Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Otrok v šoli in prosti čas

Otrok v šoli in prosti čas


1. Ali mora imeti tudi šolski otrok čas za igro?

Vsekakor, igra je primerna dejavnost tako za šolskega otroka in mladostnika kot odrasle osebe, saj gre za dejavnost, ki je drugačna od učenja in dela. Pri igri v najširšem pomenu besede je pomembna tudi notranja motivacija, sproščenost in ugodno počutje.

2. S katerimi igračami se naj igra?

Šolski otrok se lahko igra z najrazličnejšimi igračami: igračami za domišljijsko igro, igračami za gradnjo in sestavljanje, igračami za gibanje, družabnimi igrami in didaktičnimi igračami.

3. Katere igrače naj prevladujejo – didaktične ali sprostitvene?

Na to vprašanje je težko odgovoriti. Vse igrače so enako pomembne. S katerimi se bo šolski otrok igral več in na razvojno višji stopnji, je odvisno tako od otroka kot kakovostne izbire posameznih vrst igrač.

4. Kako se naj starši vključujejo v otrokovo igro?

Šolski otrok potrebuje manj pogosto vključevanje staršev v igro kot na primer predšolski. Otrok bo praviloma tisti, ki bo nakazal, kdaj potrebuje odraslo osebo in tudi v kakšni vlogi. Starši oziroma druge odrasle osebe naj se odzovejo in vključijo v igro. Z otroki se lahko igrajo kot enakovredni soigralci, lahko pa tudi ponudijo dodatno idejo za igro ali priskočijo na pomoč z drugačno rešitvijo.

5. Kaj so didaktične igrače in na kaj moramo biti pri izbiri pozorni?

Didaktične igrače so tiste, pri katerih imajo snovalci v mislih določene cilje, ki naj bi jih otrok dosegel skozi igro (spoznal črke, geometrijske like, se naučil načrtovanja, uporabe različnih miselnih strategij). Otrok se ponavadi teh ciljev ne zaveda in se z didaktičnimi igračami igra. Tako kot pri vseh igračah moramo biti tudi pri izboru didaktičnih igrač pozorni na starost otroka (igrača, ki je za otroka premalo ali preveč zahtevna, je zanj nezanimiva) in na kakovost igrače (igrače se ne sme uničiti v prvi igri, deli igrače morajo biti med seboj kompatibilni …).

6. Kako uspešno je učenje skozi igro in v kolikšni meri se naj uporablja?

Učenje z igro je ena od poti pridobivanja novih spretnosti in znanja. Uspešnost je v veliki meri pogojena s kakovostjo didaktične igrače: njene vsebine, oblikovne in tehnološke izvedbe, navodila za otroke in pristopov za njegovo motiviranje.

7. Ali naj starši otroku omejujejo čas za igro?

Način življenja nam določa, da se učimo delati načrte. Potrebno je torej vnaprej predvideti, koliko časa bomo namenili (lahko dnevno, tedensko) učenju, igri, rutinskim dejavnostim, bivanju na prostem … To se mora naučiti tudi vsak šolski otrok. Tisto kar ni priporočljivo je, da bi odrasli znova in znova prekinjali otrokovo igro, da bi igro do minute natančno omejevali.

8. Prednosti učenja skozi igro?

Prednosti učenja v igri so: otrok je običajno bolj motiviran, zato je pripravljen določene dejavnosti večkrat ponoviti, se primerjati sam s seboj in z drugimi otroki, v igri praviloma vztraja dlje časa in posamezne miselne vsebine čustveno in socialno »obarva«.Prof. dr. Ljubica Marjanovič Umek


Interaktivna igrača

Moja prva poučna televizija.

Otrok v šoli in prosti čas

Ali mora imeti tudi šolski otrok čas za igro?

Nakup prve igrače

Kdaj je primerno otroku kupiti prvo igračo?

Kdaj - gosta hrana?

Kdaj začnemo dojenčka hraniti z gosto hrano?

Prvo striženje nohtkov

Nohtki vašega malčka so izredno mehki in krhki, predvsem pa so zelo majhni.

Nega novorojenčka

V Sloveniji imajo skorajda vse porodnišnice naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica, saj mamicam ob rojstvu takoj predajo novorojenčka, da le ta nemudoma začuti mamin dotik in toplino.

Nosečnost in prehrana

Med nosečnostjo poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili.

Nuhalna svetlina

Večina mladih mamic in nosečnic v Sloveniji je že seznanjena, da lahko s pomočjo ultrazvočne preiskave v zgodnji nosečnosti napovemo možnost kromosomskih in drugih nepravilnosti ploda.

Kaj je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit  Toxoplasma gondi. Bolezen je razširjena po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Vožnja v avtomobilu

Vašega otroka načeloma lahko v varno in pravilno nameščenem otroškem avtosedežu vozite tudi na sprednjem, sopotnikovem sedežu avtomobila.

Prvi koraki

Zdrav otrok običajno shodi približno takrat, ko upihne svečko za 1. rojstni dan.

Skrb za prve zobke

Je vašemu malčku že prikukal na plano prvi zobek?

Kopanje dojenčka

Dnevi v porodnišnici so minili kot bi trenil.

Preverjanje sluha

TEOAE je kratica za preiskavo, s katero že v porodnišnicah preverjajo otrokov sluh.

Cepljenja

Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite otroka pred nekaterimi resnimi nalezljivimi boleznimi.

Zbujanje ponoči

Veliko otrok se v svojem prvem letu starosti zbuja nekaj krat na noč.

Škrtanje z zobmi

Strokovno škrtanje z zobmi imenujemo bruksizem in ga štejemo za razvado.

Novorojenček

Kaj vse potrebujem za novorojenčka v prvih mesecih njegovega življenja?

Izbira avtosedeža

Ko govorimo o vožnji vašega malčka v avtomobilu, je varnost prvotnega pomena.

Prva prehrana

Pri prvem pitju iz vaših prsi pije novorojenček kolostrum.

Vse o dojenju

Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Uporaba tolažilne dude

Na kaj je treba biti pozoren pri uporabi tolažilne dude?

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica