Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in večjo interaktivnost. Nastavitev zasebnosti Zapri
0
Trenutno v košarici 0,00 €

Skrb za prve zobke

Je vašemu malčku že prikukal na plano prvi zobek? Ste že začeli z ustno higieno? Še ne? Ojoj! Ni še vse zamujeno, ampak nikar več ne odlašajte!

Zobni strokovnjaki so si edini, da je ustna higiena pomembna že v obdobju, ko naši malčki še nimajo niti enega samega zobka. Otroku začnite čistiti ustno votlino že v prvih mesecih njegovega življenja. To lahko storite s čisto in vlažno gazo, še bolje pa je, če boste uporabili mehak material iz mikro vlaken, ki nežno očisti in zmasira dlesni vašega dojenčka.

Ste vedeli? Karies ali zobna gniloba je najpogostejša kronična bolezen pri otrocih. Z nego malih zobkov je treba začeti kmalu in biti pri tem reden in dosleden.


Kdaj prvič k zobozdravniku? Otroka naj bi prvič peljali k zobozdravniku takrat, ko mu začnejo izraščati prvi mlečni zobki. Zobozdravnik bo potem otroka naročal na preventivne preglede predvidoma na vsakih šest mesecev.

Kakšna naj bo prva otrokova zobna ščetka? Izberite takšno, ki ima mehke in zaokrožene ščetine, ki bodo poskrbele za nežno odstranjevanje zobnih oblog in bodo pri tem tudi ščitile zobno sklenino. S takšno ščetko lahko očistite tudi jeziček in dlesni, še preden bo iz nje pogledal prvi zobek. Izberite ščetko, ki ima nameščen tudi ščit, ki varuje pred preglobokim potiskom v usta.

Tudi otroško zobno krtačko je potrebno po določenem času zavreči, prav tako kot ščetko za odrasle. Prve otrokove ščetke pa le ne vrzite v smeti; pospravite jo za spomin v primerno vrečko ali škatlico, kamor boste potem lahko dodali še mlečne zobke, ki jih bo odnesla zobna miška.


Kaj pa zobna pasta? Večina staršev se pogosto sprašuje, koliko zobne paste je potrebno iztisniti na ščetko, da le da lahko pošteno opravi svoje delo. Z zobno pasto ravnajte previdno! Do drugega leta jo zobozdravniki namreč odsvetujejo, saj ni dobro, če jo malček pogoltne. Veliko bolj pomembno je temeljito ščetkanje.


Kako pogosto? Umivanje zob naj postane ritual. Naj bo čimbolj zabaven. Naučite malčka pesmice, ki smo jo prepevali že starši in ki govori o tem, kolikokrat si je potrebno očistiti zobe:

Sem repko zajček mlad,
si zobke čistim rad,
posebno še zvečer, po jedi venomer.

Mi za bombone ni, le repa mi diši.
Moj dom sta dol in breg,
zobje kot beli sneg.

Sem zajček repko mlad,
si zobke čistim rad,
posebno še zvečer, s krtačko venomer.

Kasneje otroka pri umivanju zob nadzorujte in mu čimbolj pomagajte (nič ni narobe, če si z otrokom skupaj čistita zobe kar do njegovih prvih šolskih dni). Poskrbeti je namreč potrebno, da si otrok ne bo umival le nekaj sprednjih zob, ampak bo pošteno očistil tudi predele zadaj, kar pa bo sam v začetku zelo težko dosegel.

Pa še o zobni nitki
Posvetujte se s svojim zobozdravnikom, kdaj naj bi jo otrok začel uporabljati, v splošnem pa velja, da takrat, ko se dva zobka začneta dotikati. To se navadno najprej zgodi pri zadnjih zobeh. Najprej boste otroku morali pomagati pri uporabi, vendar se jo bo kmalu naučil uporabljati tudi sam. Učenje mu boste olajšali z uporabo nastavka za zobno nitko. Otroka morate pri uporabi zobne nitke nadzirati , dokler je ne bo znal pravilno uporabljati.

POZOR! Zobna ščetka ni igrača! Nikoli ne pustite otroku, da teka ali kobaca z zobno ščetko v ustih.

Interaktivna igrača

Moja prva poučna televizija.

Otrok v šoli in prosti čas

Ali mora imeti tudi šolski otrok čas za igro?

Nakup prve igrače

Kdaj je primerno otroku kupiti prvo igračo?

Kdaj - gosta hrana?

Kdaj začnemo dojenčka hraniti z gosto hrano?

Prvo striženje nohtkov

Nohtki vašega malčka so izredno mehki in krhki, predvsem pa so zelo majhni.

Nega novorojenčka

V Sloveniji imajo skorajda vse porodnišnice naziv Novorojenčku prijazna porodnišnica, saj mamicam ob rojstvu takoj predajo novorojenčka, da le ta nemudoma začuti mamin dotik in toplino.

Nosečnost in prehrana

Med nosečnostjo poteka pospešen prenos hranil iz telesa nosečnice k plodu, ki ima prednost pri oskrbi z vsemi potrebnimi hranili.

Nuhalna svetlina

Večina mladih mamic in nosečnic v Sloveniji je že seznanjena, da lahko s pomočjo ultrazvočne preiskave v zgodnji nosečnosti napovemo možnost kromosomskih in drugih nepravilnosti ploda.

Kaj je toksoplazmoza?

Toksoplazmoza je okužba, ki jo povzroča parazit  Toxoplasma gondi. Bolezen je razširjena po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Vožnja v avtomobilu

Vašega otroka načeloma lahko v varno in pravilno nameščenem otroškem avtosedežu vozite tudi na sprednjem, sopotnikovem sedežu avtomobila.

Prvi koraki

Zdrav otrok običajno shodi približno takrat, ko upihne svečko za 1. rojstni dan.

Skrb za prve zobke

Je vašemu malčku že prikukal na plano prvi zobek?

Kopanje dojenčka

Dnevi v porodnišnici so minili kot bi trenil.

Preverjanje sluha

TEOAE je kratica za preiskavo, s katero že v porodnišnicah preverjajo otrokov sluh.

Cepljenja

Cepljenje je varen in učinkovit način zaščite otroka pred nekaterimi resnimi nalezljivimi boleznimi.

Zbujanje ponoči

Veliko otrok se v svojem prvem letu starosti zbuja nekaj krat na noč.

Škrtanje z zobmi

Strokovno škrtanje z zobmi imenujemo bruksizem in ga štejemo za razvado.

Novorojenček

Kaj vse potrebujem za novorojenčka v prvih mesecih njegovega življenja?

Izbira avtosedeža

Ko govorimo o vožnji vašega malčka v avtomobilu, je varnost prvotnega pomena.

Prva prehrana

Pri prvem pitju iz vaših prsi pije novorojenček kolostrum.

Vse o dojenju

Pripravljanje na dojenje je ena številnih sprememb, ki jih vaše telo doživlja v času devetih mesecev.

Uporaba tolažilne dude

Na kaj je treba biti pozoren pri uporabi tolažilne dude?

Prijavite se na e-novice in pridobite 3 EUR popusta za vaš nakup.

S prijavo na e-novice boste vedno obveščeni o aktualnih akcijah in novostih, v zahvalo za potrditev prijave na e-novice, pa vam podarjamo kodo za popust v vrednosti 3 EUR, ki jo boste prejeli po potrditvi prijave na e-novice. Kodo lahko izkoristite za nakup v spletni prodajalni na www.pikapolonica.si. *Kodo je mogoče unovčiti le enkrat ob nakupu 30 EUR ali več v spletni prodajalni Pikapolonica.

Več informacij o promocijskih e-sporočilih podjetja Pikapoka d.o.o., namenu elektronskega obveščanja in možnosti odjave preberite na tej povezavi >>> TUKAJ

Lepo vas pozdravljamo, Vaša spletna prodajalna Pikapolonica