Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Prva prehrana

Prva prehrana zunaj maternice - kolostrum  Pri prvem pitju iz vaših prsi pije novorojenček kolostrum. Kolostrum, ki ga imenujemo tudi mlezivo ali mleko novorojenčka, je čisto posebno hranilo. Gosta tekočina rumenkaste barve je v vsakem pogledu odlično prilagojena vašemu novorojenčku.

Vsebnost beljakovin v kolostrumu je zelo visoka. Poleg tega vsebuje veliko vitaminov in mineralov. Tudi koncentracija imunoglobulinov (zaščitne snovi) in drugih protiteles je izredno visoka. Ta ščitijo vašega novorojenčka, ki je pravkar zapustil maternico, pred tujimi klicami in dolgoročno preprečujejo alergije.
Ker so vse dragocene sestavine visoko koncentrirane, so celo majcene količine, ki jih vaš novorojenček popije, izjemno pomembne. Navsezadnje lahko njegove nerazvite ledvice predelajo le majhne koločine tekočine. Tudi prebavni sistem še ne deluje povsem zadostno. Vsebnost maščob in sladkorja kolostruma sta zato zelo nizki - to dela prehrano lahko prebavljivo.
Poleg tega deluje kolostrum kot lahko odvajalo. Pospešuje izločanje prvega blata, tako imenovane plodovne smole (mekonij). Na ta način se prebavni trakt očisti in istočasno izloči bilirubin, ki je soodgovoren za nastanek zlatenice pri novorojenčkih.

V prvih dneh po rojstvu otrok ne more zaužiti zadostno količino hrane, ki bi zadostila njegovim potrebam. Tako živi od zalog, ki si jih je nakopičil pred rojstvom.
Ker, razen tekočine in mekonija, že izloča, izgublja na teži. Ta psihološka izguba teže lahko znaša do deset odstotkov. Šele po nekaj dneh se prične otrok rediti in ponovno doseže težo, ki jo je imel ob rojstvu.
Izguba teže je popolnoma običajna, zato dodatno prehranjevanje ni potrebno. Otroka v nobenem primeru ne hranite z dodatno hrano brez posveta z zdravnikom!

Nasvet babiceMaterino mleko je najboljša, najbolj preprosta in najugodnejša prehrana v prvih mesecih otrokovega življenja.

Vez med materjo in otrokom, ki nastane pri procesu dojenja je zares dragocena.

Interaktivna igrača

Moja prva poučna televizija.

Otrok v šoli in prosti čas

Ali mora imeti tudi šolski otrok čas za igro?

Nakup prve igrače

Kdaj je primerno otroku kupiti prvo igračo?

Kdaj - gosta hrana?

Kdaj začnemo dojenčka hraniti z gosto hrano?

Prvo striženje nohtkov

Nohtki vašega malčka so izredno mehki in krhki, predvsem pa so zelo majhni.

Nega novorojenčka

V Sloveniji imajo skorajda vse porodnišnice naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica, saj mamicam ob rojstvu takoj predajo novorojenčka, da le ta nemudoma začuti mamin dotik in toplino.

Nosečnost in prehrana

Med nosečnostjo poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili.

Nuhalna svetlina

Večina mladih mamic in nosečnic v Sloveniji je že seznanjena, da lahko s pomočjo ultrazvočne preiskave v zgodnji nosečnosti napovemo možnost kromosomskih in drugih nepravilnosti ploda.

Kaj je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit  Toxoplasma gondi. Bolezen je razširjena po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Vožnja v avtomobilu

Vašega otroka načeloma lahko v varno in pravilno nameščenem otroškem avtosedežu vozite tudi na sprednjem, sopotnikovem sedežu avtomobila.

Prvi koraki

Zdrav otrok običajno shodi približno takrat, ko upihne svečko za 1. rojstni dan.

Skrb za prve zobke

Je vašemu malčku že prikukal na plano prvi zobek?

Kopanje dojenčka

Dnevi v porodnišnici so minili kot bi trenil.

Preverjanje sluha

TEOAE je kratica za preiskavo, s katero že v porodnišnicah preverjajo otrokov sluh.

Cepljenja

Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite otroka pred nekaterimi resnimi nalezljivimi boleznimi.

Zbujanje ponoči

Veliko otrok se v svojem prvem letu starosti zbuja nekaj krat na noč.

Škrtanje z zobmi

Strokovno škrtanje z zobmi imenujemo bruksizem in ga štejemo za razvado.

Novorojenček

Kaj vse potrebujem za novorojenčka v prvih mesecih njegovega življenja?

Izbira avtosedeža

Ko govorimo o vožnji vašega malčka v avtomobilu, je varnost prvotnega pomena.

Prva prehrana

Pri prvem pitju iz vaših prsi pije novorojenček kolostrum.

Vse o dojenju

Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Uporaba tolažilne dude

Na kaj je treba biti pozoren pri uporabi tolažilne dude?

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica