jih le to prinaša. Na začetku boste morda še nekoliko leseni, a nič ne de. Vsak dan boste bolj prepričani vase in vaši gibi in prijemi bodo postali zanesljivi. Kmalu boste prvič lahko že prvič skopali svojega dojenčka. Običajno je pri prvem kopanju zraven tudi patronažna sestra, ki vas bo usmerjala. Sicer pa, lotimo se skupaj tega nadvse prijetnega opravila! In če bo zraven še ati, lahko pričaramo pravo družinsko idilo.

Kdaj?  Prvič bomo dojenčka lahko kopali šele takrat, ko je popek že popolnoma zaceljen. Običajno je to nekaj tednov po porodu. Dokler popek ni popolnoma zaceljen in rosi, uporabljamo za njegovo čiščenje alkohol ali fiziološko raztopino. Dokler je rana sveža, obstaja možnost infekcije. Pred kopanjem se primerno oblecite in si umijte roke. Naj se vam nikamor ne mudi!

Voda v otroški kopalni kadi naj ne sega previsoko, natočimo je le za nekaj centimetrov visoko. Naj ima temperaturo med 36 in 38°C. Prostor za kopanje naj bo topel in prijeten. Kopalna kad naj bo na stabilnem podstavku in dovolj visoko, da se vam ne bo potrebno ves čas sklanjati. Res bodite pozorni na temperaturo vode, saj dojenčku ne bo všeč ne premrzla in ne prevroča. Če bo njegova prva izkušnja s kopanjem negativna, se bo tega rituala branil na vso moč še dolgo časa. In prijetne dogodivščine se lahko spremene v nočno moro. Za vas in za otroka.

Kaj potrebujemo?

- kopalno kad

- 2 x tetra pleničko

- kopalna brisačo s kapuco

- vato

- otroško milo

- lekarniško mandljevo ali olivno olje

- hladilno mazilo

- 70% alkohol ali fiziološko raztopino

- otroške škarice za nohte

- glavnik ali krtačko

- vodni toplomer

Kako pogosto?

Dojenčka lahko kopamo vsak dan, milo pa uporabljamo le enkrat tedensko, da ne bi preveč izsušili njegove nežne kože. Pred kopanjem otroka zavijmo v bombažno plenico, da ga ne bi zeblo. Potem ga, kar ovitega v plenico, položimo v vodo. Počasi. Pazimo, da nam otrok ne zdrsne iz rok. Za čiščenje obraza uporabljamo vato in ga ne milimo. Za umivanje oči lahko uporabimo tudi fiziološko raztopino. Čistimo jih od notranjega očesnega kota proti zunanjemu. Ostale dele telesa umivamo po naslednjem vrstnem redu: čelo, nos, lica, pod noskom, lasišče, vrat, prsni koš, trebuh, hrbet, roke in noge (od prstov navzgor), spolovilo in ritko. Lasišče umivamo bolj redko, na vsakih nekaj dni.

Otroka obrišemo v suho in mehko brisačo, pravzaprav ga bolj popivnamo oziroma otremo kot da bi ga brisali. Suhega namažemo z mandljevim ali olivnim oljem (tudi glavico vključno z lasiščem), ga počešemo in oblečemo v čista oblačila. Na glavo mu damo bombažno kapico.

Nikoli, ampak res NIKOLI ne pustite otroka samega v kopalni kadi!

Ste vedeli? S krtačko ali glavnikom češemo otroka tudi, če še nima las. Prvih nohtov ne strižemo, da ne poškodujemo občutljive kožice (vsaj en mesec). Do takrat naj ima otrok dolge rokave, ki mu segajo čez prstke ali pa mehke bombažne rokavičke, da se ne popraska.

Otroka lahko kopate tudi v čebričku. Ko bo nekoliko večji (od dopolnjenega 6. meseca dalje) ga lahko namestite tudi v kopalni sedež z igrali.

Interaktivna igrača

Moja prva poučna televizija.

Otrok v šoli in prosti čas

Ali mora imeti tudi šolski otrok čas za igro?

Nakup prve igrače

Kdaj je primerno otroku kupiti prvo igračo?

Kdaj - gosta hrana?

Kdaj začnemo dojenčka hraniti z gosto hrano?

Prvo striženje nohtkov

Nohtki vašega malčka so izredno mehki in krhki, predvsem pa so zelo majhni.

Nega novorojenčka

V Sloveniji imajo skorajda vse porodnišnice naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica, saj mamicam ob rojstvu takoj predajo novorojenčka, da le ta nemudoma začuti mamin dotik in toplino.

Nosečnost in prehrana

Med nosečnostjo poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili.

Nuhalna svetlina

Večina mladih mamic in nosečnic v Sloveniji je že seznanjena, da lahko s pomočjo ultrazvočne preiskave v zgodnji nosečnosti napovemo možnost kromosomskih in drugih nepravilnosti ploda.

Kaj je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit  Toxoplasma gondi. Bolezen je razširjena po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Vožnja v avtomobilu

Vašega otroka načeloma lahko v varno in pravilno nameščenem otroškem avtosedežu vozite tudi na sprednjem, sopotnikovem sedežu avtomobila.

Prvi koraki

Zdrav otrok običajno shodi približno takrat, ko upihne svečko za 1. rojstni dan.

Skrb za prve zobke

Je vašemu malčku že prikukal na plano prvi zobek?

Kopanje dojenčka

Dnevi v porodnišnici so minili kot bi trenil.

Preverjanje sluha

TEOAE je kratica za preiskavo, s katero že v porodnišnicah preverjajo otrokov sluh.

Cepljenja

Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite otroka pred nekaterimi resnimi nalezljivimi boleznimi.

Zbujanje ponoči

Veliko otrok se v svojem prvem letu starosti zbuja nekaj krat na noč.

Škrtanje z zobmi

Strokovno škrtanje z zobmi imenujemo bruksizem in ga štejemo za razvado.

Novorojenček

Kaj vse potrebujem za novorojenčka v prvih mesecih njegovega življenja?

Izbira avtosedeža

Ko govorimo o vožnji vašega malčka v avtomobilu, je varnost prvotnega pomena.

Prva prehrana

Pri prvem pitju iz vaših prsi pije novorojenček kolostrum.

Vse o dojenju

Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Uporaba tolažilne dude

Na kaj je treba biti pozoren pri uporabi tolažilne dude?

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica