Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Nega novorojenčka

Nega novorojenčka po rojstvu

V Sloveniji imajo skorajda vse porodnišnice naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica, saj mamicam ob rojstvu takoj predajo novorojenčka, da le ta nemudoma začuti mamin dotik in toplino. V tem času crkljanja takoj po porodu pa prične novorojenček tudi s sesanjem mleka. 

Pomoč medicinskih sester

Ob rojstvu otroka pa do odhoda domov je novorojenček skupaj z mamo podnevi in ponoči. Nikakor pa ne gre brez pomoči medicinskih sester, ki v porodnišnici troka negujejo ter pomagajo mladim mamicam ob uvajanju. Sestre novorojenčka umijejo, mamicam pokažejo kako poteka previjanje, jih naučijo pravilnega dojenja in pomagajo ob drugih vprašanjih. Od prihodu domov so običajno mamice nekako že poučene o negi in dojenju otroka. Pred odhodom domov otroku v porodnišnici pregledajo kolke in preverijo sluh obeh ušes.

Nega popka

Za čiščenje popka potrebujemo: gaze (5x5 cm), fiziološko raztopino ali tudi 70% alkohol in vatirane palčke. Postopek: Popek je še prevezan z vrtvico - Primemo za vrvico in obrišemo s svežim pokapanim zložencem okrog popka. Postopek po potrebi ponovimo z novim zložencem. To storimo trikat dnevno ali po kar ob vsakem previjanju. Odpadel popek - Z levim palcem in kazalcem razpremo predel popka. Nato temeljito obrišemo z pokapanim zložencem s krožnim brisom po popku. Postopek po potrebi ponovimo z novim zložencem. To storimo trikat dnevno ali po kar ob vsakem previjanju.Popek je zaceljen - Očistimo ga s pokapano vatirano palčko vsakič po kopanju.

Dokler ne bo popek polnoma suh, novorojenčka umivajte le s krpico.

Počitek novorojenčka

Pri počitku novorejenčka ni pravila glede spanja ali počitka. Novorojenčki navadno spijo do 20ur na dan in se pribižno na 3 ure zbujajo. Kot smo že omenili, je vsak otrok nekaj posebnega in vsak ima svoje lastnosti ina navade, ki jih prinese s seboj na svet, ko se rodi.

Bivanje

Velika stara navada je, da prostore, kjer imamo novorojenčka, segrevamo na višjo sobno temparaturo, kar pa ni prav. Ne smemo pretiravati z visokimi temperaturami. Pomembno pa je, da pri kopanju segrejemo kopalnico, ko je novorojenček slečen. Prostore v stanovanju večkrat dnevno prezračite.

Sprehodi

Na začetku naj sprehod traja le 10 minut, da se novorojenček privadi na svež zrak, nato pa postopoma podaljšujte gibanje na svežem zraku. Pozimi je pomembno, da je zunaj vsaj 0 stopinj preden se odpravite na zrak.

Previjanje

Tudi tega vas naučijo v porodnišnici. Dojenčka je priporočljivo previjati pred obrokom, ko ima še prazen trebušček, saj v nasprotnem primeru lahko bruha. Po obroku naj podre kupček, da bo mirno zaspal.

Dojenje

Pomembno je, da se namestite tako, da bo obema ustrezalo. V prvi dneh priporočamo leže, da se oba navadita, šele kasneje lahko dojite sede. Namreč najpomembnejša stvar v otrokovem življenju je, da je otrok zdrav, da je dojen! Dojite od 10 do 15 minut, po potrebi zamenjajte dojko. Ob koncu dojenja naj dojenček podre kupček, lahko čez ramo, čez kolena ali sede (od 6 mesecev naprej). Pri podiranju kupčkov imejte potrpljenje, saj dojenček kupček mora podreti, v nasprotnem primeru bo vašega dojenčka zaradi krčev v trebuščku, spremljal hud jok.

Kaj pa počutje mamice?

Po rojstvu otroka je najbolj pomembno, da imata mamica in dojenček priložnost, da se spoznata in povežeta. V kolikor je le mogoče, naj gospodinjska opravila opravi kdo drug. Na ta način mami omogočimo, da odkriva lepote pa tudi prve tegobe sobivanja z otrokom; pri tem ji skušamo stati ob strani, ji prisluhnemo, se ji posvetimo, če potrebuje pomoč, in občudujemo njuno skupno bivanje ter učenje povezanosti. Ko se otrok rodi, ne pomaga kaj dosti, da je mamica prebrala veliko knjig – zdaj ima pred sabo dojenčka, ki vsak trenutek potrebuje nežnost, skrb, pozornost … Mamica pa naj bi spoznala, da je tu zato, da vse to otroku nudi: včasih dojenje, včasih pestovanje, crkljanje, božanje, masažo, petje, tudi skupno spanje, ko se lahko mamica ob otroku spočije.

Telo mamice se je med nosečnostjo spremenilo in vse spremembe se po porodu vrnejo v normalno stanje.

Če je mamica po porodu bila šivana, je potrebno po vsakem uriniranju obvezno šive izplakniti z mlačno vodo, redno menjavati vložke, vse dokler je še prisotna čišča. Skratka potrebno je paziti na higieno - na sebe! Poskrbite za redno gibanje na svežm zraku. Ko otrok počiva, počivajte tudi vi!

Poporodna otožnost in depresija

Kar 10 do 15 odstotkov vseh žensk se po porodu sreča z epizodo poporodne depresije. Nastopi lahko od enega meseca pa vse tja do šestih mesecev po rojstvu otroka. Občutki potrtosti, tesnobe, strahu in obupa so ob tako veselem in težko pričakovanem dogodku za mamico in njeno družino lahko izredno veliko breme, saj poleg čustvene in duševne bolečine prinašajo tudi občutke krivde.

Za razliko od precej bolj pogoste poporodne otožnosti, bolj znane kot 'baby blues', je poporodna depresija motnja, ki jo je potrebno zdraviti. Poporodna otožnost se pojavi nekaj dni po porodu in traja približno en teden, nato pa sama od sebe izgine. Težave z depresijo pa se lahko zavlečejo zelo dolgo, če depresije ne prepoznamo ali ne zdravimo.

Domneva se, da poporodno depresijo sproži kombinacija nenadnih hormonskih sprememb v telesu, ki se pojavijo med nosečnostjo in po njej ter stresa, ki ga prinaša velika življenjska sprememba. Mnoge mamice so pogosto preobremenjene z gospodinjskimi deli, skrbjo za otroka in izzivi na delovnem mestu, ki jih čakajo takoj po izteku porodniškega dopusta.

Interaktivna igrača

Moja prva poučna televizija.

Otrok v šoli in prosti čas

Ali mora imeti tudi šolski otrok čas za igro?

Nakup prve igrače

Kdaj je primerno otroku kupiti prvo igračo?

Kdaj - gosta hrana?

Kdaj začnemo dojenčka hraniti z gosto hrano?

Prvo striženje nohtkov

Nohtki vašega malčka so izredno mehki in krhki, predvsem pa so zelo majhni.

Nega novorojenčka

V Sloveniji imajo skorajda vse porodnišnice naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica, saj mamicam ob rojstvu takoj predajo novorojenčka, da le ta nemudoma začuti mamin dotik in toplino.

Nosečnost in prehrana

Med nosečnostjo poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili.

Nuhalna svetlina

Večina mladih mamic in nosečnic v Sloveniji je že seznanjena, da lahko s pomočjo ultrazvočne preiskave v zgodnji nosečnosti napovemo možnost kromosomskih in drugih nepravilnosti ploda.

Kaj je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit  Toxoplasma gondi. Bolezen je razširjena po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Vožnja v avtomobilu

Vašega otroka načeloma lahko v varno in pravilno nameščenem otroškem avtosedežu vozite tudi na sprednjem, sopotnikovem sedežu avtomobila.

Prvi koraki

Zdrav otrok običajno shodi približno takrat, ko upihne svečko za 1. rojstni dan.

Skrb za prve zobke

Je vašemu malčku že prikukal na plano prvi zobek?

Kopanje dojenčka

Dnevi v porodnišnici so minili kot bi trenil.

Preverjanje sluha

TEOAE je kratica za preiskavo, s katero že v porodnišnicah preverjajo otrokov sluh.

Cepljenja

Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite otroka pred nekaterimi resnimi nalezljivimi boleznimi.

Zbujanje ponoči

Veliko otrok se v svojem prvem letu starosti zbuja nekaj krat na noč.

Škrtanje z zobmi

Strokovno škrtanje z zobmi imenujemo bruksizem in ga štejemo za razvado.

Novorojenček

Kaj vse potrebujem za novorojenčka v prvih mesecih njegovega življenja?

Izbira avtosedeža

Ko govorimo o vožnji vašega malčka v avtomobilu, je varnost prvotnega pomena.

Prva prehrana

Pri prvem pitju iz vaših prsi pije novorojenček kolostrum.

Vse o dojenju

Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Uporaba tolažilne dude

Na kaj je treba biti pozoren pri uporabi tolažilne dude?

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica