Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Nakup prve igrače

Kdaj je primerno otroku kupiti prvo igračo?

Običajno kupimo otroku prvo igračo ali manjše število igrač že pred njegovim rojstvom in z njimi »opremimo« otroško posteljico, otroško sobo ali kotiček v sobi. Nikakršne potrebe ni, da novorojenčka pričaka veliko število igrač, ki so si celo enake ali podobne ter jih nastavljamo na vse police in v kote. Te so včasih bolj namenjene odraslim kot dojenčkom.


Katere igrače so najprimernejše za dojenčke do 3 mesecev?

Pri dojenčku, starem do treh mesecev, je pri presoji, zakaj so določene igrače primerne za navedeno starost, nekatere pa ne, potrebno upoštevati tako njegove zaznavne, spoznavne, kot tudi gibalne zmožnosti. Glede na to so primerne igrače predvsem različni mobili, obešeni nad dojenčkovo posteljo, ki si jih dojenček ogleduje, spremlja njihovo premikanje, ki ga lahko povzroči sam, najprej z nenamernimi, kasneje z namernimi gibi rok in nog,; ropotuljice in podobni predmeti, ki jih lahko dojenček prime v roko in z njimi niha, tolče, preprijema in ob vsem tem praviloma tudi sproži določene zvoke; manjše odejice z vgrajenimi barvnimi aplikacijami, ogledali, vrvicami, na katerih dojenček leži in vse navedeno ogleduje, prijema, otipava … Priporočeno je tudi, da ima eno ali dve mehki igrači, kot je na primer lutka iz blaga, medvedek ali kakšna druga žival, ki dojenčku ob dotikanju (z roko, obrazom) daje občutek prijetnosti, topline. Pri vseh navedenih igračah je ključna ocena varnosti igrače.

Ali so za dojenčke primerne glasbene igrače?

Da, če gre za igrače, ki imajo prijetne in pomirjajoče glasove. Še posebej so dojenčki navdušeni, ko se učijo in naučijo, kako lahko tudi sami vplivajo na to, da bodo na primer ob premikanju figuric na mobilu slišali še glasbo.


Na kakšen način lahko pri igri z malčkom sodeluje tudi starš?

Starš je tisti, ki izbire ustrezne igrače za dojenčka, kar je ključnega pomena. Pomemben je tudi kot soigralec, ki dojenčku, ko pokaže željo po igranju, občasno pokaže, kako se da to ali ono igračo uporabljati, sledi njegovi igri, pri tem pa se z dojenčkom pogovarja, izraža čustva, se smeji. Je pa ključno, da je v igri dejaven dojenček oziroma se igra on, ne starš namesto njega.


Zakaj dojenček potrebuje igračo?

Tudi dojenček se že uči oziroma pridobiva nove izkušnje, ki so pomembne za njegov miselni, zaznavni, gibalni, čustveni in socialni razvoj. Pri tem mu ustrezno izbrane in kakovostne igrače nudijo nove in različne možnosti za pridobivanje izkušenj iz okolja in prilagajanje na dejavnosti predmetov. Tako na primer z igračami rokuje in »vstopa« v prostor ter pri tem razvija zaznavne in gibalne izkušnje ter skladnost gibov telesa, rok in oči; igrače zlaga drugo v drugo, v njihovo prostornino potiska roko ali manjše predmete ter tako pridobiva osnovne miselne izkušnje; mehko igračo stiska v roko ali k sebi in »ugotovi«, da se tako počuti bolj varno, ko je vznemirjen.


Koliko igrač naj ima dojenček in kako pogosto jih je smiselno menjavati?

Dojenček rabi malo igrač, saj isto igračo, prav zaradi navedenih načinov učenja, uporablja znova in znova. Ko kot starši opazimo, da igrača dojenčka ne zanima več, je smiselno, da jo za nekaj časa pospraviti in mu ponudimo drugo oziroma druge. Čeravno gre za 12 mesecev dolgo obdobje v razvoju, je bolj pomembno, da dojenčku po mesecu ali dveh kupimo novo igračo, ki mu nudi nove možnosti igranja in je bolj primerna za njegovo starost. Torej, dojenček igrače relativno hitro »preraste«, ker je razvoj v tem obdobju izredno hiter.

 

Ali otroku dovolimo, da nosi igrače v usta?

Da, ker je to njegov način igranja. Zato je še toliko bolj pomembna varnost igrače: material, iz katerega je igrača narejena, barva oziroma zaščita igrače, velikost igrače (najmanj 10 cm) in posamezni deli igrače, ki morajo biti tako pričvrščeni, da jih dojenček s svojimi načini igranja ne more odstraniti.


Katere materiale izbiramo?

Izbiramo različne materiale: od lesa, tkanine, pliša, pa do plastike – odvisno od igrače. Vsi pa morajo biti varni, torej je pomembna kakovost in obdelava materiala. Za dojenčka je zanimivo, če ima igrače iz različnih materialov; dobro je tudi, da ima kakšno igračo iz materialov, kot so les in tkanine, ki praviloma dajejo dojenčku večji občutek topline kot ostali materiali.


Ali igrače že v prvih mesecih prilagajamo glede na spol? Torej fantkom izbiramo igrače v modrih barvah, fantovskih motivih, punčkam pa v roza barvah?

Ne, za dojenčke in dojenčice so primerne enake igrače po funkciji in zunanjem izgledu. Je pa pomembno, da so igrače v prvih mesecih dojenčkove starosti v močnih barvah, kar je povezano z njegovo zmožnostjo zaznavanja.


Malček si velikokrat izbere igračo, medvedka, odejico, ki jo nosi povsod, v vrtec, z njo spi (tako imenovane „ninike“). Zakaj si jo izbere?

Res je, kot ninike uporabljajo dojenčki in malčki različne igrače. Sklepamo, da ninika postane tista igrača, s katero je imel konkreten dojenček, malček pozitivne izkušnje, ki jo je imel ob sebi tudi v čustveno manj ugodnih situacijah in se je lahko z njo, vsaj deloma, tudi sam potolažil. To so igrače, ki še dolgo v otroštvu lahko posamezniku nudijo občutek varnosti in stalnosti.


Dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja in predsednica komisije za oceno igrač

 


Glasbeni ptiček je prijetna vzpodbuda za vašega malčka - prijazna igrača, z živahnimi barvami in melodijo, ki se aktivira s potegom vrvice.

Interaktivna igrača

Moja prva poučna televizija.

Otrok v šoli in prosti čas

Ali mora imeti tudi šolski otrok čas za igro?

Nakup prve igrače

Kdaj je primerno otroku kupiti prvo igračo?

Kdaj - gosta hrana?

Kdaj začnemo dojenčka hraniti z gosto hrano?

Prvo striženje nohtkov

Nohtki vašega malčka so izredno mehki in krhki, predvsem pa so zelo majhni.

Nega novorojenčka

V Sloveniji imajo skorajda vse porodnišnice naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica, saj mamicam ob rojstvu takoj predajo novorojenčka, da le ta nemudoma začuti mamin dotik in toplino.

Nosečnost in prehrana

Med nosečnostjo poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili.

Nuhalna svetlina

Večina mladih mamic in nosečnic v Sloveniji je že seznanjena, da lahko s pomočjo ultrazvočne preiskave v zgodnji nosečnosti napovemo možnost kromosomskih in drugih nepravilnosti ploda.

Kaj je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit  Toxoplasma gondi. Bolezen je razširjena po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Vožnja v avtomobilu

Vašega otroka načeloma lahko v varno in pravilno nameščenem otroškem avtosedežu vozite tudi na sprednjem, sopotnikovem sedežu avtomobila.

Prvi koraki

Zdrav otrok običajno shodi približno takrat, ko upihne svečko za 1. rojstni dan.

Skrb za prve zobke

Je vašemu malčku že prikukal na plano prvi zobek?

Kopanje dojenčka

Dnevi v porodnišnici so minili kot bi trenil.

Preverjanje sluha

TEOAE je kratica za preiskavo, s katero že v porodnišnicah preverjajo otrokov sluh.

Cepljenja

Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite otroka pred nekaterimi resnimi nalezljivimi boleznimi.

Zbujanje ponoči

Veliko otrok se v svojem prvem letu starosti zbuja nekaj krat na noč.

Škrtanje z zobmi

Strokovno škrtanje z zobmi imenujemo bruksizem in ga štejemo za razvado.

Novorojenček

Kaj vse potrebujem za novorojenčka v prvih mesecih njegovega življenja?

Izbira avtosedeža

Ko govorimo o vožnji vašega malčka v avtomobilu, je varnost prvotnega pomena.

Prva prehrana

Pri prvem pitju iz vaših prsi pije novorojenček kolostrum.

Vse o dojenju

Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Uporaba tolažilne dude

Na kaj je treba biti pozoren pri uporabi tolažilne dude?

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica